Съд във Варна смекчи присъдата на бивш зам.-министър на финансите за катастрофа, при която загинаха двама души

02.08.2019 / 12:21 6

Със свое решение от 1 август тази година Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Добрич от 2014 година, с която бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев беше признат за виновен и осъден на 4 години затвор затова, че през август 2012г. на главен път „Е 87”, преди кръстовището за кариера „Момчил” в посока Балчик, е нарушил с автомобил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост причинил смъртта на 2 лица на Пламен Р.(25г) и Димитър Г.(49), както и средна телесна повреда на Величка Г.

Въззивната апелативна инстанция е приложила закон за по-леко наказуемо престъпление, като е приела, че след деянието, подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите. Така наказанието на Красимир Катев става 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, което да бъде търпяно при общ режим. Потвърждава се присъденото от първата съдебна инстанция лишаване от право подсъдимият да управлява МПС за срок от 6 години и му присъжда направените разноски за вещи лица и свидетели в размер на 10 123,50лв.

Пресслужбата на съда припомня, че казусът се разглежда за втори път във фазата на съдебно заседание от Варненския апелативен съд. Миналата година ВКС отмени решение на Апелативен съд – Варна по делото на Катев и го върна за ново разглеждане като даде указания на съда да положи допълнителни усилия и да отговори на въпроси, поставени от защитата. В хода на всичките съдебни инстанции по това дело бяха назначени и изслушани Комплексната съдебно – медицинска, трасологическа и автотехническа експертиза,Тройната автотехническа експертиза, Петорната автотехническа експертиза и Комплексна автотехническа експертиза.

При новото разглеждане на казуса, в няколко съдебни заседания съставът на Варненския апелативен съд назначи, изслуша и прие криминалистически и комплексна деветчленна арбитражна експертиза. Съставът на апелативния съд посочва в своето решение, че са били използвани всички процесуални способи за изследване на въпроси, от значение за правилното решаване на делото. Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи, видими в снимките, направени при огледа на катастрофата през август 2012 година. Вещите лица - трасолози са фиксирали следи, видни на снимковия материал от местопроизшествието, като са обвързали всяка една следа с установения механизъм на ПТП.

По делото е установено, че след ПТП подсъдимият е направил всичко възможно да окаже помощ на пострадалите си близки – на тъща си Величка Г., както и на дъщеря му, попаднала между седалките. Подсъдимият е сигнализирал за произшествието на свои близки и започнал да търси частни линейки за пострадалите си роднини. Същият обаче не е предприел действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали лица, както и да окаже някаква помощ.

Решението Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
5
някой (преди 10 месеца)
Рейтинг: 13640 | Одобрение: 3175
Явно паметта е къса, писах преди време за тези 70 години и слабата математика, както и за това, че не съм оправдавал никога такива постъпки, кражбите най-вече. Но виждам, че опарените са сегашните ти "господари", които са от същите, от онези, за което няма как да знаеш вероятно, така че, палачинката е от същата си страна. Надигането на "вой", когато истината излезе наяве, и съвсем заслужено някой от "управляващите" (некомуняги) си понесе, макар и малко по размер от заслуженото, се причинява болка, нали. Много слабо изпълнение, много.
11
2
някой (преди 10 месеца)
Рейтинг: 13640 | Одобрение: 3175
Да, случват се , с много "образовани" управляващи, които толкова години се криха и се стараха да избегнат наказанието, което всъщност е толкова малко. Но, какво да се прави, "управляващи", те винаги са прави, "образовани" и "имащи право" винаги, нали така. Такива ни управляват, пълен резил, а зная как се мъчеше да приклие и да потули цялата история, подлеци.
12
1
ДИВАКА (преди 10 месеца)
Рейтинг: 24345 | Одобрение: 4050
СТАНА..ДЕТЕТО -МЪРТВО,А ТОЯ ДЕБИЛ СЕ РАЗХОЖДА НА СВОБОДА..Изплезване:devil::devil:
11
1
Blue hills (преди 10 месеца)
Рейтинг: 28090 | Одобрение: 12545
А какво стана с Доган? 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама