Свободна Европа: Снимката е истинска. В University College в Лондон изучават "България като провал", а Борисов като пример за корупция

25.05.2021 / 10:50 8

Кадър: ФБ, неизвестен.

Че има тежка корупция в България е публична тайна и сякаш се приема за нещо нормално, но скоро стана известно, че провалите на страната ни по пътя на демокрацията и законността се изучават като "медицинска жабка" в престижен лондонски университет.

Според Фейсбук публикации студентите в престижния University College в Лондон (UCL) официално вече учат за Бойко Борисов.

Конкретната презентация, която се вижда на снимката и част от която е посветена на Борисов и България, е озаглавена „Преглед на европейските провали“.

„Бойко Борисов влезе в британските учебници като пример за корумпирано управление“. През последните дни социалните мрежи бяха залети от снимка с горното гръмко описание. На нея се вижда университетска аула и студенти, вперили поглед в презентация по политическа икономика, на която България е дадена като пример за корупция. Към текста има и изображение – карикатура на бившия премиер Бойко Борисов.

Появиха се много коментари, че снимката е фалшива. Истината обаче е, че снимката е истинска, но не е от това лято, а от 2016 година.

Проверка на Свободна Европа показа, че снимката действително се появява за първи път във Фейсбук още на 29 ноември 2016 г. Тогава тя е публикувана от Елена Бойчева. Два дни по-късно снимката се появява и в няколко новинарски сайта, които отново съобщават "какво учат младите политолози в Англия за Бойко Борисов".

Свободна Европа потърси Бойчева за повече информация около контекста на изображението. Тя заяви, че снимката е истинска, не е колаж и е правена от неин близък човек именно в края на 2016 г. Също така става въпрос за презентация на преподавател.

Какво се учи за България в UCL

Бойчева ни свърза и с човека, изпратил ѝ снимката. Авторката на изображението, тогава студентка в UCL, предпочете да остане анонимна, но също опроверга твърдението, че презентацията е била подготвена от студент.

„Това е презентация на професор, не на студент. Беше част от лекция, в която ставаше дума за проблемите в Европа. Един от примерите за проблем е, както се вижда, корупцията. Примерът беше с България и тогавашния министър-председател Бойко Борисов.“

Презентацията е била подготвена от екип на д-р Филипа Фигейра, която тогава е водела учебния модул „Understanding Politics“. Студентката, направила снимката, уточни, че по време на лекциите по този предмет често е ставало дума за България. Наред с други съседни страни, България е давана от преподавателите като пример за корупция на всички нива, „от най-ниско до най-високото, и за липса на адекватна съдебна система“. В този смисъл заключението от конкретната презентация, че в България цари „корупционнa култура“, не представлява някакво единично явление.

Друга възпитаничка на UCL, с която Свободна Европа разговаря, също потвърди, че в критичността към България, изразена в конкретната презентация, няма нищо учудващо. Тя наблегна на това, че в университета има академична свобода и се окуражава критичното мислене.

Проф. Ерик Горди, който преподава в Училището за славянски и източноевропейски науки в UCL, коментира пред Свободна Европа, че не е запознат с конкретната презентация. Въпреки това обаче за него „твърдението, че Борисов е корумпиран, изглежда сравнително неоспоримо“.

Продължение в https://www.svobodnaevropa.bg/a/31266663.htmlЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 95530 | Одобрение: 30785
До колегата "Пра". Колега, приеми моите искрени уважения!!! Благодаря за жеста! Едно е заяжданията на форума, а другото е да покажем доброта към човеците ,които са изпаднали в тежко положение! На 04.06.  в 10.30 ще раздавам 50 пакета  на паркинга пред общинската администрация на кв. "Аспарухово". Другия график остава. На 6.06. в 11 часа в църквата на кв. "Галата", в 11.30 в църквата"Св.цар Борис" в кв. "Аспарухово" и в 12 часа  в църквата на с. Константиново. После ще отпътувам за гр. Девня-там ще даря средства за лечението на местния отец. Ще се радвам да ти подаря своите книги в знак на благодарност за твоето съпричастие в доброто дело. Не мога да приканя останалите колеги ,защото това е лично-да изпиташ духовна потреба.....Каня те лично да присъстваш на дарението на 04.06. в 10.30 пред общината в кв. "Аспарухово" или на другите места! Ще се радвам да уважиш и да присъстваш лично като част от дарителите. Моите членове от групата във Фейсбук така участваха индиректно-закупувайки си книгата ми. 
2
2
ПраБългарин (преди 3 години)
Рейтинг: 62334 | Одобрение: -28346
Имаш от мен 25 пакета.
2
3
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 95530 | Одобрение: 30785
Уточнявам за последно датата с Отец Ясен от църквата в кв. "Аспарухово". Планът е следният: На 6.06. ще започна с църквата в кв. "Галата" в 11 часа.Ще има малък молебен, а после ще раздадем пакетите на крайно нуждаещите.. В 12 часа ще започне раздаването на пакетите в църквата на кв. "Аспарухово", а 12.30 ще отида с отец Ясен в църквата на село Константиново. За раздаването на храната в административната сграда на община "Аспарухово" ще има допълнителна уговорка с районния кмет за дата и час. В проекта ми е да има и за църквата на град Девня. Досега съм си приготвил средства за поне сто пакета до двадесет лева,но ако има поне малко помощ-не бих отказал.
1
5
ПраБългарин (преди 3 години)
Рейтинг: 62334 | Одобрение: -28346
Как точно искаш да ти помогнем, да пратим храна или пари и на кого, кои са църквите?
4
3
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 95530 | Одобрение: 30785
Благодаря и на двамата ,че се обозначиха!!! Понякога е умение да си мълчиш,но когато устата напира....отвътре. "Пра"- говорим за Боко ,не за Костов или гейчето Станишев. Радвам се за теб ,че си достигнал до старшина втора степен. Ако е така , а аз ти вярвам,то трябва да ми козируваш много....Не искам да  споделям  до какво съм стигнал/ по образование и длъжност-не по втория начин/.   Историята ще отсъди ,макар ,че зная ,че в по-кратко време "Тя" се пише от победителите. Скоро ще правя дарение от пакети с храни в църквите на три населени места. Това са от продажбите на двете ми книги. Бих се радвал на всеки ,който реши да участва ,макар и с малка лепта...за бедните и възрастни човеци.
0
6
ПраБългарин (преди 3 години)
Рейтинг: 62334 | Одобрение: -28346
Аз да питам, спомените за Костов и Станишев и тройната коалиция вече мит ли са? Младите нямат представа от тези личности, но хората над 40г би трябвало да са наясно и да помнят кой съсипа държавата и кой се опита да я вдигне на крака. Пешо, не го приемай като отговор от матрос, защото съм се уволнил като старшина 2 степен, не е кой знае какво, но пък беше направено от сърце и от заслуги, не със връзки.
5
3
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 95530 | Одобрение: 30785
„Бойко Борисов влезе в британските учебници като пример за корумпирано управление“. През последните дни социалните мрежи бяха залети от снимка с горното гръмко описание. На нея се вижда университетска аула и студенти, вперили поглед в презентация по политическа икономика, на която България е дадена като пример за корупция. Към текста има и изображение – карикатура на бившия премиер Бойко Борисов. Сега чакам матросовците да скочат направо на амбразурата!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама