Спонсор на Морското училище във Варна е собственикът на отвлечения кораб с български моряци

20.11.2023 / 09:29 4

Кадър Марин трафик

Стотици български моряци, плават на корабите на израелския бизнесмен Ейбрахам Унгар.

Всички те са застрашени от Иран и неговите проксита като хусите в Йемен.

Ситуацията е много комплицирана, а този казус има три аспекта – чисто българският, регионалният и в международен план. България няма как да играе сама, а заедно със своите партньори трябва да се опита да влезе в контакт не толкова с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция – Иран. Така арабистът проф. Владимир Чуков коментира казуса с отвлечения кораб с българи на борда пред Нова тв.

"Защо точно този плавателен съд е бил отвлечен – той е собственост на британска компания, притежавана от един много добре известен в България израелски корабен магнат – Ейбрахам Унгар. Това е човекът, който дава работа на много български моряци. Спонсор е на Военноморското училище във Варна. Много от хората, които завършват това висше учебно заведение намират своята реализация в корабите на Унгар", уточнява арабистът.

 

Проф. Чуков поясни, че корабите на магната не за първи път са атакувани от самия Иран.

"Доверието между Унгар и българското военноморско училище е на такава висока степен, че практически, нашите моряци са тези, които ръководят неговите кораби. В случая, капитанът и помощник-капитанът са българи", коментира още той.

Според него корабът се атакува, за да се реализира т.нар. втори спомагателен фронт.

"Нещо, което правят от около месец иракските проирански милиции, атакувайки американски обекти на територията на Сирия. Този акт има и стратегическо значение – Иран желае да се повишат цените на нефта", е мнението му. Като допълни: "Целта е и да се засили натискът върху Израел, за да прекрати акцията си в Газа".

"Хутите обясниха, че тези операции ще продължат, докато продължава и операцията в Газа. Вероятно корабите ще бъдат задържани до прекратяване на огъня, предполагам, че и хората. Споменаха, че акциите не са насочени към трети държави, а просто настояват третите държави да се откажат", каза още арабистът.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 359867 | Одобрение: 59832
Ко? Не!.....Ти си умен коментатор и въпреки, че не винаги сме на едно мнение, ето че явно след като си проверил се съгласяваш  с мене.....Но някой поставя минуси на коментарите, че е правилно да се пише ХУТИ, а не хуси......! И този някой не излиза с контракоментар да обори този факт......Явно този Някой не само не е запознат с материята, но дори не си прави труда да почете и провери за какво става въпрос......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
1
Ко? Не! (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15264 | Одобрение: -1456
ОК Крис. Приемам забележката, както и съм съгласен с всичко написано от теб по въпроса. Наистина е омагьосан кръг от интереси във всичките арабски (те някои не са и раби даже като Иран) страни.
4
0
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 359867 | Одобрение: 59832
Правилно в да се пише ХУТИ, а не хуси.....на английски е Houthi  и това двиижение е създадено от Хюсеин ал-Хути през 1992, продължено от брат му Абдул ал Хути.....Те са шиити, заиди от северен Йемен......Шиитите са само 15% от всички мюсулмани по света, но са най-много в Иран, Ирак, Азербайджан и Бахрейн.....В Сирия макар и по-малко са управляващата класа......Разликата във вярата на двете групировки е древна, още от 7 век, нещо като враждата между католици и протестанти.....СА/сунити/  и Иран/шиити/ са стари врагове, да не говорим за враждата между Израел и Иран.....Хутите завзеха Йемен  и се явяват враг на СА, която предприя въздушни атаки през 2015.....Иран ги подкрепя с всичко възможно и е заявил, че ще подкрепя и Сирия до откат.....Като чета за всичко случващо се там разбирам, че е доста сложно за обяснение на политическите игри и интереси.....Получава се един невероятен микс от религия, петрол и намеса отвън......! Кой кого ще опраска ще видим....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
3
Ко? Не! (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15264 | Одобрение: -1456
Фанатичния терористичен режим в Иран става все по-проблемен за целия нормален свят. Освен, че мачка и тормози собствения си народ със средновековни, че и предсредновековни съображения и разбирания, създава проблеми директно чрез своите бойци, както и чрез свои проксита като Хамас, Хизбула и Хусите и на Европа и на САЩ и на Израел и на Украйна, че и никак не малко на Саудитска Арабия. Въоръжава Русия. Хизбула, Хамаз и Хуси са на 100% тяхна издръжка. Чрез атаката на Хамас саботира подписването на споразумение между Израел и Саудитска Арабия, което щеше да е последвано от още много арабски държави от орбитата на С.Арабия. Това щеше да доведе до доста нормална обстановка в региона, което не устройва диваците от Иран. Единствената държава в света в чиято конституция има заложен член че е длъжна да заличи друга държава (Израел)! Това няма да свърши добре!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама