Русия започва тотална блокада в Черно море, НАТО обяви риск за българската икономическа зона

27.07.2023 / 09:05 19

 

Руският Черноморски флот засилва военните си действия в Черно море, вероятно в опит да създаде условия за принудително спиране и претърсване на граждански плавателни съдове и да упражни засилен контрол в района. Украинският военен медиен център и Министерството на отбраната (МО) на Обединеното кралство съобщиха, че руските сили подготвят кораби в Черно море за "налагане на блокада на Украйна".

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Центъра за изследване на войната (ISW), предаде News.bg и БТА.

Украинският военен медиен център съобщи, че Черноморският флот увеличава бойната подготовка на своите надводни сили и военноморска авиация.

Малко вероятно е обаче Черноморският флот да се опита да осъществи пълна блокада на Украйна въпреки засилените мерки срещу граждански плавателни съдове. Пълна руска блокада на Украйна в Черно море би означавала, че руските сили биха могли да обстрелват всички плавателни съдове, които се опитват да достигнат Украйна.

Малко вероятно е Русия да се опита да наложи такава пълна блокада, за да не предизвика военен конфликт с черноморските крайбрежни държави, включително с членовете на НАТО Румъния, България и Турция, който Кремъл досега усилено се опитваше да избегне.

Настоящата руска позиция в Черно море по-скоро предполага, че Русия поставя условия за претърсване на граждански и търговски кораби, докато се подготвя за блокада като средство за придобиване на допълнително влияние. МО на Обединеното кралство съобщи, че руската корвета "Сергей Котов" патрулира по корабоплавателния път между Босфорския проток и Одеска област и че корветата "Сергей Котов" може да е част от оперативна група за прехващане на търговски кораби, които по оценка на руските сили се насочват към Украйна.

На 20 юли руското МО заяви, че руските сили ще разглеждат всички плавателни съдове, пътуващи към Украйна, като потенциални превозвачи на военни товари.

На 24 юли руската опозиционна медия "Астра" съобщи, че руската Служба за държавна сигурност (ФСБ) е обявила, че е претърсила чуждестранен товарен кораб, пътуващ от Турция за Ростов на Дон, и е отказала преминаването му през Керченския проток.

ФСБ заяви, че корабът може да доставя експлозиви за Украйна, тъй като в екипажа му има 12 украински граждани, и обяви, че ще претърси и други кораби, преминаващи през Керченския проток.

На 26 юли Министерството на отбраната (МО) на САЩ обяви, че е разрешило още едно президентско изтегляне на средства за предоставяне на допълнителна помощ за сигурността на Украйна в размер на 400 млн. долара.

Министерството на отбраната заяви, че пакетът ще включва боеприпаси за HIMARS, боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана Patriot и Националните усъвършенствани ракетни системи "земя-въздух" (NASAMS), както и друго критично военно оборудване.

На 26 юли украинските сили започнаха значителна механизирана контраофанзива в западната част на Запорожка област и изглежда са успели да пробият някои предварително подготвени руски отбранителни позиции южно от Орихив.

Руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО) и няколко известни военни блогъри, твърдят, че украинските сили са започнали интензивна фронтална атака към Роботин (на 10 км южно от Орихив) и са пробили руските отбранителни позиции североизточно от селището.

Геолокализирани кадри показват, че украинските сили вероятно са напреднали до 2,5 км източно от Роботине по време на атаката, преди руските сили да приложат стандартната доктринална тактика за еластична отбрана и да изтласкат украинските войски донякъде назад, макар и не чак до изходните им позиции.

Руските източници предоставиха широк спектър от различни твърдения за мащаба на атаката и за украинските загуби, което показва, че действителните резултати и украинските загуби остават неясни. Руското МО твърди, че до три батальона са участвали в "масирана атака" край Орихов, но ISW все още не е наблюдавала визуални доказателства, които да сочат, че в атаката е участвал толкова голям брой личен състав като цяла бригада.

Един от известните руски военни блогъри твърди, че украинските сили са използвали над 80 бронирани машини, а други военни блогъри по-консервативно твърдят, че броят им е по-близо до 30-40.

Освен това различни руски военни блогъри направиха различни твърдения за това колко бронирани машини са унищожени от руските сили.

ISW също така все още не е наблюдавала голям брой топлинни аномалии от сензорите FIRMS /VIIRs на НАСА в този район на фронтовата линия от вида, който в миналото е съпътствал големи механизирани настъпления.

Несъгласието между няколко известни руски източника, които като цяло са склонни да предлагат по-взаимно съгласувани твърдения за размера и загубите в резултат на предишни украински атаки, показва, че ситуацията остава не съвсем ясна и че украинските сили може да са били по-успешни, отколкото се оценява от руските коментатори.

Геометрията на бойното поле в района на Роботине, както и съставът на силите на отбраняващите се там руски части, дават важна информация за спекулациите около украинската атака и победите.

Геолокализирани кадри от 27 юли показват две украински бойни машини на пехотата Bradley и танк Т-72, които са или обезвредени, или изоставени на около 2,5 км източно от Роботине, което е точка, намираща се на около 2,5 км южно от настоящата фронтова линия.

Тази геолокализирана точка се намира отвъд най-предните предварително подготвени руски отбранителни укрепления в този район, което показва, че украинските сили са успели да проникнат и да преминат през тактически сложни отбранителни позиции.

Съюзниците отбелязаха, че новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създаде нови рискове за допускане на грешки и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването.", предаде Дневник.

Това съобщи НАТО след първото заседание на съвместния съвет с Украйна, свикано извънредно по искане на Киев по повод военните заплахи от Русия след замразяването на участието ѝ в зърнената сделка. То се проведе вчера в Брюксел на ниво постоянни представители на страните членки на Алианса под председателството на заместник генералния секретар Мирча Джоана.

"Русия продължава да показва пълно неуважение към международното право и към хората по света, които зависят от украинското зърно. Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава части от световното културно наследство с бруталните си удари. НАТО е обединено. Ние сме солидарни с нашите черноморски съюзници, ще продължим да се защитаваме един друг и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.", каза Мирча Джоана.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
zaza (преди 10 месеца)
Рейтинг: 12052 | Одобрение: 3042
Блокадата е на руската и украинска част, нас не засяга не се давайте на манипулации! Нормално е да се наложи още с започване на войната, но Путин направи реверанс, отстъпи на Европа, а за благодарност през тези коридори ЕС въоръжаваха осрайна дори удариха с морски дронове  кримския мост! Е СТИГА аванта!Кат не разбират с добро - острооо!
Изключете телевизорите! Пречат на мисленето!
3
0
Серж (преди 11 месеца)
Рейтинг: 174558 | Одобрение: 34408
А според теб не е? Така ли?...:wassat:
0
4
Ко? Не! (преди 11 месеца)
Рейтинг: 14771 | Одобрение: -1464
Ванка, от думите ти излиза, че НАТО е нападнало Русия на територията на Украйна УхиленУхилен Има ли смисъл от там нататък да се коментира повече?
3
0
Ванката (преди 11 месеца)
Рейтинг: 51702 | Одобрение: 10377
Хм нато основано и никой не го нападал, що започна окрайна да кажем а? Щото Русия се намеси в Сирия и спря любимото ви нато да не я унищожи и любимото ви нато реши да атакува с орки! Това е самата истина, който не я вижда е сляп!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
1
7
Ко? Не! (преди 11 месеца)
Рейтинг: 14771 | Одобрение: -1464
Серж, откровено казано бълнуваш и ръсиш какви ли не конспирации и неоснователни опасения. Истината е една и е простичка. НАТО е основано преди повече от 74 години и за този период нито една държава извън него не си е позволила да нападне нито една негова членка и да изстреля и един куршум не негова територия. Точка по въпроса дали е сигурно да си страна членка на НАТО. Доказателство е и членството на Финландия и Швеция, които от десетилетия заемах неутрални позиции, както и желанието за присъединяване на още няколко държави, които на този етап просто не могат да изпълнят критериите за членство.
2
6
MrVain (преди 11 месеца)
Рейтинг: 2386 | Одобрение: -459
Ботоксовото джудже е в пълен  делириум. Какво ще блокирват тези плашипутаци с ръждясали корита?! Те реално флот нямат, Москва е на дъното, а Адмирал Кузнецов осведен да прави пушилка, която се вижда от космоса друго не може. Нека пък да пробват, ако искат близка среща от трети вид с F-16 и AM9X ракети Ухилен
2
9
1234567 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 1720 | Одобрение: -885
че те и за Украйна казваха че само луд човек без морал може да я нападне и я нападнаха. Как може да вярваш на държава, която е основана върху лъжи, каквато е Русия. Като има заплаха се въоръжаваш. Друг начин няма. Колкото повече войски на НАТО има в България по добре. Както е било Източна и Западна Европа, Северна и Южна Корея. Желязната завеса се спуска. Въпросът е от коя страна сме, понеже тука една тумба предатели искат да направят паметник на Путин на Слънчевия часовник във Варна.
7
1
Серж (преди 11 месеца)
Рейтинг: 174558 | Одобрение: 34408
Путин НИКОГА не е казвал, че ще ни нападне, след като приключи с Украйна!!! Това го измислиха стратезите от ПОСОЛСТВОТО за да облъчват хора, като теб...Щом го вярваш значи няма как да ти се обясни нищо от реалностите в момента!...Аз спирам да го правя и те оставям да вярваш в светлото натовско бъдеще...Спомни си, какво съм ти казвал, когато тръгнеш с влака за фронта! :wassat: Късмет!!!...
2
8
1234567 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 1720 | Одобрение: -885
да бе сержи, предвидени са от господин Путин, той си каза какво иска въстановяване на СССР и да си върне ботуша в Източна Европа. Само да свърши с Украйна и сме ние то е ясно. Тъй че по добре да се предаваме. Ще бъдем първите окупирани страни в НАТО от създаването му преди 80 години. 
6
2
Серж (преди 11 месеца)
Рейтинг: 174558 | Одобрение: 34408
Ще дойда да те закича с китка здравец, кога те мобилизират и те изпратят за фронта.... под защитата на НАТО!...Там ще можеш да осъществиш ТВОЯТА геостратегическа визия...В окопа...:wassat: Чудя се, дали си толкова облъчен или просто се джавкаш на инат?...Не осъзнаваш ли, че държавите от източна Европа сме предвидени за фронтова линия? А нашите мъже - за пушечно месо на любимото ти НАТО?...На колко години си, та разсъждаваш, като дете?...Войната е много сериозно нещо и в нея отделният човек или човеци са само статистика!...Важни са само океаните от пари, които се печелят!...:wassat:...САМО от някого!...
2
9
1234567 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 1720 | Одобрение: -885
точно така сержи възхищавам се на геостратегическата ти визия. Не щем бази като Рамщайн и Инджерлик. веднага да напуснем НАТО и да влезем в руското с Армения, която получи невероятни гаранции за сигурност. Всички страни извън НАТО в региона се радват на перфектна сигурност - на ти Сирия, Грузия, Молдова, Сърбия и разбира се Украйна. Че и Кипър кво му е разделен на две ама е на сигурно извън НАТО. 
7
2
Серж (преди 11 месеца)
Рейтинг: 174558 | Одобрение: 34408
Вече НИ ВКАРВАТ!!! Слепи ли сте или се правите, че не виждате??? Сега ще дойдат да ни "пазят" корабите на НАТО, после ще домъкнат хиляди негри - морски пехотинци да ни "пазят" и накрая, когато взривят нарочно някой кораб и ни изпратят да воюваме с руснаците, същите тези негри ще ни бият, мачкат и арестуват щом откажем да го правим!...За да защитаваме НАТО...МИСЛЕТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ!!! МИСЛЕТЕ ЗА СЕМЕЙСТВАТА СИ!...Нещата стават много сериозни!!!Гняв
3
0
село варна (преди 11 месеца)
Рейтинг: 20149 | Одобрение: -176
Както е тръгнало насила ще ни вкарат във войната.
5
1
уйчо (преди 11 месеца)
Рейтинг: 93300 | Одобрение: 1285
А па ние като сме изнасяли оръжие за Алжир 60-та година много горди, че сме пробили френската блокада. Французите сега добрите, руснаците лошите.
1
7
Радостин (преди 11 месеца)
Рейтинг: 139541 | Одобрение: 6236
Нападение на кораби си е тероризъм и пиратство. Путин май ни обявява война. Политиците да се светнат и да реагират .
Всеки да си получи заслуженото !
3
6
Ко? Не! (преди 11 месеца)
Рейтинг: 14771 | Одобрение: -1464
Саморазправата с плавателни съдове в международни води е просто пиратство. Не помня нито една държава (освен Сомалия ама те дори не са и държава вече а бандитска и терористична територия) да е практикувала такива методи поне последните 20-30 години. 
3
6
1234567 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 1720 | Одобрение: -885
В името на мира и като знак на благодарност за освобождението да предоставим незабавно на господин Путин Варна, а на господин Ердоган Бургас и Кърджали. 
5
0
gospodin (преди 11 месеца)
Рейтинг: 4442 | Одобрение: 72
не знам какво си мислиш. че прави путин, но във Варна на крайезерния път посока аспаруховия мост постоянно има тирове с българско зърно, което се изнася през бургаското пристанище... пък до колкото знам всеки кораб се води територия на съответната държава, под чийто флаг плава и нападение на кораб автоматично значи нападение над самата държава...
7
4
ас (преди 11 месеца)
Рейтинг: 154072 | Одобрение: 24267
сматайте путин прави повече за българските и румънските зърнопроизводители от от двете им държави които трябва да се грижат за тях и целия европейски саюзУхиленУхиленУхиленУхилен.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама