Руски блогър показа гробището на "Вагнер": Държавата се плаши от статистиката, ако хората разберат истинските цифри ще полудеят

09.04.2023 / 09:54 4

Кадър Телеграм

Загубите на Русия в Украйна за 1 година са много повече, отколкото при 10-годишната инвазия в Афганистан, но на руснаците се внушава, че "печелят войната", "хората в ЕС гладуват и мръзнат", "НАТО се разпада" и идва "Многополюсния свят".

Руският активист и блогър Виталий Вотановски, който публикува снимки от гробище на частната военна компания "Вагнер" край Краснодар, е напуснал Русия, предаде Би Би Си. 

През декември миналата година Виталий Вотановски откри край Краснодар гробище на войници от ЧВК "Вагнер" и качи снимките в блога си. Той избяга от Русия на 4 април след множество смъртни заплахи. Вотановски разговаря с Би Би Си от арменската столица Ереван, предаде OFFnews.bg.

Активистът бе арестуван и вкаран в затвора в деня на руската инвазия в Украйна. На 24 февруари 2022 г. Виталий Вотановски излиза да протестира с блуза с надпис "Не на Путин!" и "Не на войната!". Снимки на облеклото на Виталий са включени в официалните съдебни документи. "Заради тази блуза получих 20 дни затвор!", каза той пред Би Би Си. 

"Гробището Вангер"

Вотановски открива "гробището Вагнер" в малкото село Бакинска в Краснодарския край. Това е мястото, където известната с бруталната си жестокост наемническа групировка погребва много от своите мъртви от Украйна - мъже, които или нямат роднини, или чиито тела не са потърсени.

Той старателно записва имената и подробностите за всички открити гробове. До момента, в който бяга от Русия, базата му данни съдържа над 1300 имена, като в нея са включени мъртвите само от Краснодарския край.

Виталий идентифицира гробовете на мъжете, загинали във войната - за разлика от обикновените цивилни смъртни случаи - като разпитва местните хора, както и като проучва венците и снимките на гробовете.

"Беше очевидно, че са осъдени и наемници. Бяха вербувани от затворите. Журналистите проверяваха имената и откриваха за какво са влезли в затвора", отговаря Виталий на въпрос дали се знае кои са били тези мъже.  

"Смъртните случаи са скочили до небето"

Виталий документира не само починалите бойци на Вагнер в Бакинското гробище. Той продължава да следи всички загинали военни на всички гробища в Краснодарския край. Tова, което открива, го шокира:

"Факт е, че от декември 2022 г. насам загубите на Русия на бойното поле са се увеличили няколко пъти. Смъртните случаи просто са скочили до небето. А напоследък в гробищата гробовете са все на мобилизирани войници и момчета от "Вагнер". Има много малко професионални войници."

"Приготви се. Той идва"

Заплахите започват преди веднага след като Виталий публикува първата си статия за гробовете на "Вагнер". "През януари някой ми се обади и ми предложи "място на гробището”. Обаждания бяха три - аз получих две, а шофьорът ми Виктор - едно. Мъж ми се обади и каза, че “Сега е моментът да помислите за края на живота си", разказа активистът пред Би Би Си. 

Миналата седмица, когато Вотановски минал край полицейски участък в Краснодар полицай му казва: "Приготви се. Той идва".

"Имаше предвид реакцията на държавата на интервютата, които давах. Те вече имаха достатъчно основания да започнат сериозно наказателно дело срещу мен”, обясни Виталий. В крайна сметка той успява да уреди бягство в Армения, а сега планира да поиска политическо убежище в Германия.

На въпрос защо руските власти не искат хора като него да публикуват информация за "Вагнер" и за жертвите във войната Виталий Вотановски отговаря:

"За нашата държава това са ужасяващи статистически данни - твърди Виталий, - а руският народ просто не знае истинските цифри. Исках да покажа на хората истинските мащаби на катастрофата. Ако хората разберат истинските цифри за загубите на бойното поле, ще полудеят."За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Dexter (преди 1 годинa)
Рейтинг: 254 | Одобрение: -186
Блогърът е дори твърде скромен. Други като него показват още по-отвратителни лъжи на тоталитарната държава с илюзия за величие. Четейки коментарите на " ас ", нямам съмнение, че всеки путлераст като него е идиот... Редно е същите в България да получат ефективни присъди. Днес лъжат в интернет, утре може да не изхвърлят боклука си разделно. При условие, че всички сме на една лодка, такива трябва да бъдат изхвърлени зад борд!
Не е нужно да работиш в аптека, за да си заобиколен от капути...
2
1
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 90763 | Одобрение: 703
Личи си, че "снимката" е правена от начинаещ компютърджия.
2
0
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 128679 | Одобрение: 4734
И от двете страни доста млад народ насила се избиха. Идиотска работа. 
Всеки да си получи заслуженото !
1
3
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 149000 | Одобрение: 23460
хайде пак с тези глупости. по така наречените от украйна и нато "офицялни" дани до сега русия е загубила 3/4 от армията 6/10 от командния си състав и около 1/4 от населението на страната. как ви се струва на вас това???

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама