Съветът на Европа: Това трябва да спре! В България оказват натиск над журналистите с дела за клевета, политическа намеса, заплахи и тормоз

02.12.2019 / 18:07 2

Източник: svobodnaevropa.bg, снимка: уикипедия

Липса на прозрачност за реалните собственици на медии, заплахи и тормоз на журналисти и използване на дела за клевета като средство за натиск са хронични проблеми за медийната среда в България.

Това се казва в прессъбщение на Съвета на Европа след посещението на комисарката за човешките права Дуня Миятович у нас преди седмица.

„Освен това, политическото влияние върху медиите подкопава тежко доверието в тях. Това трябва да спре. Гражданите имат нужда от свободен, разследващ и независим печат, за да участват по-активно в демократичната тъкан на обществото. Журналистите трябва да бъдат свободни да изпълняват възловата си роля без намеса“, казва Миятович.

Тя прекара пет дни в България миналата седмица и се срещна с представители на институции, включително и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, „който запозна госта си с напредъка на страната ни при противодействието на расизма и дискриминацията, както и при защита на лица от домашно насилие“, съобщи тогава ведомственият му пресцентър.

Комисарката за човешките права обаче изразява силна тревога от поведението на българските власти спрямо медиите и малцинствените групи. Миятович призовава „правителството да прояви повече усилие за пресичане на доминиращата днес в България омраза, особено по отношение на ромите, хората с нестандартна сексуална ориентация и други малцинства“. Комисарката призовава и за повече активност от страна на властите при борбата с домашното насилие."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
Пешо от Виница (преди 6 месеца)
Рейтинг: 48113 | Одобрение: 18733
В България се демонстрира по доста драстичен начин как се купуват, манипулират и използват слугинажните медии. Та, те не останаха свободни медии ,поне за измиване на очите пред света. А се е пръкнал някой журналист с неудобен въпрос към представителя на обгрижваната от народна любов партия, а на другия ден е уволнен веднага. Уволнения трябва да е доволен и да се кръсти ,че не са го затворили или убили....,защото и това е възможен вариант. Уволнен, но жив-докъде стигнахме? Телевизиите  може да се дискутират само теми, одобрени от Мафията. Мафията ли казах? Исках да кажа –управляващите, ама то май едното си другото  е едно  и също?! По лесно е да се занимаваме с циците на някоя поп –фолк дзвезда, или какво е казал известне гей, отколкото да дискутираме защо Общината не взема мерки за Аспаруховския мост. Дреме му на поставения кмет ,че има Граждани и от другата страна на моста.Та за какви свободни медии говорят? Че то отдавна всичко е купено от силните на деня. Остана църквата ,ама като гледам как е заспала  и безучастна към страданията на „своя „ народ, едва ли светите отци ще си нарушат рахатлъка ? В България всичко е клоунада съпроводена с кючек и миски..... Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама