Шефът на ресторанта с пържолите за 500 лв: Цял свят знае, че това не е просто врат, а най-вкусното месо

20.07.2023 / 20:45 18

кадър бТВ

Скъпите пържоли край морето, всъщност имали своето обяснение, според шефа на ресторанта, където се предлагат. 

Текат масови проверки за цените в заведенията по морето. Комисията за защита на потребителите провежда акция след сигналите за шокиращо високи сметки. Сред тях е и случаят на мъж, който плати близо 500 лева за три пържоли в заведение във Варна.

Проверка показва какво е поскъпването в заведенията в курортите на Север и на Юг. Резултатът от проверката показва от 10% увеличение до три пъти по-скъпи напитки и храни в сравнение с миналата година. 

Морската почивка на семейство Христови от Ботевград е едва три дни. Причината - високите цени. Само за плаж дават по 30 лв. на ден – два шезлонга за по 10 лв. и чадър, също за 10 лв.
За да спестят, купуват закуски и вечерят вкъщи.

„Тук цените са двойни. Кафето от автомата е левче, тук е три лева. Закуски сутрин си купуваме, готови има. По-евтино е, разбира се. Вечер има бързи обеди, които правят готови“, казва Румяна Христова пред БТВ.

Според други почиващи обаче цените са поносими.

„Малко по-скъпо е да, но е логично след това, което се случва. Даже чадърите ми се виждат евтини, бяхме и на друго място там беше по-скъпо“, казва Румяна Драганова.

От повечето от крайбрежните заведения в Равда казват, че разчитат на оборот, а не на високи цени.

„Порция цаца 200 грама при нас е 8,90 лв. Правим обедно меню, пилешката супа ни е 6 лева, рибената ни супа е с 8 вида риба, миди и скариди и е около 8,90 лв. За сам човек може би за първо, второ и десерт - към 20 лева за човек“, посочва Силвия Кунчева.

Във Фейсбук обаче потребител публикува видео как събира пари, за да плати сметка от 649 лева, в която 490 лв. струват пържолите. 

От ресторанта, в който се развива действието, обясняват, че консумираното месо е едно от най-качествените.

„Не е просто вратна пържола, а е американски уей сей прайм рибай стек, който е с доста голяма мраморност, спрямо вкуса и качеството, който разбира от самото месо. В цял свят се знае, че е един  от най-хубавите стекове в света“, казва Левент Фахри, мениджър на верига ресторанти.

В менюто е посочено, че цената от 35 лева е за 100 грама. А компанията е консумирала три стека с общо тегло 1,4 кг.

„Въпросният клиент може да се похвали с това, че е ял едно изключително качествено месо на може би една от най-добрите цени, защото в Европа тази порция може би щеше да му излезе 600-700 евро и нагоре“, каза Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружение на заведенията в България.

Заради този случай обаче и други сигнали на граждани за високи сметки инспекторите на Комисията за защита на потребителите започват проверки. Акцията в цените за ресторантите започва от утре.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 308888 | Одобрение: 45858
Мистър Боб, ял ли си "прекрасни" говежди стекове в Испания, че ги пишеш тия.....? В Европа няма стек 500 грама....Забий си го в чутората.....! Има по килограм в южните щати и ако го изядеш целия не плащаш.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
0
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 121856 | Одобрение: -1609
Както винаги в БГ проблема се прехвърля от болната на здравата глава.БайМангал се фука,а всички комунисти рипнаха. Да в Испания има прекрасни говежди меса,но започват от 35Е порцията/около 300-500гр./ и завършват в небесата... погледнете Asador Ovidioв Малага например. НО от къде БайМангал има такъв стил на живот???
3
0
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 308888 | Одобрение: 45858
Телешкото бон филе е върхът.....Точно до къщата ми в Трявна има един фермер който отглежда породите Абердин и Лимузин и купувам мляко от него.....Страхотно мляко....пуска каймак два пъти....Отглеждат тези породи в Родопите и цената на стека е около 50 лева на кило.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
2
ПраБългарин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 61447 | Одобрение: -28448
Крис, трябва да ми дойдете на гости да ви направя от булгариштеле бонфиле стек УхиленУхиленУхилен
2
0
Ванката (преди 4 месеца)
Рейтинг: 40521 | Одобрение: 8226
Бай манго прозт кат мамун! Живее в палат щото е сигур сводник, както се каза проверка от нап ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
2
3
MrVain (преди 4 месеца)
Рейтинг: 1819 | Одобрение: -386
Цяла седмица ни занимават с онзи циганин, който е абсолютно неграмотен и не можеше да чета. В същото положение бяха останалите мангасари около него. Някъде бяха показали къщата му - цигански палат. Сега НАП веднага една проверка да му направи, защото този 100% се занимава със сводничество или наркотици.
6
1
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 308888 | Одобрение: 45858
Дообрее, дадах пример с японското говеждо КОБЕ, защото е най добро и най скъпото в света, за сведение на тези които не го знаят....Цената няма връзка със стандарта в Япония, а идва от уникалното мрамориране на месото и специалното отглеждане на тези животни.....Говедото Таджима вирее само на определени места в Япония и не „иска” да се климатизира на други места в света.....Затова се консумира само в Япония и е непростимо да не го направиш, ако си там.....Ето още малко инфо за американското говеждо....Ръмп стек, от порода Бляк Ангус се реже от плешката, труден за приготвяне.....Рибай се смята за най-добрият и се реже между 6 и 12 ребро, след 12 ребро – Ню Йорк, Сърлън  и Чък.....Сърлън и Чък ги забравете, не стават освен за готвене...Малко по-отдолу са Портърхауз и Т-бон/ моите любими/ и най-лесни за приготвяне в домашни условия......Докато се ровя в сайтовете открих, че въпросното „специално говеждо” може да е пристигнало от говеда отглеждани в Родопите.....Нищо не намеквам де.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
1
Радостин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 110947 | Одобрение: 2462
Месото е от бабата на старата крава. Сигурно е от Рапонги , познах готвача.
Всеки да си получи заслуженото !
4
0
Dooobre!!! (преди 4 месеца)
Рейтинг: 16359 | Одобрение: 6279
kris, защо изобщо споменаваш Япония в този случай. Нито сме им на стандарта на живот, нито сме им на възможностите. Щом там този стек ти е струвал 320 USD, то тук (в съответствие с мижавия ни стандарт) не би следвало да е повече от 100 BGN. И изобщо да не ми се изхвърля тоя големия ресторантьор, че - видите ли! - предлагал блек ангъс и т.н. Що никъде не се каза каква категория е прословутият "голямата работа" ресторант?!? Мястото на скъпите меса е в скъпите ресторанти, а не в бараките около плажната ивица.
Да живей България!
6
1
maximin (преди 4 месеца)
Рейтинг: 8572 | Одобрение: 1592
На смешника от ресторанта ще му кажа че телешки "чулетон" (пържола* - 1кг и половина в Испания ти излиза 50-60 евро! Качеството е без аналог,така че да не си мисли че в България всички са затъпели!
7
1
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 308888 | Одобрение: 45858
Цената трябва да бъде за порция.....! В Япония порция говежди стек КОБЕ ми струваше $320 и си го платих като поп, защото исках да опитам най-добрия стек на планетата.....И ми го показаха преди да ми го изпекат.....Там няма скрито -покрито и ала-бала като тука......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
1
Серж (преди 4 месеца)
Рейтинг: 129521 | Одобрение: 24101
Силвия Кунчева да се върне в трети клас и да учи СМЯТАНЕ!!! 8,90 лв. рибена чорба, плюс 8,90 лв. порция цаца прави 17,80 лв.!!! Иска да ни каже, че десертът е САМО 2,20 лв.??? Че то кафето там е поне 3,50!!!:wassat: За 20 лв. ще се нахраниш с първо, второ и десерт, ама друг път...Гняв
6
1
село варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 15172 | Одобрение: -1163
В менюто цените трябва да са за порция. В магазина се пазарува на грамаж. Не вярвам да са питали клиента колко грама да му отрежат.
3
1
Нено (преди 4 месеца)
Рейтинг: 14906 | Одобрение: 3016
Защо отново се крие името на заведението ?? Щом оттам казват, че всичко е нормално и цената отговаря на качеството, кажете кое е това заведение. Тъкмо ще им направят реклама (аз също искам да го посетя). Проверих няколко заведения край морето във Варна, но явно не попаднах на него - не видях такива стряскащи цени.
1
7
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 121856 | Одобрение: -1609
Глупости.Страхотно говеждо и си струва цената. И не е верно че на са ги предупредили. Като иска еФтино говеждо ей къде е Аржентина,Уругвай.... ангъса в Британия е скучен.
4
4
cron1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 67327 | Одобрение: -5768
Тия са мошеници - това е най-обикновено говеждо! Веднага да ги затворят! Гняв
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама