Талибаните забраниха дрогата в Афганистан

03.04.2022 / 14:11 4

Снимка Pexels

Талибаните забраниха отглеждането на опиум в Афганистан - най-големият производител на наркотичното вещество в света, съобщава "Ройтерс", цитирана от news.bg.

В постановление на върховния лидер на талибаните Хайбатула Ахунзада се посочва, че ако това разпореждане бъде нарушено, посевите ще бъдат унищожени и отговорните лица ще бъдат наказани съгласно законите на шериата.

Забранява се също използването, транспортирането, търговията, износа и вноса на всякакъв вид дрога, включително хероин, хашиш, алкохол. Не се разрешават и производствените цехове.

Контролът върху наркотиците беше едно от основните искания на международната общност към ислямистката групировка, която превзе страната през август и търси официално международно признание, за да отмени санкциите, които сериозно възпрепятстват банкирането, бизнеса и развитието на страната.

Талибаните забраниха отглеждането на коноп към края на последното си управление през 2000 г., тъй като търсеха международна легитимност, но се сблъскаха с общественото неодобрение и по-късно промениха позицията си.

Производството на опиум в Афганистан - което по данни на ООН в своя пик през 2017 г. е било на стойност 1,4 милиарда долара - се е увеличило през последните месеци.

Тежката икономическа ситуация в страната накара жителите на югоизточните провинции да отглеждат незаконната култура, която може да им донесе по-бърза и по-висока възвръщаемост, отколкото законните култури като пшеницата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 149000 | Одобрение: 23460
ха ха това е основния износ на афганистан те с какво си мислят че ще се изхранват.
2
6
Shagito (преди 2 години)
Рейтинг: 474 | Одобрение: -181
Само опиумът отглеждан от афганистанци, или като цяло, от всички. Че САЩ, Канада и Великобритания имат доста плантации там. 
1
2
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 90763 | Одобрение: 703
Айде и тука скочиха ценитеУхилен
4
3
krasko (преди 2 години)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
А бърбън ще може ли..или водка Столичная?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама