ВМРО бесни на Плевнелиев заради мнение за Армения

29.09.2020 / 15:40 4

Снимка: Булфото

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими!

Това написа във „Фейсбук“ заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по повод разрастващия се военен конфликт в Южен Кавказ, който вече взе десетки жертви, пише standartnews.com.

Публикацията му е и реакция на интервю, дадено от бившия президент Росен Плевнелиев за азербайджанска медия, в което определи нападението на Армения срещу Азербайджан като провокация. Веселинов е категоричен, че незачитането на историческите факти е лицемерие и въпреки убедеността си, че границите, очертани след Втората световна война, трябва да се зачитат, то това не бива да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Ето и пълния текст на позицията на Веселинов във „Фейсбук“:

Не мога да приема подобно лицемерно незачитане на фактите без да възразя!

Войната между Армения и Азербайджан е очаквано продължение на бойните действия, които през 90-те години започнаха след краха на Съветския съюз, но и нова военна авантюра на Ердоган. Изкуственото разделяне на държавите съобразно териториалните интереси на едни или други силни на деня, а не според националност и религиозна принадлежност, винаги в исторически план са водели до кървави развръзки. Нагорни Карабах през 1991 г. се отдели като независима република от Азербайджан. Един напълно логичен акт предвид факта, че там живеят основно арменци – християни, изкуствено вкарани в границите на една мюсюлманска държава, което в съветската ера е изглеждало маловажно, но днес не е.

Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници. Напълно неприемливо е Турция да прокарва своята неоосманистка концепция дори и с цената на човешки животи. За мен истинският виновник за конфликта е ясен, откакто Ердоган заяви от Анкара, че „застава зад Азербайджан с всички средства и с цялото си сърце“.

Няма да се задълбочавам, анализирайки геополитическите интереси на Русия, но и те не са чисти.

Лицемерната загриженост за опазване на границите, очертани след Втората световна война, обаче не трябва да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Концепцията на Уилсън за граници, определени по национален принцип (включително чрез плебисцит), можеше да спести на днешния свят много болки и конфликти. Казвам го като български патриот, който е посветил живота си на това да се бори за България и за българската диаспора, част от която изкуствено отделена и насилствено асимилирана под чужда националност именно заради подобни геополитически игри, на които жертва е и християнска Армения.

Редно е и лидерите на ЕС да застанат зад християнския арменския народ, който винаги е бил много по-близък като културни ценности до Европа, и да дадат ясен знак на Турция, че за агресивната и неоосманистка политика няма място в един цивилизован свят. Позиция с констатации за тревожното положение в региона и вял призив за преговори единствено „наливат“ сили в агресивната и демонстративна неоосманистка концепция."

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 205131 | Одобрение: 17211
Плювно пак стъпи в лайното.....Айзърбеджан започна прововокацията и е доказано....И ще си го получи подобаващо....! А атлантикът плювалник също....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
хабиби (преди 10 месеца)
Рейтинг: 3994 | Одобрение: 879
"Изкуственото разделяне на държавите съобразно териториалните интереси на едни или други силни на деня, а не според националност и религиозна принадлежност, винаги в исторически план са водели до кървави развръзки." - по същата логика най-южните части на България, Кърджали и региона утре може да поискат да се присъединят към Турция. Този идиот от ВМРО има ли си на представа какви глупости е надраскал? Не че Плевнелиев не е п*тка, но и изказването на тоя дебил е пълна глупост!
Избори за Велико Народно Събрание и нов политически ред в държавата!
3
0
Пешо от Виница (преди 10 месеца)
Рейтинг: 72573 | Одобрение: 24603
Аз от гейче не мога да търся мнение по важни въпроси! И ако жените го възприемат като душичката с която може да обсъждат цвета на дрешките, или марката бикини,то за мен ,Плювката е нищожество ,оказало се по случайност на върха на бйългарската политика по случайност!  Перифризирам на български.."Къде отиваш, човече?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама