Царят на розовия домат напуска България

05.09.2019 / 10:34 5

Земеделският производител Венцислав Петков, известен като "царя на розовия домат" от Мало Конаре, е взел твърдото решение да напусне за известно време България.

Този месец той и съпругата му заминават за Англия, а до края на годината ще вземат и дъщеричката си, която е многократен световен шампион по карате за деца, пише Марица. Фамилията "замразява" мащабната си земеделска дейност и както казва фермерът, "до по-хубави времена".

Венцислав Петков е наследствен фермер, закърмен със земеделие. Първо завършва „Мениджмънт и бизнес администрация" в американски колеж в България, а след това "Агрономство" в Аграрния университет.

Той инициира първото Сдружение на зеленчукопроизводители от Пазарджишка област с идеята да се възродят старите аграрни традиции в Мало Конаре, което навремето било първенец в региона. По негов пример там се създадоха още няколко сдружения. Преди няколко години той създаде и доскоро бе председател на Националното обединение на младите фермери в България.

През 2015 г. Венцислав Петков спечели големия приз на вестник "Марица" "Фермер на Тракия" в раздел "Растениевъдство". Извън пределите на страната се прочу и с патентования от него сорт домати "Розова мечта", с които неведнъж прослави България на престижни международни аграрни изложения във Франция и Германия.

В Молдова даже го канеха да направи оранжерия по негов модел, в която да се произвеждат ​малоконарските домати. В образцовото си стопанство често посрещаше чуждестранни делегации от цяла Европа, които оставаха очаровани, а за неговите постижения е писано многократно и в международната преса.

Тази година Венци се радва на богата реколта и добра цена на доматите. Има идея да прави и цех за лютеница от розови домати. Някои ще питат в недоумение: Защо заминава, след като е толкова успешен и перспективен фермер? Зад този успех обаче има огромно разочарование и огорчение, което стопанинът вече трудно преглъща.

Години наред преодолява трудностите, които съпътстват земеделския производител в България. С къртовски труд вади качествена продукция с розови домати, за която бе намерил и пазарна ниша в Европа, нещо, с което малко фермери у нас могат да се похвалят.

Най-големият му проблем, който е и проблем № 1 на всички стопани, е реализацията на продукцията в България и масираният внос на евтини зеленчуци.

Преди две години той и негови колеги от сдружението получават отказ по проекти по Програмата за развитие на селските райони по мярка 4,1 ​- Инвестиции в земеделските стопанства, и то за формалности​. Това възпрепятства бъдещите му планове за развитие и модернизация на стопанството, но донякъде, защото е кален сам да се бори.

Чашата обаче прелива тази пролет, след като се връща от участие на "Зелена седмица" в Берлин, където отново направи фурор с розовите си домати и прослави България. Вместо благодарност, получава незаслужен удар ​от висши аграрни чиновници. Подробности за случая си спестява, но се отказва да развива земеделски бизнес в България. Засега!

Заминава с надеждата, но и с убеждението, че моделът за подпомагане на земеделските производители у нас трябва коренно да се промени. В противен случай ще го последват още млади фермери."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
18
3
Пешо от Виница (преди 9 месеца)
Рейтинг: 48144 | Одобрение: 18744
"Ако не можеш да летиш-тичай", ако не можеш да тичаш-върви, ако не можеш да вървиш-пълзи, но каквото и да правиш,винаги продължавай да се движиш напред".Чета и си мисля, че въпреки всички проблеми ,които повечето са създавани от властта, този човек се е движил, но щом и на него му е писнало......оставям без коментар!   Понякога мълчанието е най-добрият коментар.
10
3
гарфилд (преди 9 месеца)
Рейтинг: 35158 | Одобрение: 13903
Не,не го мислех.Много ми е дълго,да го наричам така.
16
32
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 44843 | Одобрение: 10153
Искаш да кажеш "Царя на свинската мас и картофите" ..?
17
6
гарфилд (преди 9 месеца)
Рейтинг: 35158 | Одобрение: 13903
А,нещо не се връзва с пропагандата на Царя-Слънце.
26
6
айки (преди 9 месеца)
Рейтинг: 15933 | Одобрение: 6038
   така ще стане с всичко ....ГЕРБ са много опасна формация, унищожаваща БГ по всички показатели .....само търсят от къде да откраднат , а народа тъне в мизерия......геноцид..........

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама