Столтенберг: Путин не бива да спечели тази война

18.02.2023 / 17:40 6

снимка Булфото

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова към още подкрепа за Украйна.

„Много години се опитвахме да ангажираме Русия с дипломация. Но Путин се стреми към война, не към мир“, каза той.

Според него общността е научила сериозни уроци. Сред тях са, че трябва да се засили подкрепа срещу войната.

„Трябва да дадем на Украйна това, от което се нуждае, за да победи“, каза Столтенберг. „Ако Путин спечели съобщението към авторитарните лидери ще бъде, че могат да правят каквото си искат“.

Генералният секретар заяви, че дори войната да приключи утре, средата за сигурност се е променила в дългосрочен план. Той заяви, че Кремъл иска една различна Европа, в която Русия контролира съседите си, пише БГНЕС.

Според него войната е непредвидима и това налага засилване на защитата. Още повече заради последствията от нея и върху страни като Китай.

„Каквото се случва в Европа днес, ще се отрази на линията на Китай утре“, каза той.

"Знаем също така, че Пекин следи отблизо, за да види цената, която Русия ще плати, или наградата, която ще получи за своята агресия", каза Столтенберг и подчерта, че войната в Украйна показва, че сигурността е глобална, а не регионална, и че отбраната не е по избор.

Генералният секретар подчерта също така значението на устойчивостта. "Не толкова отдавна мнозина твърдяха, че вносът на руски газ е чисто икономически въпрос", каза той и добави, че "не трябва да правим същите грешки с Китай и други авторитарни режими".

Но Столтенберг подчерта категорично: „Няма риск за общността“.

"Мнозина се питат дали военната помощ за Украйна крие риск от ескалация на конфликта. Мога да кажа: няма безрискови варианти. Но рискът от победа на руския президент Владимир Путин е много по-висок", каза Столтенберг.

„Най-важният урок, който научихме, е че Северна Америка и Европа трябва да застанат заедно срещу предизвикателствата”, каза Столтенберг, като подчерта, че „без НАТО няма сигурност в Европа“. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 327432 | Одобрение: 51012
Ах как ще го джвакате лепо.....лепо, лепо, с макарите......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
zaza (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11563 | Одобрение: 2933
НАТО е синоним на война, кражба и унищожение- примерите от последните 20 години са много! Ако замените думата  Русия в неговото изказване със САЩ, ще го разберете най-правилно!Ангелче
Изключете телевизорите! Пречат на мисленето!
5
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 148510 | Одобрение: 28755
"Без НАТО няма сигурност в Европа..." Ти да видиш!...А кота го нямаше НАТО, как ли е оцелявала Европа?...А преди Колумб да открие Америка, как ли е съществувала Европа?...Долни боклуци!ГнявБолест
5
0
Off Road (преди 1 годинa)
Рейтинг: 20725 | Одобрение: 5400
"Кремъл иска една различна Европа, в която Русия контролира съседите си". И ние искаме една различна Европа, която НИКОЙ не контролира, ама не би...
6
1
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 94384 | Одобрение: 30494
Бе, то ина мен не ми харесва ,че ни третирате като аборигени от колониална страно,но го правите без да ви бигне окото!:errm:
6
2
бачо Кольо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16206 | Одобрение: 4496
Само дето той не го знае и ще у спечели.
Колкото повече,толкова повече!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама