Сарафов със смразяващи подробности за взрива: Целта е била да убие Гешев. Само една случайност е спасила него и семейството му

01.05.2023 / 16:19 7

Редактор: Александър Дечев

Кадър: "Нова телевизия"

Директорът на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов даде извънреден брифинг за инцидента с кортежа на Иван Гешев.

"По сведения на очевидци огненият стълб, който е изникнал, е бил с височина 4-5 метра. На място се установи кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър близо 3 метра. Това е на непосредствена блиост до пътното платно. Освен всичко друго взривът е имал ясна насоченост към пътя, към преминаващи автомобили. Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент - не по-малко от 3 килограма тротилов еквивалент, по първоначално мнение на експертите, но и с осколки. Множество осколки, които са се разпиляли и разбили в отсрещните дървета. Тоест, именно в дърветата посока от банкета през пътното платно към дърветата. Очевидно бомбата, взривното устройство е било с намерение да убие. Не е била с цел сплашване, не е бил фойерверки. Изключително силен взрив, включително с осколки. Металните сачми, които намираме са с големина колкото човешки нокът", каза той.

"В момента се провеждат огледи, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На местопроизшествието са намерени маркери, които са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобила бомбата да бъде задействана. Очевидно професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, които са минавали по това време или малко преди това по този път. Само една случайност е предотвратила смъртни случаи. Към момента наказателното производство, което е образувано, е за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или да убие някого", разкри Сарафов.

"Търсят се детонатори, осколки. До няколко часа ще имаме какъв е химическия състав на взривното устройство. Най-вероятно тези хора са били тук и са имали визуален контакт с пътя. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на Гешев се е изравнил с мястото на заложената бомба. Дори взривът, съгласно свидетелските показания на служителите на НСО, взривът е преместил автомобила вляво. Маршрутите, ползвани от НСО, са в голямата си степен секретни. Има основен и резервен. Ще установим знае ли някой маршрута, кой го е знаел, или са били заложени капани по всички възможни маршрути. Но очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор. Очевидно главния прокурор е мишена за някого. И то не за сплашване, а мишена, която да бъде убита. Съжалявам, че го казвам толкова открито, но главният прокурор е бил мишена за убиване", категоричен бе той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Жалка ни е и полицията и кухите лейки измислили тоя фарс. В нормалните страни и по всички правила на тероризма при такъв акт се цели нещо и то се обявява в пресата от хората които са го извършили ,а тук виждаме нескопосаното фоерверкче вероятно поставено за да плаши гаргите.И сега чакаме няколко невини дилъри да вкарат в панделата за всичко това.
1
4
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 49801 | Одобрение: 9946
Чиста инсценировка ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
2
1
милен (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29606 | Одобрение: 3656
 Тази вячер един познат ми сподели подробности за "атентата" срещу еничарят гешев, с две думи хронологията на кулите близнаци, ако някой иска повече информция нека да беседва с новият "посланик" на фащ. 
3
1
zaza (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11873 | Одобрение: 3003
Много приказки за нищо- кьорфишек! Ако наистина бяха професионалисти я мина я РПГ и няма никой!Кратера беше малко изгоряла трева, линейките дошли и нямало никойУхиленУхиленУхилен
Изключете телевизорите! Пречат на мисленето!
1
10
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62301 | Одобрение: -28339
Доскоро имаше заплахи за Гешев и цял списък с полицаи, от едни хора, ама като не следиш и после пишеш подобни коментари... Нямало да научим истината... По скоро ти няма да я научиш.
4
3
село варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 19394 | Одобрение: -321
Никога няма да научим истината. То не бяха заплахи срещу Бойко, Пеевски, Доган. Професионално изпълнение ама с нулев резултат. Прилича на засеклия пистолет при Доган.
2
9
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 92441 | Одобрение: 1086
Мачкай Гешефф!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама