ВАП погна фондацията на Васил Божков

07.02.2020 / 13:27 3

Снимка: Булфото

В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“. Това съобщиха от пресцентъра на ВАП, цитиран от Novini.bg.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца.

Припомняме, че прокуратурата ще започне изземване на колекцията на Васил Божков. Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата. Липсата на идентификатор на артефактите сочи, че не са платени такси за тях. 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 121328 | Одобрение: -1582
Прави сте. Някой опитвал ли се е да изкара документ за някаква ценност.Майка плаче,бумащина,некомпетентност, корупция и тотален михлюзлук.От  музей ви препращат в галерия и става кръговрат....
2
0
ЕВСТАТИ (преди 3 години)
Рейтинг: 1004 | Одобрение: 259
Прав си Пешо, кой знае колко от тези предмети ще отидат в други колекции или ще бъдат подменени и/или продадени....
6
0
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 93194 | Одобрение: 30204
Държавните крадци в действие!!!! И що така ,бре? Дебили нещастни!!! И защо не вие събрахте,изкупихте и запазихте тези безценни  артефакти, а това го направи Божков? Мързеше ли ви или сте просто тунеядци. Божков може да е всякакъв,но поне ги запази за българската история, докато вие изпърдяхте вмирисаните си канцеларски столове в очакване на готово! И сега сте доволни и мазни. Повдига ми се от такива като вас-крадци облечени във власт!!!Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама