Учителка по биология вкара селско училище в топ 3 по успех на матурите (Обзор)

14.06.2019 / 22:14 7

24chasa.bg

Упорита и добра учителка успя да класира селско училище в първата тройка по успех на втората матура

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Костадинова представят анализа с резултатите от матурите.

кадр: Бтв

- 6% от абитуриентите са преписали

текста от “Косачи” на Елин Пелин

- 17 имат 2 пълни шестици

 

Упорита и добра учителка успя да класира селско училище в първата тройка по успех на втората матура, която е по предмет по избор.

Средно училище “Христо Ботев” от смолянското село Чепинци е успяло да се нареди пред много от елитните училища в страната на матурата по избор с резултатите на своите 26 явили се 12-класници, съобщиха от Министерството на образованието и науката при представянето на анализа с резултатите от тазгодишните матури.

“Постижението на село Чепинци е доказателство, че водещи са подготовката и работата на учителя. От 2008 г. училището има стабилни резултати в обучението по биология и здравно образование. През учебната 2017/2018 г. на общински кръг на олимпиадата по биология са се явили 27 ученици, а за областния са се класирали 9. Това означава, че имаме целенасочена упорита работа. Успехът идва именно от биология”, коментира Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

кадър Бтв

Успеха

постигнала

учителката

Даниела Куцева,

която провела с учениците си две пробни матури. Преподавателката има 23 години педагогически стаж само в това училище. Резултатът по български език и литература на чепинските ученици е добър 4,28.

На първо място по успех на задължителната матура по български както и през 2018 г. е 91. Немска гимназия в София.

Средната оценка по български език и литература през 2019 г. е добър 4,06 спрямо 4,24 м.г., отчетоха от МОН. При втория зрелостен средната оценка е много добър 4,67 при 4,50 през 2018 г.

49 341 ученици са държали матурата по български, 39 338 тази по предмет по избор, като от тях 14 412 са били на изпит по английски.

Най-ниските резултати са на матурата по история и цивилизация.

226 ученици са изкарали 100 точки, миналата година са били 215. С 0 точки са 29 спрямо 4 миналата година. Две пълни шестици имат 17 (59 м.г.), а с по 2 отлични оценки са 3065 (5178 м.г.).

В сравнение с миналата година

намалели са

наполовина

абитуриентите с

по 2 двойки

- от 1778 на 973.

Вместо да напишат тема или есе върху “Косачи” на Елин Пелин, 6% от учениците просто са преписали произведението.

“Тази година много ярко се очертава проблемът, че зрелостниците срещат

затруднение

както при

четенето и

разбирането

на текст,

така и при резюмирането и създаването. Това се вижда и по български, и по чужд език. Говорим за умения, които са ключови и са онези, които се търсят. Затова цялата ни система ще се насочи към работа върху тях”, коментира шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова.

Учениците масово бъркат запетайките

За първи път откакто се провеждат матурите, тази година задачите, които проверяват овладяването на пунктуационната норма, са с най-нисък процент на постижимост. Не може да изведем задача, която проверява пунктуационната норма, която да е с висок процент на постижимост. Това обяви експертът по български език и литература в МОН Александър Трингов.

Учениците са се справили с определянето на значение на фразеологично словосъчетание. Най-нисък процент на постижимост имат обаче при уместна и неуместна употреба на думи в изречение. Трудно са се справили с разпознаването на цитат от художествен текст, с определянето на особености, свързани с творчеството на конкретен автор, както и със свързването на герой от съответната творба.

От затворените въпроси с най-нисък процент на постижимост е разпознаването на чужди думи в текст. Немалък процент от зрелостниците не разпознават, че думата “хронометър” е чужда, каза още Александър Трингов. Успешно обаче разпознават термини в текст. Възприемат също смисли от текст. (24часа)

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
42
58
Наблюдател (преди 1 седмица)
Рейтинг: 4916 | Одобрение: -1629
- ,, ......и това говно седнало да коментира мен???????  " от Нексус  ---------- УхиленУхиленУхилен Едно мининко говно  коментира, ......  друго по-голямо говно !!!!!!!! ;)УхиленИзплезване
36
15
n eXu s (преди 1 седмица)
Рейтинг: 64442 | Одобрение: -48518
Насирател, комплексите са в този, който постоянно плюе всички управляващи, работодатели, бизнесмени и прочие! Разпозна ли се, изкуфял дърт малоумнико?
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
42
57
Наблюдател (преди 1 седмица)
Рейтинг: 4916 | Одобрение: -1629
- ,, ..... самочувствие без покритие е нищо....... " - от Нексус  ------------- Е те тук си много праФ !!!!!  От къде го прочете??????:errm: .......  Че то, затова ли при теб липсва, а са останали само .... комплексите????Ангелче
39
17
n eXu s (преди 1 седмица)
Рейтинг: 64442 | Одобрение: -48518
Ако беше ти, щеше да сложиш на всички 5 и 6. Викаш си, кофти е да си селянин, дай да им дадем самочувствие. Ама, драги, самочувствие без покритие е нищо. Затова ти и съселяните ти се смятате за нещо, а релано сте нищо. Самият живот ви изхвърля на дъното.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
44
56
Наблюдател (преди 1 седмица)
Рейтинг: 4916 | Одобрение: -1629
- ,, .......  Дайте ми аз да ги изпитвам и да им задавам логически въпроси, ......    " - от Нексус    ------------  - ,, Пази боже,  сляпо да прогледа !!!Гняв:pouty: Ужас !!!! 
22
13
n eXu s (преди 1 седмица)
Рейтинг: 64442 | Одобрение: -48518
И ми давате 4.28 като нещо похвално? Дайте ми аз да ги изпитвам и да им задавам логически въпроси, на 90% ще им сложа двойките, да не станат и 100% даже....
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама