Варна чества 107 години от най-важната българска военноморска победа

08.11.2019 / 17:38 2

На 8 ноември Военноморският музей и Военноморските сили с тържествен военен ритуал отбелязаха 107 години от торпилирането на турския крайцер „Хамидие“ от българския торпедоносец „Дръзки“ - първата българска морска победа в новата ни  история. Това съобщиха от Военноморския музей. 


В словото си директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева припомни историческите събития от 1912 г. и призова в днешния ден да бъдем и реалисти, и родолюбци и като не забравяме обратите и провалите, да продължаваме да честваме неподправените герои, защото благодарение на тях ни има днес. 


На церемонията присъстваха заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-областният управител, директорът на Националния военноисторически музей, заместник-кметът на община Варна, директорът на ОД на МВР – Варна, представители на „Клуб миноносец „Дръзки“, военни, ветерани,  и много граждани, които почетоха непреходния подвиг и паметта на българските военни моряци от Балканската война с венци и цветя. 
Ритуалът завърши с преминаване на почетния караул в тържествен марш пред кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, в който участваха и представители на Националния военен университет „Васил Левски” – Велико Търново.

По време на Балканската война, в ранните часове на 8 ноември 1912 г., в Черно море, на 32 мили от Варна, отряд от българските торпедоносци „Дръзки“, „Летящи“, „Смели“ и „Строги“ атакуват турския крайцер „Хамидие“. „Дръзки” торпилира противниковия кораб, който е изтеглен на буксир до Истанбул и до края на войната не участва в бойни действия. Помощник-командирът на „Дръзки” -   мичман Кирил Минков, който изстрелва торпедото,  споделя: „Чувствах, че съдбата на неприятелския кръстосвач е в моите ръце и че е достатъчно само едно дръпване, за да го изпратя на дъното на морето или най-малкото – да го повредя тежко. Дръпнах дръжката, след 3 – 4 секунди чух страшен взрив и видях грамаден воден стълб”. Сражението според командира на „Дръзки” 9  мичман I ранг Георги Купов, е : „След Руско-японската война атаката на българските торпедоносци беше единствената произведена точно по изискванията на правилата за торпедна тактика“.
След тази битка блокадата на Българското Черноморие е вдигната. С тази победа младият български флот заявява своето присъствие в Черно море, с което противникът трябва да се съобразява.
 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
3
Пешо от Виница (преди 6 месеца)
Рейтинг: 48037 | Одобрение: 18717
Има, имаааааааа! Има като един от уважаваните членове на нашата компания-морския капитан Веселин. Професионалист, знаещ, можещ и прекрасен историк и разказвач на весели истории от своя богат морски стаж. "Вива Че ". "Вива комуниста". "Вива Перуниста"-капитане. За много събития от морската ни история съм благодарен на Капитан Веско!Усмивка 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама