Цената на свинското скочи рязко нагоре

24.12.2019 / 17:11 5

С 30% по-скъпо е свинско месото спрямо миналата година. Дни преди Коледа цената продължава да се покачва, пише dunavmost.com.

Една от причините е чумата, която доведе до унищожаването на хиляди прасета в индустриалните комплекси у нас.

Това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години. Килограм свинско месо надхвърля 10 лв., а цените на дребно достигат до 13 лв. С толкова е поскъпнало месото в Русе само за последния месец, като килограм свинско струва с около 2 лв. повече.

В месарските магазини в Дупница килограм свинско гони рекорди, а до Коледа ще поскъпне с 3-4 лв. Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата е категоричен, че до няколко месеца паниката на пазара ще затихне.

Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
2
pirat (преди 4 години)
Рейтинг: 8945 | Одобрение: 1885
Анусе,ти без друго свинско не ядеш.Забранява ти го религията.Само маймунско и от време на време ароматен скункс!
5
4
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 352766 | Одобрение: 57836
Вярно е Наблюдател.....И аз слагам, но когато имам.....Овчата мазнина е различна от свинската и по-добре се смесва с водата и това е един от секретите.....за съжаление е трудно откриваема на пазара.....! А сега отивам да слагам гърнето с боба, че довечера ще празнуваме.....ние тук сме с 10 часа назад.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
2
Наблюдател (преди 4 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
-" .. Добра комбинация е плешка, джолан и сланина от гърба, ..." kris   ------- Позволявам си да те допълня Крис. Към това което изреждаш се добавя и 10 % шилешко!!!!Усмивка Спомнян си, че на детски/млади години когато бях в Ловеч (единият дядо е от там), такива вкусотии-кебапчета съм ял, че ми потекоха лигите в момента. Една от тайните била в шилешкото/агнешкото. Но : -" На вкус и цвет - товарищей нет.Усмивка
4
4
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 352766 | Одобрение: 57836
Снимката сякаш е правена в Кауфланд.....Май само там предлагат зачистен джолан, най-вдясно......Ако искате да си приготвите чудесни кебапчета в домашни условия е задължително да добавите 30% от него заради колагена.....Ще ви издам някои тайни за кебапчето, не всичко, но достатъчно.....Добра комбинация е плешка, джолан и сланина от гърба, всичко прясно, да не е било дълбоко замразявано......Сланината се смила замразена, за да не се разкашка.....Подправките на класическото кебапче са по 5 грама черен пипер и кимон, но аз слагам по 6...... и сол разбира се....При месенето се ползва ситно разтрошен лед и се бърка доста време до достигане хомогенна смес....Оставя се в хладилник да даврандиса поне 24 часа.....След това се бърка усилено, като се добавя вода, докато каймата може да поеме......Като се смята и леда, количеството на водата може да стигне до 100- 200 грама на кило.....Целта е много доброто смесване на колагена, мазнината и водата за да остане кебапчето сочно.....Кебапчетата се оформят или на ръка с много вода, или се изтеглят на машина, като не бива да са по-дебели от 3 санта и са дълги обикновено 15 санта.....Третата тайна е изпичането, процес с изключителна важност, но набързо казано : кебапчето се върти  4 пъти в една посока, за да се появят резки, но не бива да се препича на електрическа скара, или дървени въглища....Бон апетит на чревоугодниците.....То друг няма да си играе, след като на пазара е бъкано с разни "неща" дето приличат на кебапчета и е по-лесно да си купиш и да ги хвърлиш на скарата......Въпросът е ; КАКВО купуваш....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама