Станислав Стоянов: Ако държавата продължава в същия дух ще има фалити на хотели

20.11.2020 / 10:11 6

снимка Станислав Стоянов

Ако държавата продължава в същия дух ще има фалити на хотели. Няма хотелиер, който да не иска да си погасява кредитите, но в момента няма с какво да го направят хората. 

България е в открито море и никой не управлява кораба, който се лашка. Капитанът и моряците гледат какво ще се случи. Така описва ситуацията пред TravelNews Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и собственик на хотел “Кини парк”.

Според него държавата не подпомага бизнеса и е абдикирала. Ситуацията е много тежка и трагична. По думите му БНБ и правителството трябва да вземат бързо решение за удължаване на мораториума върху кредитите, който изтича. Дори работилите хотели през изминалото лято не могат да си покрият вноските заради трагико-комичния сезон, заяви той. Стоянов е отворил обекта си, но е достигнал заетост средно около 25% за цялото лято. “Това беше сезон с клизма”, подчерта той.

“Надявам се да ни отложат с една година лихвите по кредитите. Поне да остане да си плащаме главницата. Не знам хотелиер, който да не иска да си плаща кредита, но просто в момента е тежка ситуацията”, коментира хотелиерът. Мярката 60/40 за сезонните хотели вече не е работеща, защото не се генерират приходи. Масово се освобождават служители, които отиват на трудовата борса. “Ако държавата продължава в същия дух ще има фалити на хотели”, посочи Станислав Стоянов. По думите му е крайно време тя да се намеси, защото туризмът ще повлече след себе си и други сектори като финансовия, банковия, земеделието, хранително-вкусовата промишленост, транспорт и петролната индустрия. “Ние сме свързани в едно зъбно колело и като се счупи едно зъбче, то започва да прескача”, обясни той.

Хотелиерът очаква още по-лош летен сезон през 2021 г., защото кризата с коронавируса се задълбочава. Няма никакви резервации за догодина и нещата вървят още по-зле. Дори да се пусне ваксината, хората няма да започнат да пътуват веднага. Повечето ще ги е страх и ще им трябва време да се отпуснат чисто психологически. Възстановяване ще има поне след 3-4 години, коментира Станислав Стоянов. Самият той се учудва на оптимизма на Павлин Косев, председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и на други мениджъри на обекти. “Не съм чул собственик на хотел, който да казва ура, че е работил през лятото на 2021 г.”, отбеляза той.

Според него община Варна също тотално е абдикирала от подпомагането на бизнеса и се води труден диалог с нейното ръководство. Вместо да подкрепя бизнеса и да издава бързо разрешителни, тя ги бави. За едно обикновено боядисване се молим с месеци, посочи още Стоянов. Община Варна трябвало да помисли да облекчи бизнеса и плащането на местни данъци.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
гарфилд (преди 5 месеца)
Рейтинг: 41457 | Одобрение: 15187
Може и да е прав господина.По-добре е,да фалират докрай страната и да се свършва.
2
1
MrBean (преди 5 месеца)
Рейтинг: 58647 | Одобрение: 7982
Господина е абсолютно прав.Но защо съм убеден, че Кини или някогашното Тото  не се намира в географското понятие  "Златни пясъци".Та за това кораба е без управление,защото всеки гази големи и малки закони.А ЗлПясъциАД е рекетьорска касичка на Иван Костов.И ако ДСБ ходиха на Догансарай,защо не видят алеята зад Иглика блокирана специално за Мавъра....
0
7
стоян (преди 5 месеца)
Рейтинг: 6797 | Одобрение: -11448
Абе, мракобесче - на робите се плаща, ако има кинтра.... Първо са си моите разходи, после на работниците - тяхната работа е да бачкат, не да вземат пари
4
1
на светло (преди 5 месеца)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
станиславчо, момченце сладичко, частният бизнес е сложен за управление особено при форсмажорни обстоятелства, свикнахте на значителни печалби в течение на повече от 30 години, сега за по-малко от година оревахте орталъка малоумници жалки.................
за сега - добре!
2
2
ас (преди 5 месеца)
Рейтинг: 63069 | Одобрение: 16314
що така бе нали прогрмата на боико 60/40 спаси положението???
3
2
Мракобес (преди 5 месеца)
Рейтинг: 18604 | Одобрение: 3624
Ами да фалират! Няма нужда от бизнеси, които изкарват пари за сметка на работниците си. Това не е бизнес, а форма на робство. Великите "бизнесмени" на България не броят работната сила и  че трябва да се плаща.
МУТРИ ВЪН!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама