Светослав Иванов: Карибска история

14.07.2019 / 23:23 3

коментар на водещия на "120 минути" по БТВ Светослав Иванов 

Ако някой беше казал на населението на Коста Рика, което е точно на половината на българското, че Intel ще построи високотехнологичен завод за процесори, надали мнозина биха приели това на сериозно

Коста Рика е малка, красива страна в Карибския басейн. Това беше последното място, където големите чуждестранни инвеститори биха построили своите заводи. По територия Коста Рика е точно на половината на България. И ако някой беше казал на населението, което е точно на половината на българското, че Intel ще построи високотехнологичен завод за процесори, надали мнозина биха приели това на сериозно.

С изключение на 39-годишния президент Хосе Мария Фигерес. Възпитаник на "Уест Пойнт" и "Харвард", политикът лично поема преговорите с американските инвеститори, създавайки стройна организация, ясна визия за промяна в образователната система и данъчните закони, специално за нуждите на инвестиция от такъв ранг.

Промяна не след 5 или след 10 години, а веднага. Още със следващия държавен бюджет цели 6% от Брутния вътрешен продукт били насочени към образованието. Закривали се тежки административни структури, а 28% от територията на страната, която била обявена за защитена, се превърнала в притегателна сила за туристите. Съдебната система била реален стълб в контрола на всички останали власти.

Така, накратко, в навечерието на новия век, Коста Рика се превръща в "Швейцария на Латинска Америка". След като Intel обявява, че ще строи завод в страната, технологичният свят е изненадан. Това повлича след себе си стотици подизпълнители с влияние в десетки сфери. Започва бурен растеж в транспорта, услугите, жилищното строителство и какво ли още не. Благодарение на един-единствен инвеститор и последователната политика по върховете на държавата.

Истина е, че автомобилният сектор в България е сред най-бързо развиващите се.

Тук вече има над 150 компании, които правят софтуера на някои от най-луксозните марки автомобили, работят по електрониката, климатичните системи и дори батериите за електрическите автомобили. Но с липсата на ясна перспектива – колко технически кадри могат да дадат българските университети след една, две, пет или десет години, няма как да имаш предимство пред конкурент като Турция. Страна, която на своя територия вече има над 17 завода за автомобили и технически университети, чиито учебни програми са синхронизирани с актуалните нужди на бизнеса.

Колко е готова да инвестира България в образованието на намаляващото си население?

Докато чакаме отговора, ще се случи така, че в автомобилната и IT индустрията компаниите ще започнат да се борят за едни и същи кадри, предлагайки им все по-големи и по-големи заплати, за да ги привличат или задържат. Ще гонят растеж с ограничена трудова сила, което ще означава все по-големи разходи за заплати. До момент, в който те ще се доближат до нивата в държавите на техните компании-майки. Това би било чудесно за българската икономика, но ако се случи прекалено рязко, някои от тези инвеститори просто ще се преместят другаде.

Във всяка сфера у нас в момента се усеща глад за работници. Причините са много и са тема на друг анализ. В цели индустрии работодатели молят служителите си да не се пенсионират, защото няма достатъчно подготвени хора, които да ги заменят. Демографската картина е лоша и отливът на население в трудоспособна възраст се усеща вече доста силно.

Но България все пак остава място с голям потенциал. Ако "Фолксваген" наистина е избрал разклатената икономически Турция, е време за много сериозен анализ на препятствията пред подобни инвеститори. Плюсовете са ясни – членство в ЕС, плосък данък, географско положение. Да, те са факт. Но в никакъв случай не са уникални предимства, които други страни не притежават. Но минусите? Не е ли време да се замислим върху тях? Корупцията, раздутата администрация, захаросано-грубиянският медиен балон, който властта сама си надува?

Време е за отрезвяване. Или както казва онзи президент на Коста Рика: "Ако сложите термометър на един човек, чиято глава се намира в гореща фурна, а краката в лед, вероятно ще получите нормална температура. Но това не означава, че този човек не умира..."."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
2
милен (преди 7 месеца)
Рейтинг: 9890 | Одобрение: 1300
 А ДПС върнаха със страшна сила еничарството за гяурите.
12
6
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 127996 | Одобрение: -1639
Ще ви разкажа истински случай.....Познат, работещ в Силиконовата долина, роден в Русе, реши да произвежда платките за компютрите в завода в Русе, въпреки, че както каза той, ще му излезе по-скъпо от производството им в Мексико.....Резултатът беше плачевен.....35-38% от платките бяха дефектни.....Отлетя за България и какво се оказа.....Работниците поискали още пари, при положение, че заплатите за него време бяха топ заплати.....Е ....това е......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
9
2
NANSI (преди 10 месеца)
Рейтинг: 3383 | Одобрение: 1313
39-годишния президент Хосе Мария Фигерес. Възпитаник на "Уест Пойнт" и "Харвард", политикът лично поема преговорите с американските инвеститори, създавайки стройна организация, ясна визия за промяна в образователната система и данъчните закони, специално за нуждите на инвестиция от такъв ранг.НА НАС НИ ЛИПСВА ИМЕННО ТАКЪВ РЪКОВОДИТЕЛ... ЗАЩОТО ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ РОДНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СЪЗДАВАХА САМО УСЛОВИЯ МЛАДИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕ, НАПОРИСТИТЕ ДА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ. ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА Т.НАР. "ПРЕХОД" , ПОМНЯ КАК ГЕРМАНИЯ ДАВАШЕ НЕПРЕКЪСНАТО ОБЯВИ, ЧЕ ТЪРСИ МАШИННИ ИНЖЕНЕРИ С ОПИТ С ПРЕКРАСНИ ЗАПЛАТИ. А У НАС ЗАКРИВАХА ЗАВОДИ, ИНСТИТУТИ... И КОЛЕГИТЕ ЗАМИНАВАХА. ЗАЩОТО ТУК ТРЯБВАШЕ ДА ПРОДАВАТ ВЕСТНИЦИ, ЗА ДА НЕ ГЛАДУВАТ. ПОНЯКОГА СИ МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА Е ЕДИН КОШМАРЕН ПРОЕКТ, КОЙТО СЕ ПРЕТВОРЯВА В ЖИВОТА НА НЕЩАСТНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама