Толкова сме бедни, че 65% от българите не могат да посрещнат разходите си

28.10.2021 / 20:43 8

снимка Булфото

Толкова сме бедни, че 65% от българите не могат да посрещнат разходите  си. Всъщност страната ни е е сред десетте най-бедни държави в Европа. Родината ни зае шеста позиция в проучването на "Вирчафтс вохе". Хората в Европа, и най-вече на Балканите, също се борят за оцеляване, заради политически конфликти, войни, високи нива на безработица.

Първа в класацията на "Вирчафтс вохе" е Босна и Херцеговина, която е най-бедната страна в Европа. Само нивото на безработица е 40 процента. Това е третото най-високо равнище в света след Джибути и Конго. Това поставя Босна и Херцеговина далеч под нивото на бедните ѝ съседни държави. БВП на глава от населението е 7,46 евро, предаде днес.бг.

Следва Албания. През последните две десетилетия бедността в Албания е намаляла значително. Въпреки това около една седма от албанците все още се считат за бедни. Повече от пет процента от населението е недохранено, а около единадесет процента от децата под петгодишна възраст страдат от забавяне на растежа. Инфраструктурата е най-големият проблем на страната. Поради това Албания е много непривлекателна за чуждестранните инвеститори. БВП на глава от населението е 8,50 евро.

„Бронзовият“ медал е за РС Македония. Тя е третата най-бедна страна в Европа. Балканите продължават да се считат за най-нестабилния регион в Европа. Повече от две трети от населението на бившата югославска република живеят в селски райони. БВП на глава от населението е 9,20 евро.

Четвърта е Сърбия. През последните 30 години народът на Сърбия преживя огромен политически конфликт: разпадането на Социалистическа федеративна република Югославия, войните, които го съпътстваха, и международната изолация от общността на държавите. Бедността продължава да бъде наболял социален проблем в Сърбия. По данни на Световната банка около 25 % от населението живее под националния праг на бедността. Високите нива на корупция и лошата инфраструктура са сериозна тежест за страната. Повече от 1,3 милиона души се борят за оцеляване. БВП на глава от населението е 9,92 евро.

Черна гора е на пето място. В сравнение с други европейски страни Черна гора е изключително малка и лесно може да бъде пренебрегната, но бедността е поразителна. Безработицата е два пъти по-висока от средната за ЕС. По-голямата част от доходите идват от сектора на услугите. БВП на глава от населението е 10,13 евро.

Шестото място е за България. Тя е една от най-бедните страни в Европа. 65% от населението в момента не може или едва успява да покрие разходите си за живот. Това се дължи на високото ниво на задлъжнялост на държавните компании в енергийния сектор и болниците, лошата инфраструктура и заплахата от намаляване на населението. БВП на глава от населението е 12,77 евро.

Седма е Беларус, която също все още е силно засегната от икономическата криза. През последните години ситуацията се е подобрила съвсем малко. Повече от една четвърт от населението на Беларус все още живее под прага на бедността. Това засяга най-вече децата - те са най-големите жертви на този проблем. Децата от ромски произход и тези, които живеят в отдалечени селски райони, са най-засегнати от бедността. БВП на глава от населението е 13,42 евро.

След войните в Югославия Хърватия се бори с пропастта между бедни и богати, тъй като бедността е особено разпространена в бившите военни зони. Икономиката се възстановява донякъде едва от няколко години. Туризмът и преработвателната промишленост са допринесли за развитието. БВП на глава от населението е 15,73 евро.

На девета позиция е Русия, където разликата между богатите и бедните е голяма: някои не могат да си набавят достатъчно, други се борят за живота си. Бедността не съответства на великата сила, каквато Русия трябва да бъде при управлението на Путин. Но тя все още съществува, особено в селата. БВП на глава от населението е 15,81 евро.

На 10 място е Румъния, която страда от крайна бедност. Почти половината от населението живее в лоши условия. Много домове са пълни със сираци, изоставени деца и деца с увреждания, чиито родители не могат да се грижат за тях. БВП на глава от населението е 16 евро.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
4
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 225156 | Одобрение: 20631
България не е била богата страна, особено след разрухата на османското робство, когато беше обрана до шушка.....При соца въпреки лишенията 70-80% вързваха двата края, а сега е обратното......Повече от 2,5 милиона са навън и работят за чужди икономики, а тук имаме един огромен брой пенсионери и неработещи цигани.....България де факто няма промишленост, а стоките ни ги пробутват отвън и държавата е превзета от мутрогените на Борисов, а на практика само 20-30% по градовете са УРЕДЕНИ.....Не е вярно твърдението, че сме на първо място по болни и умрели, което е долна лъжа заради стъкмистиките.....Ето ви данните от вчера за последните 2 седмици : ЗАРАЗЕНИ-Англия, Русия, Естония, Румъния, Унгария и Украйна, а ние сме в средата....УМРЕЛИ-Русия, Румъния, Украйна, Англия.....България....За умрелите сме пратени по-напред заради лошата здравна система, умират около 4% от болните, докато в световен мащаб смъртността е около 2%, някъде дори 1%....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Марио (преди 3 месеца)
Рейтинг: 12574 | Одобрение: 2579
Ние сме най-бедните ,като сложиш цени на услуги ,основни хранителни продукти и др.Ангелче
0
7
СИК2 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 241 | Одобрение: -2374
како, трябва да си много малоумен да ходиш с влак. ти кола нямаш ли?
1
2
Чичкото (преди 3 месеца)
Рейтинг: 56467 | Одобрение: 3512
Как го направихте това откритие Да не сте поканили някакви магьосници
Истината преди всичко
5
1
kaka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 38233 | Одобрение: 5678
Добро утро ? Сега ли го установихте ? Достатъчно е да вземете влака София -Варна и гледаш само мизерия , разруха и кошмарно бедни старци.
2
7
ПХК (преди 3 месеца)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
Най бедните са бившите Социалистически републики. Сега същите са и с най голяма смъртност в Европа и Света ОТ КОВИД, поради факта, че са големи философи, не вярват на медиците и са много вещи по всички въпроси. Така е , ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
0
4
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 49153 | Одобрение: -7447
Вирчафтс:woot:
3
2
Мракобес (преди 3 месеца)
Рейтинг: 37777 | Одобрение: 6722
Добре сме се наредили! Ами финансовата бедност е едно, ама интелектуалната, в която ни вкараха е по-страшна! Оня с чекеджетата е добре, него не го е-бе. Както и оная дебелата пача, дето я пратиха в европейската банка!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама