Става ясна съдбата на Дупката в центъра на Варна

07.10.2019 / 09:54 5

Снимка Булфото, архив

Днес ще стане ясно какво ще бъде построно на мястото на Дупката в центъра на Варна, научи Moreto.net

Припомняме, за съдбата на огромния изкоп беше организирана "анкета" отворена за предложения и идеи, а резултатите от нея ще бъдат оповестени официално днес.

В анкетата са участвали както граждани, така и екипи от проектатнти и експерти.

Общо 3124 души са се включили в допитването и са споделили визията си за пространството, заключено между булевард "Княз Борис I" и ул. "Княз Александър Батенберг", ул. "Воден" и ул. “Архимандрит Филарет", съобщиха преди дни организаторите на инициативата. Анкета бе достъпна на платформата www.ideavarna.com до 20-ти септември.

Допитването, инициирано от Община Варна, се проведе в две посоки. Първата включваше проучване на нагласите сред специалисти в областта на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни. На втория етап бе отключена анкета, съставена на база обработените мнения на специалистите от първия етап.

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК) излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна” е останало като грозна дупка в центъра на града."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
9
Голям праз (преди 7 месеца)
Рейтинг: 8671 | Одобрение: 2796
Аз предлагам да им направим братска могила - всички кметове и общински съветници от последните 30 год.  в дупката, и фадромата да си свърши работата!!!!
16
12
владо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11543 | Одобрение: 6368
някой беше предложил да направят мавзолей на управниците ни
11
8
уйчо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 15749 | Одобрение: 1024
ПОЕМА ЗА КОЛЕКТОРА/КОЛЕКШЪНЪРА А тук ще ви разкажа за един Велик герой, излъскан господин Чалмата от главата си не свалял Дори като консервата отварял Изпратена от село. Иначе се правел На интелигент, но само той си знаел Бурканите със мас и лютеница В мизерната квартира във редица. В Петела бил той най, най, най-доказан, Че правел се там на колектор мазен И пишел минуси на всички там, для себе - плюс за всеки хуй голям. Във голфа касети с чалга сбрал купчина, А Доко Доко му била любима. Но друга страст горяла го голяма, Обичал много пълната програма, Застанал на колене, да надуй Немития, вмирисан хуй На някой кофражист или бачкатор общ, Но само по строежи с обща площ Над седем хиляди квадрата, щото там Общаците един от друг по-голям Ги вадели, за радост на педала. И знаел той, халката му познала, Че били те там най-многобройни Арматуристите – един от друг по – знойни. Отишъл рано сутринта той на строежа, И отдалеч звучало “Таралежа ежа“. Любимата си песен като чул Той мигновено гащите изул. Дупенцето му завибрирало във такт, Отзаде му с голям мерак Строили се бачкаторите всички. А той със ококорени очички Предчувствал скорошния кеф, до късен мрак Как ще гърми патлак подир патлак. Най-първи изчеластрили го здраво Общаците, строени вляво. В средата, майстори зидари, Изкарали навирени мастари, Си чакали реда, към пладне Гъзенцето му щяло чак да пламне. Но най-големият му кеф е предстоял При тази мисъл той направо полудял. Нзй вдясно, със запалени цигари Стояли най-коравите манафи стари. Дет гипскартона слагали накрая Ебане, сякаш блъснал го трамвая. Брадясали, с кървясали очи. Кат го наели, захванал да квичи… Оттам нататък да не го познаят, Той виждал накъде отива краят, Колекшънър той станал изведнъж, Горд и наперен кат лайно на дъжд. Със новата си външност впечатлявал Той страшно всеки, който не го бил познавал. Чалмата със чаршафа бял Развявал бил по улиците тоз педал. Оттук нататък сал Аллах унил, Отгоре гледал хорския резил. غبي  أحمق   مضحك Джефри Чосър, 1387 Превод: Уйчо    
18
3
Дедо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 6744 | Одобрение: 3264
Лайнаря, колко пъти ще сменяш името си и сам ще си пишеш плюсовете... Нещо ти хлопа дъската, явно...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама