Цацаров: Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента

11.09.2019 / 13:23 7

Източник "Фокус", снимка Булфото

Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал, съобщава Агенция "Фокус".

"Ако съм закъснял, моля да бъда извинен. Темата на изслушването е такава, каквато ми е съобещена и такава, каквато съм разбрал от медиите. Влизам в движение и доколкото разбирам темата за изслушването е свързано с осъществяваното от прокуратурата разследване за престъпление против републиката. По отношение на информацията, която може да ви бъде предоставена. Налица са две законови разпоредби, които я ограничават. Първата е разпоредбата на Закона за съдебната власт. По силата на Закона за съдебната власт и разпоредбата на чл. 74, т. 16, както и решението на Конституционния съд от 2017 г. Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата за конкретно наказателно производство. Същевременно действа разпоредбата на чл. 98 от НПК, която изисква разрешение от наблюдаващия прокурор. Независимо от тези две разпоредби и съответно със стремежа и разбира се, задължението от моя страна - от една страна законът да не бъде нарушен, но от друга страна да бъде оказано необходимото уважение и правото на информираност на Народното събрание, ще ми позволите да представя пред вас възможните факти, които могат да бъдат представени", заяви още Цацаров.

Главният прокурор посочи, че те ще са в границите на разрешеното от наблюдаващия прокурор. "С каквото разрешение със съответни граници, разполагам писмено", допълни още Цацаров. Той поясни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година. "До настоящия момент извършените действия по разследването по това досъдебно производство, което се води в Специализираната прокуратура, са следните. Извършени са 11 претърсвания на помещения, адреси. Всяко от тези претърсвания е извършено с предварително разрешение на съдия от специализирания наказателен съд. В хода на претърсването са иззети компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с предварително разрешение на съдия. Извършвани са осем лични обиска на лица", допълни още Цацаров.

Той поясни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
9
милен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3880 | Одобрение: 230
 Девиза на комунистическите утайки, след като свалиха от власт с преврат Тодор Живков е "комунисти, ройте се, правете партии, така че, която и да е на власт, все наша да е", и така ако не знаех, че нсо, полюция и жандармерия охранява крадците на народни пари, бих си помислил, че те се страхуват от метеж и преврат и също така, като отивам да гласувам на честни избори, заедно с трудолюбиви съотечественици и пенсионери, с нищожни доходи, бихме отхвърлили с гласуването си мошениците, които ни водят на сила към банките, да вземаме кредити, с голяма лихва, от тези пари, които е трябвало да не са в банката на името на крадци на труда ни и пенсиите.    
3
3
гарфилд (преди 2 месеца)
Рейтинг: 30681 | Одобрение: 12601
А ти колекторе...пи ли ги и двете?:errm:
9
3
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 24331 | Одобрение: 4036
ПО ДОБРЕ ДА РАЗСЛЕДВАТ ,КОЙ МА-ФАНИ....ОПАСНА АНТИДЪРЖАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ..КЛОУНИ И СМЕШНИЦИ..АЙДЕ СТИГА ПРЕДИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ..КОЙ ЗАПАЛИ ФИТИЛА..НА ШРЕК..ПЪК Е КЪСИЧКА КОЖИЧКА..Изплезване:devil::alien:
13
3
горския (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2705 | Одобрение: 1190
Колекторчо, ще ти мухляса основния профил. Май го заряза, а ? Захвърли чаршафа вече.
11
2
гарфилд (преди 2 месеца)
Рейтинг: 30681 | Одобрение: 12601
И вие разследвате,леле?;)Какво стана със Сарафово,между другото?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама