Турция оправда военната операция в ООН като борба срещу тероризма

10.10.2019 / 11:23 1

Турция започна военна операция в Северна Сирия, "за да отговори на надвиснала терористична заплаха" и ще атакува само терористи. Това пише турският посланик в ООН Феридун Синирлиоглу в писмо до председателя на Съвета за сигурност на ООН, информира ТАСС, цитирана от news.bg.


Днес Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание във връзка със започналата вчера турска операция срещу сирийските кюрди в Сирия.

"Турция започна Операция "Източник на мир" на 9 октомври 2019 г. в съответствие с правото на самоотбрана, очертано в Член 51 от Хартата на ООН, за да отговори на надвиснала терористична заплаха, да гарантира сигурността на Турция по границата, да неутрализира терористите, като се започне от районите по границата до турската територия и освободи сирийците от тиранията на сирийския клон на ПКК (Кюрдската работническа партия), PKK/PYD/YPG, както и от ДАЕШ", пише турският дипломат.

Посланикът подчертава, че "националната сигурност на Турция е под пряка и непосредствена заплаха от терористични организации, които действат източно от Ефрат в Сирия".

В писмото се изразява съжаление, че "преговорите със САЩ за създаване на безопасна гранична зона от терористите в Североизточна Сирия по границата на Сирия и Турция в отговор на легитимните притеснения в сферата на сигурността на моята страна остават неубедителни въпреки доброжелателните ни усилия".

Дипломатът отбелязва, че операцията е насочена само към терористите и техните скривалища, убежища, места, оръжията, автомобилите и оборудването.

В писмото се уверява, че са взети предпазни мерки за избягване на цивилни жертви.

В сряда Анкара започна нова военна операция в Северна Сирия. Целта е създаване на буферна зона в Северна Сирия, където да бъдат върнати 3 милиона сирийци. Дамаск определи операцията като агресия. Франция, Германия, Великобритания, Белгия и Полша призоваха за среща на Съвета за сигурност на ООН при закрити врата, която ще се проведе днес."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
3
Пешо от Виница (преди 7 месеца)
Рейтинг: 48037 | Одобрение: 18717
Да направим кратък анализ на кой за какво се бори в тази започва ще се война. Именно война ,защото тъй наречената акция  рано или късно ще се превърне в горящ котел в който ще се сблъскат интересите на половин милион армия на Турция, около половин милион подготвени във военно отношение отряди на Кюрдите, контролиращи северната част на Сирия, Сирийската освободителна армия, която в този момент и Националните въоръжени сили на Сирия. Какво ще последва? Първи етап-бомбардиране от въздуха на контролирани от кюрдите райони. Но....една територия се счита за завладяна само когато там стъпи чепика на "кашика"-сухопътния войник. Но....и да стъпи ,"той" трябва да остане на тази територия колкото време е необходимо. Кюрдите ще бъдат изтласкани, но те няма къде много да отстъпват, защото  отзад са СОА и Нац. Въоръжени сили на официалното правителство на Сирия. Ще се започне партизанска, диверсионна война от страна на кюрдите . И да не забравяме ,че в Ирак и Иран има също кюрди. Нима „те” няма да се включат в тази война? По този начин в този конфликт ще бъдат въвлечени и Иран и Ирак. И това се случва в Близкия изток. Ердоган този път се надцени, но той също има свои цели във външнополитически план/ показа среден пръст на Тръмп след неговото изказване ,че щял да ликвидира турската икономика и показва кой командва парада в тази част на света/ , а така също и във вътрешно политическо измерение/ след загубата на двата големи града  в местните избори и след падане на рейтинга на неговата партия, трябва да покаже на своите членове ,че още е силен...макар и чрез военна агресия. По този начин ще издигне нац. самочувствиена обикновенния гражданин на Турция. След като раздаде паспорти на образованата част от сирийските бежанци, то време е след надигане на осезателни противосирийски настроения в самата Турция,  Ердоган иска да върне на Сирийска територия милионите бежанци /. Какво е отношението на другите главни играчи –Сащ и Русия. Сащ употребиха , а сега пожертваха кюрдите във борбата им срещу ИДИЛ. Сащ се изтегля  и оставя кюрдите ,които бяха обучавани ,въоръжавани   като част от коалицията срещу ИДИЛ сами. Русия? Ердоган влезе в Сирия едва ,когато говори по телефона с Путин. Тоест, той получи зелена светлина от Путин и Тръмп. Но....точно това може да му изиграе лоша шега. И двамата големи играчи деликатно го предупредиха, но Ердо май не се усети. Турция ще затъне в този котел, а „Те” ще се измъкнат с обяснението: „Ние ,нали те предупредихме?”.  Ще поживеем и ще видим по-нататъшното развитие на тази агресия....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама