"Труд": Драстично поскъпване на храните, хората ограничиха харчовете си
Снимка Булфото
Основни хранителни продукти като мляко, месо, зеленчуци и плодове са поскъпнали почти двойно. Това показа проверка на репортерите на “Труд” в цялата страна.
Ако за кило ябълки през март сме давали средно по 1,69-2,00 лева, то в последната седмица плодът е трайно по 3-3,60 лева.
Свинското масово по магазините удари над 10 лева за килограм. А доматите - твърдо над 3 лева. Сезонните зеленчуци се намират на тази цена само по пазарите, защото в плодзеленчуковите магазини стигат и до 5-6 лева според сорта им.
Тенденцията за ценовия скок започна от началото на извънредното положение през март заради коронавируса, но поскъпването продължава, коментираха собственици на магазини.
Жителите на Велико Търново купуват едни от най-скъпите храни. Репортерска проверка на “Труд” установи драстично поскъпване на множество стоки от първа необходимост. Старата столица държи най-висока цена при кашкавала - 14,35 лв./кг. Най-скъпа е и каймата смес, която върви по 7,80 лв. на едро. Сиренето в региона се предлага по 9 лева килото и вече е лукс на трапезата. Сред скъпите продукти е и слънчогледовото олио - 2,10 -2,89 лв. за литър, а зрелият фасул върви по 4,70 лв./кг.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!