Ще бутат ли панелките с изтекъл срок на годност

02.04.2024 / 20:01 5

Снимка Булфото, архив

Панелните блокове, познати на всеки един гражданин, могат да се видят в много наши градове.

По времето на социализма кварталите на всички големи градове в България са застроен именно по този начин, и то за рекордно кратко време.

Строителните панели представляват оплетка от арматурно желязо и отгоре залят бетон. Те имат различни функции и видове – подови, стенни, фасадни (последните нямат носеща функция). Произвеждат се в т.н. домостроителни комбинати (над 30 в цяла България) и се извозват до строежа с панеловоз. Повдигат се с кранове и се сглобяват чрез заваряване на издадените от панела стоманени елементи с тези на другите панели. Сетне местата на допир се запълват с различни бетонни разтвори, а отгоре се уплътняват херметически с еластичен материал.

Специалисти, участвали в строежа на панелни жилища, разказват, че при социализма имало наредба, в която амортизационният срок на годност на сглобяемите панелни блокове бил определен на 70 години. Но на много места ще срещнете посочен срок на годност 50 години, а на други - 100.

"Хората продължават да живеят в панелни блокове, защото са създали своя общонст. Другото, заради което не ги напускат, е пространството. И в бъдеще може би е по-добре новото строителство да се регулира по-добре и да има по-добро отстояние. Да, нека е високо строителство, но да има въздух“, каза Христо Ангелков, управляващ партньор в Bulgaria Sotheby’s International Realty на Residential Forum 2024.

"В крайна сметка е невъзможно тези блокове да бъдат съборени, защото няма ресурс, с който хората да бъдат обезщетени. Затова единственото, което може да бъде направено, е да се удължи техният живот чрез саниране и подобряване на обкръжаващата среда с цел подобряване на градската инфраструктура, цитиран от Economic.bg.

Жилищният пазар винаги е бил интересна и гореща тема, но прави особено впечатление, че в моменти, когато икономиката е несигурна и хората не влагат толкова смело парите си в покупка на имот, от сектора се опитват да ни убедят, че всичко е наред и сега, и само сега трябва да купим жилище, защото утре вече ще е късно", допълни още той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
ас (преди 2 седмици)
Рейтинг: 148952 | Одобрение: 23452
тази глупост определно е писана от алчните строители с празни блокове. няма да си заменя старата панелка с кибритена кутйка. да не говорим в новото стртелство стени са толкова тънки че когато съседа на първия етаж пръдне се чува чак на седмия. освен това старите панелки на много места са със право на строеж. нещо което не съществува в новите блокчета построени от кибритени клечки. копуваш си ново строитество и след 20-30 години когато блока се разпадне благодарение на некачествено изпълнение оставаш без дом и вероятно с кредит. а хората със старите панелки ще имат какво да оставят на децата и внуците си. и двама близки приятели които от години се занимават със строистелство ми казаха че във Варна само 1-2 фирми строят горедолу качествено(не помян кои бяха). демек ако не уцелш бонуса копуваш си ново модерно стройтелство на кредит за 30-40 години и след 15-20 години търсиш нов дом и още ще плащаш стария. един познат така се прецака с апартамент във възраждане. ново строистелство след година две стената протече мухляса и след 3 ремонта от изпълнителя го продаде на загуба и си купи къша с 3 декара двор в доброплодно.
5
0
Радостин (преди 2 седмици)
Рейтинг: 128662 | Одобрение: 4732
Някой го хапят щъркелите. Беднюхите в панелките как ще си построят ново жилище? Щото свършиха терените за мошениците строители, сега да бутаме панелките , че да им продаваме техните имоти. 
Всеки да си получи заслуженото !
6
1
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 339995 | Одобрение: 54580
Тоя дето го е писал нещо да има връзка с новите строителни предприемачи.....? Това строителство е започнало след Втората световна да имат хората къде да живеят.....Новите блокове ще се срутят, тия ще останат.....Много поздрави от старите бетонни бункери, дето още стоят на глупаците де са писали тия кретенизми......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
2
Пиша на кирилица (преди 2 седмици)
Рейтинг: 7440 | Одобрение: 10
Сега да ви обясня за панелките. Чичо ми като ги строяха каза, че бетона издържа поне 50-60г и повече. Като го питах защо, неговия отговор беше ами защото бетона първите 50--60 години стяга, а до сега няма още 100 годишен бетон и не знаем. Между другото срещу Базар Левски има три блока които са с пълзящ кофраж те са по-стари от панелните. Даже Аспарухов мост е по стар от повечето панелни блокове. Тъй че той щом не пада и панелките няма да паднат. А как ще си санирам жилището отвътре си е моя работа как ще изглежда от вън е работа на проектанта на града.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
5
0
MrBean (преди 2 седмици)
Рейтинг: 134722 | Одобрение: -1923
А 4000-5000Е на м3,как ви се струва?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама