Тотален обрат! От Музея обявиха: Находките на Шишковата градинка във Варна не са ценни. Строителството на "водното огледало" продължава

11.03.2019 / 12:49 21

Снимки: "Петел"

Главен асистент д-р Христо Кузов разкри за „Петел” горещи подробности за  находката, която бе открита при ремонта на Шишковата  градинка. 

На снимките се виждат големи каменни градежи, части от керамика с орнаменти и старинен водопровод, който изглежда почти непокътнат.

„Те са застроени върху османски път, който е бил на това място през XVIII и XIX век.”, уточни Кузов. Последният опроверга информациите, че преди дни са открили Древна антична стена.

Ето какво заяви д-р Кузов за „Петел”: 
"Един път се подлъгахме, очакваше се да има стена от Одесос, излезе обаче, че не е така. Всеки разпространява каква ли не информация, те и динозавър пуснаха. Понеже на този етап няма какво точно да се каже и се правят догадки всякакви. Започнахме проучването с цел да открием късноантичната стена на Одесос, за която се предполагаше, че минава под Шишковата градинка.

Повече от половин век, по-старото поколение археолози са предполагали, че е минавало от тук, но сега при проучванията се оказа, че тази структура не е крепостната стена, а османски път.

Той е много добре положен, настилката му е от масивни камъни. Много е здрав. Това е заблудило колегите, че може би е стена. Улицата по-късно е застроена, има керамичен водопровод положен и изградени зидове върху него. Този османски път е от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Ползван е докъм средата на 19-ти век.

Тогава е застроен, регулацията е била променена. На този етап правим само сондажи и ако попаднем на археологическа структура, ще я разширим. Ако не попаднем, строителството си продължава."

По проект на мястото на разкопките ще се появи "водно огледало". Стойността на целия проект за 150 метра улица е около 1,5 милиона лева. "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 35055 | Одобрение: 13880
Свинята Пешо,свинята. Освен това тя ще е щастлива.Усмивка
2
0
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 47425 | Одобрение: 18580
Умно разсъждаващ "Гарфилд". Браво! Отговори на следния въпрос: "Кой ще победи и ще получи удоволствие  в борба между  човек и свиня в калта?"
2
2
12321 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10460 | Одобрение: 3555
Ако РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN си стоеше при мъжа си, нямаше да ма такива проблеми...
7
3
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 35055 | Одобрение: 13880
Дивак, ти защо му се връзваш изобщо? Не спори с идиот, защото падаш на нивото му и той с повече опит,ще те бие.И да.Донякъде съм съгласен с него, в друг смисъл. Тъпа нация сме,защото спим и блеем,а вълците горе,всеки ден ни правят на маймуни.
8
4
Снайпер (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7596 | Одобрение: 3886
Е и от османската империя да е пак е по интересно от водното му огледало на портних. По тъпо нещо не можаха да измислят за 2 милиона
15
7
fox81 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1885 | Одобрение: 480
Сравнително евтино излиза за 150м 1,5 млн. лв. Все пак Бул. Левски за 150м излиза "само" 5,85 млн. лв. Както се казва втинийка! Благодарим на партията майка ГРОБ, че така добре се грижи за гражданите си и изобщо не краде от тези проекти. Благодарим ви! Дано ако някой открадне от държавата, семето му да изсъхне и да бъде забравен от историята!
Винаги верни!
13
8
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 35055 | Одобрение: 13880
Естествено, че не са важни. В бяла държава, това щеше да е туристическа атракция, но у нас на мода е кражбата,пардон усвояването на едни пари. Намусен
19
10
Евстати (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3628 | Одобрение: 1983
Защо ли не си помислихме и друго нещо, ма много ясно че не са ценни, нали някой ще изгори с едни пари за тоя проект... и този някой си е доплатил където е нужно, уж ценните находки да не са толкова ценни вече...
18
6
Sand (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14195 | Одобрение: 5030
То това не е като сградите паметници на културата в центъра ,които могат да бъдат опънати чрез кражба -ипотека за уж ремонтни работи ,това са дупки и камъни , а какво печелят от това крадлювците в общината ,нищо. 
28
9
4udovi6teto (преди 1 годинa)
Рейтинг: 27349 | Одобрение: 7914
Идооти! Всички, които участват в този мегаломански проект на Портних, са пълни идиоти! :'(
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама