Утре се навършват 20 години от влизането на Владимир Путин във властта

08.08.2019 / 17:59 6

Когато Владимир Путин бе назначен за премиер, мнозина си мислеха, че почти неизвестният шеф на разузнавателните служби ще продължи демократичните реформи от 90-те години, като в същото време ще възстанови реда в Русия. Двадесет години по-късно Путин е още в управлението, властта е съсредоточена в неговите ръце и той изглежда решен да продължи да управлява, отбелязва Франс прес, цитиран от БТА.

Борис Елцин обяви на 9 август 1999 г., че назначава директора на Федералната служба за сигурност Владимир Путин за министър-председател. Експертите съзряха в Путин представител на службите за сигурност, способен да сложи край на политическата нестабилност и на проблемите в Кавказ, а също така и ефективен държавник, започнал кариерата си под крилото на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак и избран от Елцин да продължи да води Русия по пътя към пазарната икономика.

Елцин впоследствие обяви, че подава оставка по време на новогодишното си обръщение по телевизията на 31 декември 1999 г. и каза, че на Путин ще се падне задачата да сплоти обществото и да гарантира, че реформите ще продължат.

"В началото на управлението му Русия беше, въпреки бедността и престъпността, една либерална и демократична държава", казва журналистът Николай Сванидзе, който си спомня, че през първите си години в Кремъл Путин е бил приятен и непринуден събеседник с чувство за хумор.

"След 20 години на неограничена власт, през които бе обграден от ласкатели, което е неизбежно при нашия относително авторитарен режим, той безспорно се промени и то не в добра посока", изразява мнението си Сванидзе пред Франс прес.

В началото на управлението си премиерът Путин демонстрира относителна толерантност и склонност за добри отношения със Запада. В същото време обаче изгради и образа си на непоколебим лидер и започна втората война в Чечения, която засили популярността му и му позволи да спечели с 53 процента на президентските избори през 2000 г.

Благодарение на успехите в петролната търговия първото десетилетие на Путин във властта бе белязано от подобряване на жизнения стандарт на руснаците и от засилването на държавата, отслабена след разпадането на Съветския съюз. Властта си възстанови контрола върху медиите, които допреди това бяха в ръцете на амбициозни олигарси.

"Сегашният Путин не е Путин от 1999-2000 г.: от либерал той стана консерватор", твърди политологът Константин Калачов, според когото причината за тази промяна е разочарованието от Запада.

Повратен момент бе "Оранжевата революция" в Украйна през 2004 г., която доведе до избирането на прозападен президент. Кремъл изтълкува това като навлизане на Запада в неговата сфера на влияние.

През 2007 г. Путин произнесе знаменитата си реч в Мюнхен, която съдържаше сериозни критики срещу Съединените щати.

Оттогава насетне кризите следват една след друга: войната в Грузия през 2008 г., интервенцията на Запада в Либия през 2011 г., която Москва възприе като предателство, украинската криза от 2014 г. с анексията на Крим и началото на конфликта в Източна Украйна между Киев и проруските сепаратисти.

"Конфликтът със Запада превърна Путин в реакционер", смята журналистът Георгий Бовт.

Вътре в Русия признаците за това са защитата на традиционните консервативни ценности на православната църква, които влизат в противоречие с "декадентството" на Запада, и постоянното ограничаване на публичните свободи в името на реда и стабилността.

Наближаването на края на мандата на Путин поставя въпроса пред руската политическа класа за неговите намерения. Дали той отново ще стане премиер, както през 2008-2012 г.? Или ще определи свой приемник, както направи Борис Елцин през 1999?

Или пък ще се обяви за почетен президент, което ще му позволи да продължи да дърпа конците, както направи президентът на Казахстан?

Макар Путин да е вече 20 години във властта, той остава далеч зад рекордите на други управлявали дълго време лидери като Фидел Кастро, Ким Ир-сен и Теодоро Обианг Нгуема, който наскоро отпразнува 40 години начело на Екваториална Гвинея.

В тази класация, разбира се, не участват монарсите, които по дефиниция прекарват целия си живот на трона: на първо място сред тях е 93-годишната британска кралица Елизабет Втора, която е на трона от 67 години.

Рекордът сред лидерите, управлявали най-дълго, е на Фидел Кастро, който беше начело на Куба 49 години.

На второ място е китайският лидер Чан Кайши, който беше на власт 47 години в Китай, а след това в Тайван. Следва го севернокорейският лидер Ким Ир-сен, който беше на власт 46 години.

Муамар Кадафи бе начело на Либия близо 42 години преди да бъде убит през октомври 2011 г. след началото на въоръжения конфликт в Либия.

Лидерът на Габон Омар Бонго Ондимба бе на власт 41 години преди да почине през 2009 г.

В Европа най-дълго управлявалият лидер е починалият през 1985 г. Енвер Ходжа, който управлява Албания в продължение на 40 години, отбелязва Франс прес. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
4
ДИВАКА (преди 4 месеца)
Рейтинг: 24331 | Одобрение: 4036
Е,ЧЕСТИТА 20 ГОДИШНИНА..ПОНЕ ОЩЕ 20 ГОДИНИ..РУСИЯ ИМА ВИНАГИ НУЖДА ОТ СИЛНА РЪКА..С МЕКА КИТКА НЕ СЕ УПРАВЛЯВА РУСКИЯ НАРОД..ТАМ МЕКИТЕ КИТКИ ГИ ПОДИГРАВАТ..ЗА ТОВА НЯКОИ НАШИ ПЕДЕРАСТИ..ПЛЮВНЬО..И ДРУГИ ,НЕ ГО ПОНАСЯТ..ИМАТ СЪЩЕСТВЕНИ РАЗЛИЧИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ДУПКИТЕ..Изплезване:devil:Ухилен
6
5
Пешо от Виница (преди 4 месеца)
Рейтинг: 37643 | Одобрение: 15928
За да се даде оценка за Путин трябва да се има предвид няколко фактора: 1.Да се познава добре Руската история от времето на Петър I  2. Да се познава в дълбочина руската психология-исторически сложилата се необходимост от желанието за силния човек-цар, политик- "Батюшка" независимо как се казва през годините на историята.3. Близката история след подписването на края на Студената война. Само накратко...Буш старши казва веднага  след края на Студената война-"Няма победени, няма победители", но само след няколко години  Буш говори друго-"Ние сме победителите в тази война". Друг момент-Кой е подозирал ,че Горбачов ще сдаде Германия без бой? Никой, но той го направи. Какво бе отношението на руския народ след този акт? Очакванията бяха ,че проявявайки доверие към Запад, ще получат подобно. Но реалността се оказа друга. Започнаха да се създават и разполагат нови военни бази близко до границите на Русия, въпреки уверенията на Запада ,че това не е насочено към нея-Русия. Но....винаги трябва да се има винаги предвид, че в геополитиката и в геостратегията ,че отношение към другите се създава вследствие оценка не на ПОЖЕЛАНИЯТА И УВЕРЕНИЯТА , а на ВОЕННИЯТ ПОТЕНЦИАЛ!!!! И ето защо Путин не е приятен за Запада и въпреки авторитарността му е добър за страната си!! Каквото и да значи това...
31
24
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 188359 | Одобрение: 34109
Мани, ако дойдат комунягите, направо ще е национална катастрофа....както са озверяли от глад. Още 2 мандата на г-н Борисов и може ке фанат гората како партизани Ухилен
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
2
10
Пешо от Виница (преди 4 месеца)
Рейтинг: 37643 | Одобрение: 15928
"След 20 години на неограничена власт, през които бе обграден от ласкатели, което е неизбежно при нашия относително авторитарен режим, той безспорно се промени и то не в добра посока". След като има по 20 години властници, то имам оптимизъм за нас...Ангелче
25
25
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 188359 | Одобрение: 34109
Абсолютна диктатура! А ти питай "великата братска страна" защо е на страната на четниците и срещу нас!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
13
6
бачо Кольо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 2392 | Одобрение: 862
Да е жив и здрав и да управлява още дълги години великата братска страна!
Колкото повече,толкова повече!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама