Щъркели посред зима край Бургас

18.01.2020 / 23:35 1

БНТ

Заради топлата зима у нас тази година не всички щъркели са отлетели в топлите страни. Специалистите обясняват, че при топло време и незамръзнали водоеми, в които се намира храна, птиците не предприемат опасния път на миграцията и остават на Стария континент в очакване на пролетта.

24 бели щъркели са преброени тези дни край Бургас. Ятото може да бъде видяно на сметището.

Д-р Петър Янков орнитолог, Българско дружество за защита на птиците: Със сигурност има влияние на тази необичайна зима, но за птиците е важно да имат храна. Ако имат храна за тях студа не е проблем. И в случая тези бели щъркели са си намерили такава на сметището, нещо за тях, което е почти същото и на местата, където зимуват.

Експертите съветват хората да не хранят щъркелите, останали да зимуват у нас.

Д-р Христина Клисурова, "Зелени Балкани": Това изкуствено подхранване създава у тях една лъжовна представа, че обстановката тук е благоприятна и ако рязко застудее, тогава птиците наистина изпадат в беда.

Всяка зима в Спасителния център в Стара Загора постъпват десетки сигнали за бедстващи бели щъркели. Само преди ден там е приет поредният пациент, спасен в района на Свиленград

Д-р Христина Клисурова, "Зелени Балкани": Щъркелът пристигна изтощен, с проблем в едното крило.

Специалистите препоръчват, ако видите бедстващ щъркел да не се опитвате да му оказвате помощ, а да сигнализирате РИОСВ в съответното населено място.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
6
Наблюдател (преди 2 месеца)
Рейтинг: 15559 | Одобрение: -461
Това време обърка птиците и животните вече. 8-) Те да си стоят тук, лошо няма, ....лошото е, че храната им в този сезон е оскъдна. :unsure: Не знам защо, но лястовичките и щъркелите са ми любимите птици.Усмивка

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама