Сопот на протест заради "Под игото": Вазов е светиня, МОН да се намеси

01.12.2019 / 08:41 12

monitor.bg

Новото издание на "Под игото" породи силно недоволство и в родния град на Иван Вазов - Сопот.  Жителите там се разбунтуваха, дори се готвят за протест и приканват МОН да се намеси, предаде Нова телевизия.

Според жителите на Сопот премахването на архаичните думи и турцизмите в романа и замяната им със съвременни, е опит за заличаване на цяла епоха. В новото издание  „чемшир“ става  "вечно зелено дърво", а изречението Вържи попа да е мирно селото- Отстрани лидера и групата ще се разпадне.

„Всички сме възмутени. Не трябва да се променя историята. Вече събираме подписка”, казва Тотка Найденова,  жител на град Сопот

„Романът е една икона в българската литература и история. Както „Под игото”, така и цялото творчество на нашия патриарх, представляват национално богатство. Светиня, която не бива да бъде променяна по един или друг начин. Тя трябва да се запази в автентичен вид, за да бъде достъпна до всички съвременни поколения. Конкретният случай не бива да се разглежда еднозначно, защото историята трябва да се помни и не трябва да се променя”, каза кметът на Сопот Деян Дойнов.

„Склонни сме да приемем вариант на „Под игото”, в който да има бележки под линия или скоби. Важно е обаче те да бъдат коректно представени. Един съвременен прочит за нас е немислим”, посочи Борислава Петрова, директор на къща музей „Иван Вазов”.

Романът „Под игото” беше преведен на съвременен български. Идеята е езикът на Вазов да бъде приближен до този от днешния ден. Това обаче предизвика множество негативни реакции в цялата страна. Кюстендил също гласува декларация против промяна на повече от 6000 думи в романа "Под игото".Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Орман (преди 7 месеца)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
БРАВО, КОЛЕКТОР!!!! ТОЗИ ПЪТ СИ МНОГО ПРАВ!!! ИМА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА УЧЕНИ ОТ БАН/ ЗАЩО ТЕЗИ ПИПНАЛИ ПОД ЕГОТО НЕ ЗНАЯТ!!!!/  - 80 % ОТ ДУМИТЕ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, КОИТО СМЯТАМЕ ЗА ТУРЦИЗМИ СА ПЕРСИЙСКИ. НИЕ СМЕ УПРАВЛЯВАЛИ  3 ВЕКА ПЕРСИЯ!!!! МОЖЕ БИ ТОВА ДА СА И СТАРОБЪЛГАРСКИ ДУМИ. ЗНАЯТ ЛИ ТЕЗИ ОТ БАН ДУМАТА "БУТЕЛИ" - СТАРА БЪЛГАРСКА ДУМА - РАЗВАЛЕНИ, "ДУВАР" - СТЕНА, ЗИД-ПЕРСИЙСКА, ЧЕВЕРМЕ..... ОЩЕ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ТУРЦИЯ -СЕЛДЖУКИТЕ ТРЪГВАТ ИМЕННО ОТ ПЕРСИЯ. ЩО ЗА ОГРАНИЧЕНИ ХОРА СА ТОВА!!!!ОЩЕ ПАИСИЙ Е КАЗАЛ -БЪЛГАРИНО , ЗНАЙ СВОЙ ЯЗИК И НАРОД.../НЕ ЦИТИРАМ ТОЧНО/. АЗ НЕ СЪМ ИСТОРИК, НЕ СЪМ ЛИТЕРАТОР, БЪЛГАРИСТ, ЛИНГВИСТ,НО... ОБИЧАМ СВОЯ РОД И РОДИНА И ЧЕТЕ,ЧЕТА....
4
2
Чичо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 36641 | Одобрение: 5331
Кускуса пак си говори сам. Шизофренията не прощава.Ухилен
5
1
Tито (преди 7 месеца)
Рейтинг: 14704 | Одобрение: 1824
За тебе, всеки ден е неделя бе, калмук. По цял ден с пижамата и тихи игри в диспансера. Че и студено сега, не може и на въздух да ви изкарат.
6
2
айки (преди 7 месеца)
Рейтинг: 16804 | Одобрение: 6189
  не само Сопот , цяла БГ трябва да се вдигне....как така някой идиот си позволява да посяга на българската класика в литературата......учителите за какво са , ще им разясняват на тъпите ученици....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама