Валентин Николов: Ако сега не вземем мерки с АЕЦ, ще останем без енергийни мощности след 30 години

14.10.2020 / 18:21 5

Кадър БТВ

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

30 години в енергетиката почти нищо не се е направило, това е много. Ако сега не направим нищо, няма да имаме нищо, а стари мощности ще бъдат изведени. Сега е наистина важно да започнем проектите, коментира пред Би Ти Ви Валентин Николов – председател на енергийната комисия в НС и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“.

„Всички документи до заповед за избор на площадка вече са ок, известили сме всички страни в 100 километровата зона, всички са дали съгласие“, посочи още председателят на парламентарната комисия по енергетика.

„Известили сме и Европейската комисия, че има вариант за започване на АЕЦ „Козлодуй“ – минали сме всичко, което трябва и то мога да кажа, за много малко пари – около 2 млн. евро. След 30 години 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ излизат от експлоатация, до 2025 г. можем да си позволим държавна помощ на всичките 4000 мегавата капацитет на въглищните централи, но в един момент ще имаме 6000 мегавата липсващи мощности и трябва да започнем да мислим от сега с какво ще ги заместим", съобщи Николов.

През 2011 г. се роди идеята за седми реактор, защото тогава се разклати възможността да се продължи АЕЦ „Белене“ поради избора на стратегически инвеститор – търсехме начин как да се случи проектът и евентуално готовото оборудване да бъде заложено като продължаването му, обясни Валентин Николов.

Роди се идеята АЕЦ „Козлодуй“ да финансира такъв проект – със седми блок с готовото оборудване, посочи той и припомни, че дъщерната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ избира „Уестинг хаус“ за предпроектно проучване, което трябва да включва дали е възможно оборудването от АЕЦ „Белене“ да бъде сложено в АЕЦ „Козлодуй“ като седми блок. Направено е геодезическото проучване, ОВОС също е факт.

„Предимството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ пред проекта „Белене“ е, че можем да го реализираме с наши средства – главен акционер да бъде самата централа. АЕЦ „Белене“ е хубав, но скъп за нас проект и в момента не можем да го реализираме, въпреки че по-евтина ще е енергията. Отнемането от мощността е друг тип начин и производство на енергия. България вече е регионален пазар, а не самостоятелен. Този пазар ще играе навсякъде. Румъния са взели решение и други затварят въглищни централи. Нашите ще бъдат затворени. В региона в близките 7-8 години ще има липсващи поне 7 000 мегавата капацитет. Ако нищо не направим сега, стари мощности ще бъдат изведени. Сега е важно да се започнат проектите.“, обобщи Валентин Николов.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 169684 | Одобрение: 9529
Новата американска технология е вероятно на "Уестингхаус" с пасивна сигурност - АР-1000, започната в щатите Ю.Каролина и Джорджя, на цена $23 милиарда за Саутърн Къмпани и Скана......Тази технология която включва абсолютно автоматизиране на подаване на охлаждащата вода, наистина не е одобрена още от Европейската комисия по ядрено регулиране, която от своя страна не "знае" какво иска ....В Англия има повече от 10 централи с газово охлаждане, забранено във Франция....В Германия искат да спират ядрните централи, в няколко други страни има реактори подобни на този гръмналия във Фукушима, без втори щит за безопасност....В Румъния има канадски реактори, опасни с това, че ако се наложи спиране на реактора, става много напечено с повишаване температурата на ядрото....Самата Франция, чиито енергийни нужди се покриват от 80% ядрени мощности заявява, че са в безопасност, което е малко пресилено, според немски атомни специалисти....Въобще имаме цял микс от противоречия в Европа и само Русия продължава да строи безпроблемни атомни централи.....Самите американци признават, че за 40 години застой в американската ядрена програма са назад и е необходимо да се вложи доста зелено, за да издърпат напред......Белене трябва да се осъществи на ВСЯКА цена, с оглед бъдещето, защото 7 блок в Козлодуй няма да е достатъчен.....И да не стане лафа за брашното и триците......??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
Нане (преди 1 месец)
Рейтинг: 2953 | Одобрение: 598
А що забранихте аец Белене сега нямало време 30 години слушкахте чуждите интереси
0
3
MrBean (преди 1 месец)
Рейтинг: 43011 | Одобрение: 6586
Платен съветски шпионин. Защо Австрия няма АЕЦ? Като ми отговори ще разбере колко греши,ма надали .....
1
0
Наблюдател (преди 1 месец)
Рейтинг: 19195 | Одобрение: 165
-" Ако сега не вземем мерки с АЕЦ, ще останем без енергийни мощности след 30 години." Валентин Николов председател на енергийната комисия в НС   ---- Разгеле, ..... открихте топлата вода!!!!8-) И след 10г парламентарист и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ ли го разбра това, че се разбърза??? :'( Какви "жабета ручахте" досега,Гняв че не задействахте процедурата?:dizzy:  Или има нещо общо с  изказването на Премиера, за закупуване на "Американски мощности" за нов реактор и всички в хор да му пригласяте.8-) 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама