Според експерти: Установени са единични бройки мъртви екземпляри риба във Варненско езеро

19.05.2020 / 21:17 5

Кадър Facebook

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) извършиха проверка по сигнал за масово измиране на риба във Варненското езеро, съобщават от пресецентъра.


Според прессъобщението при извършения оглед на място в района от кв. Аспарухово, „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД и до с. Казашко, са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба (попче и гюмюш) на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод. Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните (in-situ) данни регистрират кислороден дефицит единствено в района на „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД.

Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, БПК5 и амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата, казват още те.

Припомняме, че мъртва риба покри брега на Варненското езеро днес.

Експерти от БДЧР, РИОСВ и регионалната лаборатория ИАОС Варна провериха и друг сигнал за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро, гласи съобщението. При извършеният оглед на място в района на Канализационна помпена станция в кв. Аспарухово е констатирано, че изходът на тръбата е под морското ниво. Не е констатирано оцветяване, водите са без специфичен мирис и без опалесценция на повърхността. Взета е водна проба, като експресните данни показват по-ниски стойности на разтворения кислород от характерните за езерото. Ще бъде извършен и лабораторен анализ по останалите приоритетни вещества.

  
 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
владо (преди 6 дни)
Рейтинг: 11468 | Одобрение: 6353
Даже не е умряла рибата......Казала на експертите, че е излязла на брега да си почива. Няма умряла риба, няма скъсана тръба в езерото, няма корупция, няма престъпност, няма нагласени обществени поръчки, няма обръчи от фирми, няма цензура, няма неработеща съдебна, социална,  здравна и образователна система, няма калинки сред управляващите, няма ниски заплати, няма бедност, няма мизерни пенсии, няма виновни...... въобще както се пее в песента "НЯМА" на [url=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjrwOXOzMLpAhVh8OAKHWHKDr4QtwIwAHoECAEQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DVnc0BM2-xYc&usg=AOvVaw0oR5TG4gdNt98rw-eOaTKg]Toy Letters Няма НЯМА лъжа и няма измама, живеем в държава, наречена НЯМА, де никой за нищо НЯМА вина. НЯМА такава подобна страна.[/url] Това явно вече е химна на управниците ни, дето все са невинни. [url=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjrwOXOzMLpAhVh8OAKHWHKDr4QtwIwAHoECAEQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DVnc0BM2-xYc&usg=AOvVaw0oR5TG4gdNt98rw-eOaTKg][/url] [url=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjrwOXOzMLpAhVh8OAKHWHKDr4QtwIwAHoECAEQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DVnc0BM2-xYc&usg=AOvVaw0oR5TG4gdNt98rw-eOaTKg][/url]
0
2
уйчо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 15466 | Одобрение: 1111
Еми единични са. 20 000 000 х 1.
1
0
Чичо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 33098 | Одобрение: 4538
Даваха по ТВ, брега е заринат с умряла риба. Как ги видяха единични бройки не знам.
1
0
Cтамат (преди 1 седмица)
Рейтинг: 3088 | Одобрение: 1303
Ako снимката е истинска, това е истински масов мор на рибите, а не единични бройки.
0
1
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 30146 | Одобрение: 4716
И те ще измрат,говеда!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама