Цацаров представя концепцията си за КПКОНПИ утре

02.12.2019 / 17:55 2

Снимка: Булфото

Изпълнили сме всички поети ангажименти. Предстои много работа, няма да спираме. Този механизъм е изчерпал своята полезност, като се използва за вътрешнополитически цели. По същество мониторинговият доклад не съдейства за напредъка на страната ни. Предстои мониторингът да приключи, а българските институции да продължат работа. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев след конференцията в Европейския парламент, посветена на механизма за сътрудничество и проверка на България, пише Novini.bg. 

"Борбата с престъпността е процес. Това, което можем да направим е да продължим работата си с по-бързи темпове", каза още той. 

"България е поела ангажимент да изпълни препоръките на Венецианската комисия. Българската прокуратура нямаме нищо против нови механизми за контрол, които са в интерес на българските граждани", допълни Гешев.

Иван Гешев коментира и инициативата на Румен Радев за широк обществен дебат за "цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции":

"Президентът има право да отправя призиви. Не разбрах точно какви са границите за дебат. Когато президентът определи рамките на дебата и ако бъде поканена прокуратурата, ще участваме", заяви Гешев.
"Единственото грешно в дебатите за промени на Конституцията е, че те сега се започват. Те са започнали отдавна", допълни главният прокурор Сотир Цацаров.

"Утре ще представя концепцията си за КПКОНПИ. Ще акцентирам върху необходимостта за промяна на работата на комисията, състава, превенцията на корупцията и необходимостта на пълна промяна на администрацията. От КПКОНПИ няма как да се очакват резултати, ако няма вътрешни промени. Правомощията на комисията не следва да бъдат ограничавани, но и разширявани", разкри Цацаров. 

"Бих прецизирал кръга на лицата с висши публични длъжности. В момента са огромен и неработещ брой. Кое налага сред тези лица да е управителя на Българския спортен тотализатор или шефове на регионални управления на изпълнителни агенция", попита главният прокурор. 

Според Цацаров може би е необходимо и засилване на парламентарния контрол върху КПКОНПИ.

"Тази комисия основно се отчита пред Комисията за контрол на СРС. Струва ми се, че тя трябва да се отчита и пред Комисията по вътрешна сигурност и пред Комисията по противодействие на корупцията и парламентарна етика – тази, която всъщност е водеща при процедурата по избор на председател", коментира той. 

"Водещата версия за момента е тютюнопушене в близост до опасен източник. Пожаротехническата комисия трябва да потвърди тази версия", отговори Цацаров на журналистически въпрос за пожара в "Пирогов"."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
Пешо от Виница (преди 6 месеца)
Рейтинг: 48104 | Одобрение: 18729
А вие случайно да не би да повярвахте ,че назначения от управляващата мафия ще подгони своите? Тццццц .Ама никак. Театър за зрителите, нищо лично!!! Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама