Вълна от недоволство от изискването за технически паспорт на сградите. Собственици искат държавата да помогне

13.03.2021 / 23:09 4

снимка: Булфото

Техническият паспорт съдържа цялата информация за годината на изграждане, използваните материали, вида на строителството, пожароустойчивостта и сигурността при земетресения, както и за направените ремонти в съответната сграда.

Новият, четвърти подред срок за изготвяне на документа е краят на 2022 г.

Собственици на жилища недоволстват от изискването за технически паспорт на сградите и искат безвъзмездна помощ от държавата

Преди дни стана ясно, че паспортът за всяко жилище трябва да бъде изготвен до края на 2022 г. В противен случай собственикът може да бъде даден на частен съдебен изпълнител, предава БНР.

Изискването за технически паспорт е добра идея, тъй като в него ще бъде описана всяка подробност за имота, посочват собствениците. Но също така изразяват притеснения, че срока е кратък и трудно ще отделят пари за документа.

Неговата цена според експерти ще варира между 100 и 500 лева, но тези, които притежават апартаменти в по стари сгради и нямат цялата необходима документация, ще трябва да плащат допълнително за нови измервания и цената ще стане значително по висока.

Затова хората настояват за безвъзмездна помощ от държавата:

- „Държавата трябва да помогне и то на много хора, защото са затруднени финансово. Предполагам много хора останаха без работа. Би трябвало държавата да помисли за тези хора, да ги подпомогне по някакъв начин, защото един пенсионер с 300 лева как ще си плати паспорта. Абсолютно невъзможно“.

- „Това трябва да бъде някаква социална услуга“.

Собственици смятат още, че и тук трябва да се процедира, както при санирането на сградите, чрез европроекти. Освен високите цени за паспортите, някои открояват и друг проблем.

- „Единият проблем е, че са между 250 и 500. Въпреки че има много трудности със събирането на пари по входовете, особено в големите блокове, някак си може би тези ще се съберат. Проблемът според мен обаче ще дойде след това от предписанията. Защото, ако има предписание за смяна на тръби, за допълнителна изолация, за всичко това, това може да стигне суми, които ще са непосилни, за което и да е домакинство“.

Обследването на сградите е задължително и в случай че собственик откаже да плати за технически паспорт, съответната община ще поеме разхода. След това обаче местната управа ще си търси парите по съдебен ред.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6357 | Одобрение: -1938
Имам усещането, че тезата за тези паспорти се пробутва от гилдията на архитектите и техните присъдружни престъпни групировки - строителни инженери, пожарникари и подобни паразити. Вдигнаха и цената на евентуалната услуга поне три пъти. Пробутаха и тезата, че това било изискване на ЕС. Крайно време е отговорен за този процес държавен служител да излезе и разясни как стоят нещата. Това е нещо за което ако има граждани е време да излязат на площадите, а не заради размаханаото президентско юмруче.
5
1
nimfa1925 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16467 | Одобрение: 3637
Като гласувате на 4-ти Април се сещайте КОЙ иска паспорт на вашия апартамент!
4444444

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама