Шефът на Висшия адвокатски съвет: Възможно е Сарафов да е следващият главен прокурор

15.05.2023 / 20:46 5

Снимка Булфото

Популярен адвокат обяви кой може да наследи Иван Гешев на поста.

Това е разпад на държавността и началото на война между институциите и то в съдебната власт, което е недопустимо и в нито една нормална държава не трябва да е толерирано и допускано“. Това коментира пред БТВ председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

„Ако бъде отстранен Иван Гешев, ще започне нова процедура. Той може да работи като адвокат, след като минат две години. Възможно е Борислав Сарафов да е следващият главен прокурор. Възможно е да се появи и абсолютно нова кандидатура“, добави той.

„Последното, за което трябва да се говори в прокуратурата, е за политика. Висшият адвокатски съвет има позиция от 2020 година при избора на Иван Гешев – той не отговаря на изискванията за главен прокурор. Висшият адвокатски съвет и адвокатурата е стояла на принципни позиции, които се съдържат и сега. Когато е направен изборът и номинациите Иван Гешев не е отговарял на критериите“, посочи Дерменджиев.

По думите му често се случва ръководителят и заместниците му да имат конфликти. В техния случай първото искане е за отстраняване на Иван Гешев. То ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет в законовия срок.

„Ако има депозирано искане за отстраняването на Борислав Сарафов, то ще бъде разгледано след това“, уточни председателят на Висшия адвокатски съвет.

Според Ивайло Дерменджиев политическата квота в прокуратурата и съда пречи, тъй като изразява волята на политическата класа.

„Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат. Решенията му ще бъдат интерпретирани в една или друга посока. Това е другото, което политиците не свършиха – да изберат орган, който да е в правомощията си“, добави той, пише debati.bg.

„Доколкото познавам Иван Гешев, не мисля, че би подал оставка. Смятам, че стои зад думите си и държи на позициите си“, каза Дерменджиев.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
милен (преди 9 месеца)
Рейтинг: 29207 | Одобрение: 3707
 Значи от гешев ще дойде на власт по-гешев, както пише един от вас тук.
1
1
cron1 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 73022 | Одобрение: -7698
Бе то, всичко е възможно, но нищо не е сигурно...:'(:errm::dizzy:
Марио Кроненберг
2
3
kjk (преди 9 месеца)
Рейтинг: 36308 | Одобрение: 4103
Тея съучиници да се махат комплект,от едно котило са замесени!!!
3
0
zorkooko (преди 9 месеца)
Рейтинг: 5038 | Одобрение: 848
и аз иска охранма от НСО оти се страхувам за своя живот  искам охрана от НСО
zorkooko
3
2
Радостин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 121982 | Одобрение: 3882
Непокривал критериите пък назначен. Много се размирисва корупцията. Айде всички в раенца!!!
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама