Труд: Лепим нов стикер на стъклата на всички коли

02.03.2020 / 11:59 6

           
Всички автомобили у нас ще бъдат разделени в пет екокатегории. Това предвиждат промени в Наредба №Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, качена за обществено обсъждане, пише в. "Труд".

В коя екологична група ще попадне автомобилът ще зависи от EURO от 1 до 6 категорията или датата на първа регистрация и количеството вредни газове, които отделят. За целта на всяка кола ще бъде сложен екостикер.

Засега тази категоризация няма да влияе върху данъка на автомобила. Газовата уредба ще се взима предвид при определяне на екологичната група. При категоризиране на автомобил с газова уредба проверката на отделяните вредни газове, ще се определя при работа на двигателя на газ, е записано в наредбата.

Електромобилите и тези на водород ще бъдат в пета екогрупа.

В най-ниската категория – първа, ще влизат колите на бензин, с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, регистрирани до 1 юли 1992 г. В нея попадат и автомобили с EURO 1 и 2, с първа регистрация до 1 януари 1996 г.

За дизеловите автомобили в първа категория са тези с EURO от 1 до 4, регистрирани преди 1 януари 2002 година.

В зависимост от това дали автомобилът е дизелов или бензинов ще се мери съответно димност или съдържание на въглероден оксид в отработените газове, като от показанията също ще зависи в коя група ще попадне колата.

Целта на промените е най-замърсяващите автомобили да бъдат спирани в определени зони на града или дни, когато са регистрирани пикови стойности на вредни емисии във въздуха. Това ще се решава от общината.

Проверките за определяне на екологичната група на МПС ще се извършват в контролно-техническите пунктове, когато дойде време за годишния им технически преглед.

Новите правила по издаването на стикери и удостоверения за техническа изправност относно екологичните категории влизат в сила 9 месеца след обнародването на наредбата в “Държавен вестник”. Причината е изработването и доставянето на тези документи в контролно техническите пунктове.

Изискванията за връзка между информационната система на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и контролно измервателните уреди влизат в сила 12 месеца след обнародване на промените. Така фирмите, произвеждащи това оборудване, ще могат да приведат софтуерите на уредите в съответствие с изискванията на наредбата.

Новият екостикер ще се поставя в средата от вътрешната страна на горната част на предното стъкло на автомобила, предвижда наредбата. Ако на определеното място има залепен знак, той се премахва преди залепване на издадения знак. За ремаркета, полуремаркета и мотоциклети стикерът ще се залепя на гърба на удостоверението за техническа изправност.

Стикерът ще има вграден идентификатор с антена, позволяващ да се чете от голямо разстояние. Целта е камери да могат да приемат сигнала в коя е екогрупа е автомобилът и при ограничения, колата да не бъде допускана в дадено населено място или в квартали и райони със замърсявания на въздуха.

Шофьорите на шест автомобила с подменени светлини на фаровете са били санкционирани при последната операция за пътен контрол, проведена в Сливен, съобщиха от ОД на МВР. Наложените глоби възлизат на 150 лева.

В операцията са участвали служители на охранителна полиция и три полицейски участъка в областния град. Сред акцентите на контрола е било и състоянието на фаровете заради новата мода да се подменят стандартните лампи с ксенон и ЛЕД, които не подлежат на регулиране.

Излъчваната от тях светлина не е насочваща, а се разпръсква, заслепява останалите шофьори и е реална предпоставка за катастрофи, коментираха служители на реда. При установяване на неизряден автомобил, се извършва техническа проверка в сервиз на КАТ. Когато съмненията за подмяната се потвърдят, се съставя акт.

Началникът на Районното управление на МВР – Сливен е изпратил писмо до “Автомобилна администрация” относно нуждата от завишаване на контрола в пунктовете, които извършват годишните технически прегледи.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
4
kris (преди 7 месеца)
Рейтинг: 161262 | Одобрение: 7422
А стикери "Бойко, обичаме те" няма ли да има.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
0
бачо Кольо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 4080 | Одобрение: 1285
Е как ще се лепи в горната средна част на челното стъклото?Ами там има зона с точици върху която нищо не лепне,там цивилизованите хора си слагат картите за магистралите,там е огледалото за обратно виждане,там са сензорите за дъжд и светлина!
Колкото повече,толкова повече!
6
2
4udovi6teto (преди 7 месеца)
Рейтинг: 35996 | Одобрение: 9391
И като те спрат на пътя, ченгетата от КАТ ще питат пак - и ко ши прайми ся, кафе ли ши пийми, или ши пишим.Ухилен
Валери Станков
8
0
Пешо от Виница (преди 7 месеца)
Рейтинг: 60257 | Одобрение: 22077
Още един начин за измъкване на пари от джоба на стадото...Гняв
8
0
gugutka (преди 7 месеца)
Рейтинг: 49587 | Одобрение: 22022
Колите ни ще заприличат на сергии от селски панаир.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама