В Южна Корея имат работеща тол система от 50 години, работи безупречно

01.03.2020 / 09:18 4

Нова тв

Вижте какво споделят тамошните шофьори на леки автомобили

В Южна Корея имат работеща тол система от 50 години. Там въвеждат и поддържат тол система още от 1969 година.

"Тол таксата се основава на концепцията, че потребителят, ползващ се от пътя, трябва да плати за услугата", каза Канг Сеок-Джин от Корейска магистрална корпорация.

В края на миналия век, между 1988 и 1999 година, автомобилите в Корея се увеличили с 40%. Това наложило промяна на ценообразуването на тол таксите. След проучване, Министерство на сухопътната инфраструктура и транспорт разделило превозните средства в 6 различни категории. Цената станала различна за мотоциклетите и за тировете, например, и за изминатите километри.

Построена още при въвеждането на тол услугата, бариерата на изхода на Сеул е най-голямата в страната. Всеки ден през нея преминават хиляди превозни средства.

"Тук технологията се нарича Hi-pass и работи с предплатена дебитна карта, която се поставя в бордовото утройство. При пеминаване през тол бариерата, устойството подава сигнал към системата. Таксата се заплаща по банков път чрез дебитната картата. Така мога да пътувам без да спирам, което е фантастично", каза жителят на Сеул Стив Милър.

По последни данни, от края на 2018 година, 85% от населението в Южна Корея предпочита използването на Hi-pass бордовите устройства. Цената на бордовите устройства в Южна Корея варира между 37 000 и 45 000 корейски вона или между 50 и 65 лв. Всеки, който желае да купи такова устройство, може да го направи чрез някой от офисите на Корейската магистрална корпорация, всяка бензиностанция, магазините за бяла техника или онлайн магазини. После го регистрира в сайта на Корейската магистрална корпорация и зарежда предплатената карта с желана от него сума. 

"Ето така изглежда бордовото устройство. В него има фотоволтаична клетка, чрез която то се зарежда, с него получвате и дебитна карта. Можете да я зареждате чрез специални банкомати, които се намиерат на бензиностанциите или на местата за почивки по магистралите. След зареждане, я връщате в устройството и потегляте", каза още Марие.

За да се разтовари трафика в пиковите дни и часове, е разработена и  система за отстъпки. Така, ако тировете тръгнат на път между полунощ и 6 сутринта, а леките автомобили между 18 и 22 часа вечерта, могат да получат до 30% отстъпка от тол тарифата.
 
И така, вече повече от половин век, в Южна Корея са свикнали, че за да имат добра пътна инфраструктура, е необходимо да плащат за нея. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
4
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Тол таксата в САЩ официално е въведена през 1956, но я е имало и преди на частно построени отсечки.....От 2005 имаме 35 щата с въведена тол такса, най вече в северните и източните щати.....Магистралите с тол система се наричат turnpike/идва от "блокиран пасаж/, където плащаш и бариерата се вдига, но се въвежда и E-ZPass, където минаваш, а плащането е автоматично от дебитната ти карта.....Много американци обаче бойкотират плащането, като търсят алтернативни пътища, наречено shunpiking.....Причината за концентрацията на тол система на север се обуславя от честите ремонти заради зимата, както и поради големите частни инвестиции.....Пътища построени с Федерални пари не се облагат.....Достатъчно е да погледнете пътната карта на САЩ и ще разберете за какво говоря.....Винетки в САЩ няма....И да.....качеството на пътя не може да се сравнява с Бойковите магистрали, където могат да ти изпадат пломбите.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
1
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 58406 | Одобрение: 7986
Е,могат ли да се сравнят пътищата....
0
4
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3702 | Одобрение: -363
И нашите ще свикнат ... за 50 години.
0
4
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2889 | Одобрение: 594
ганя не ще да плаща иска все да е на далавера, затова сме на този хал че всички сме в далаверата
да ама не

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама