Стреляха с минохвъргачка по буса на Лазар Радков от "Капачки за бъдеще" в Украйна

22.01.2023 / 09:14 13

кадър: Нова тв

Общественикът и предприемач Лазар Радков е пострадал от минохвъргачка в Укрйна вчера, съобщи самият той в социалната мрежа. В момента младият мъж, който стои зад популярната кампания"Капачки за бъдеще", е в нападнатата от Русия страна, за да занесе хуманитарна помощ от България, предаде Дир.бг.

Ето какво написа Радков късно снощи във Фейсбук:

"Удариха ни с минохвъргачка. Мината падна и детонира някъде 2-3 метра пред и леко вляво пред буса. Шофьорът получи два шрапнела в лявата половина на торса. Шрапнел счупи лявата ключица на този вдясно от шофьора. Момчето зад мене получи прорезни рани на над десет места по лицето от пръснатото странично стъкло. Аз се сдобих с малко парченце от шрапнел, пробило ветровката и спряно в якето вероятно от презрамката на бронята отдолу. Благодаря на Георги Иванов за бронежилетката. Всичко това обаче го научихме малко по-късно.

В момента на взрива първо ни гръмнаха главите. След това чух шофьорът да крещи от болка, понеже освен шрапнелите, беше отнесъл и основната сила на ударната вълна, защото мината гръмна буквално в лицето му. Когато бусът спря, двамата до шофьора веднага изскочиха навън, предполагам единият или двамата са му помогнали да излезе. Изкрещях им няколко пъти да отворят страничната дясна врата, за да можем да излезем и тримата, които бяхме зад тях, защото се отваряше само от копче от предното табло. Или не са ме чули, или електрониката не е функционирала, защото реално бусът вече беше тотал щета. Нямаше какво друго да направя - разбих с десния лакът леко напуканото от ударната вълна дясно стъкло, почистих стъклата и прескочих. Някъде там вероятно съм си нарязал дясната ръка. След мен прескочиха и двамата, които седяха на втория ред седалки в ляво от мен и един след друг се хвърлихме в канавката встрани от пътя при останалите.

Наблизо се оказа украински войник, който ни каза, че едва руснаците ли са стреляли конкретно по нас, просто сме имали лош късмет. Помислих си - щеше да е много иронично да нахраним цяло село, което доскоро не е имало никакви доставки, защото е било окупирано и им оставихме генератор, защото сега имат проблем с електрозахранването и няколко километра по пътя наобратно да прехвърчи мина през бойната линия и да ни взриви ...

Все тая, дали случайно или иронично - имахме двама сериозно пострадали и трябваше да се погрижим за тях. Изтичах до ударения бус, грабнах си парамедишката раница и аптечката и изтичах наобратно. Колегите вече бяха натоварили пострадалите и себе си в задната част на другия бус върху кашоните и торбите с храна, санитарни материали и генератори, а войникът ги беше ориентирал къде е най-близката болница.

Влязохме, затворихме вратите и тръгнахме. Там за първи път можах да огледам пострадалия шофьор и да му задам няколко въпроса. Първите неща, които забелязах беше, че беше прежълтял, крещеше от болка и тениската му изглеждаше мокра. Сложих ръкавици, извадих спешната ножица, която реже и огради и понечих да му я срежа, за да разгледам, дали е ранен и как. Той обаче си вдигна тениската и видях две входни рани в лявата половина на коремната област. И от двете стърчаха конци и парченца плат, които шрапнелите са вкарали, преминавайки през якето, пуловера и тениската му.

В другата ситуация бих му измерил дихателна и пулсова честота, сатурация и кръвно налягане и щях да опитам да му хвана венозен път, но в случая бяхме бяхме върху кашони, в задната част на хладилен бус, а шофьорът караше с пълна газ по пътищата, малко по-лоши от лунен пейзаж и основаната ми грижа беше да не падна върху него или да не се потроша и да се наредя до него.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
desperado_07@abv.bg (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7163 | Одобрение: 693
Здрасти Серж! Подкрепям написаното от теб! На "Декстър" ще припомня една Българска поговорка:- " С чужда пита бащин помен прави" ! Това важи за Лазар самарянина ! Както за капачките дето всички Ние събираме и предаваме безплатно и безвъзмездно така и за помощите ,които дарявахме в ДКС за Украинците идващи във Варна. 
Не бъркайте добрината ми със слабост
4
0
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 47402 | Одобрение: 9477
Минохвъргачки ползва братския украински народ! Да им благодари за това ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
3
4
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 160503 | Одобрение: 31563
Декстър, Човекът направи толкова много за българските деца, защото всички ние - "мръсните душици" събираме постоянно капачки...Ежедневно и с най-добро желание! Без нас - "мръсните душички", този човек нямаша да може да направи НИЩО!!! И не НИЕ сме го изпратили там - в Украйна да се прави на добрия самарянин, по задължение! А е отишъл по собствена воля и хрумване!...И ако го бяха думнали там, нямаше да тежи на съвестта на никой от нас!!!:wassat:
4
0
бачо Кольо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16669 | Одобрение: 4639
Направил е спор няма,но какво търси в окрайна?В Бг свършиха ли каузите?
Колкото повече,толкова повече!
0
8
Dexter (преди 1 годинa)
Рейтинг: 254 | Одобрение: -186
Не ви ли е срам да сте такива тролове? Личи си, че с мръсни душици. Човекът е направил повече за българските деца, отколкото вие бихте могли до края на живота си. И като ви гледам, надявам се да не се проточи твърде дълго!
Не е нужно да работиш в аптека, за да си заобиколен от капути...
6
1
бачо Кольо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16669 | Одобрение: 4639
Амчи баба си търси там!
Колкото повече,толкова повече!
6
1
desperado_07@abv.bg (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7163 | Одобрение: 693
Когато два славянски народа /няма да използвам братски/ воюват само на 350 км. от теб /разбирай БГ/ най-доброто е да не вземаш страна и да останеш неутрален доколкото е възможно. Това важи най-вече за политиците /даже и тези с евро атлантическа ориентация/. Почти същото е ако двама твои съседи са влезли в юмручна схватка и ти вместо да се опиташ да ги помириш /разтървеш/, "помогнеш", като сложиш нож в ръката на единия.
Не бъркайте добрината ми със слабост
6
0
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29677 | Одобрение: 5192
Какво е правил на 5 километра от бойна линия че и по малко? У нас дезертьори укринци с автомобили за по 300 000 евро тоя на идиоти ли ни прави? Идват у нас на почивка и ние им плащаме и никой не ги пита колко пари имат.
8
5
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 339330 | Одобрение: 54385
Еееее, ти пък.....Как момчето ще стане известно, ако нахрани някой старчески дом.....Нали трябва да го дават по талавизора.....Еееее, сега ще го дават, а можеше и сладко жито да ядем за него и свитата му малоумна.....И защо не казват КЪДЕ е било, защото минохвъргачките имат определен обсег на действие......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
9
3
desperado_07@abv.bg (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7163 | Одобрение: 693
Като знам,колко домове за деца в неравностойно положение има, а така също и домове за стари хора тук в БГ........!!!  Момче младо това НЕ е твоята война!
Не бъркайте добрината ми със слабост
4
10
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 128260 | Одобрение: 4665
Копийкин да ги занесе следващия път, него рашките няма да го гърмят. Урките ще го поздравят щото са благодарен народ.
Всеки да си получи заслуженото !
8
4
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 134322 | Одобрение: -1898
Много неща ще промени тази война,както и много убеждения. Защо е тръгнал натам? Та нали всекидневно хиляди украински прескъпи автомобили шетат между България и Турция,да ги пратим там да си решат проблемите,а не да ни правят част от тях.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама