Варна отново пред задръстване, забраниха движението на камиони по бул."Левски"

19.05.2020 / 12:27 1

Снимка: Петел

Най-мащабния инфраструктурен проект на Варна за последните 40 години, в който бяха инвестирани над 120 млн.лв., и който трябва да отпуши града, се оказва, че вече не може да бъде използван от товарни автомобили над 3,5 тона, съобщи Moreto.net.


Вместо това тежкият трафик от промишлените зони в града в посока Виница, курортните комплекси и цялото северно Черноморие се върна в изходна позиция и отново се осъществява практически по двупосочни улици и преминава през жилищни райони, покрай училища и болници, алармираха в писмо до Moreto.net, управители на фирми, чиито дейност ежедневно е свързана с транспортирането на стоки.

Според авторите на писмото, това води до нови задръствания и утежняване на трафика в града, а същевременно огромният капацитет на бул. "Левски" не се използва. Според тях обаче по-важният аспект на проблема е безопасността. Практически най-безопасната транспортна артерия, по-която няма пешеходен трафик, остава недостъпна за тежкотоварните автомобили, а вместо това камионите се движат в близост до училища, детски градини и други райони с висока концентрация на пешеходци. Като проблем се посочва и претоварването на околовръстния път (бул. "Христо Смирненски"), по който често се движат линейки, обслужващи две от големите болници във Варна.

Според авторите на писмото забраната е от няколко дни, и тепърва предстои да се търси решение на проблема. Според тях браншът вече е понесъл значителни загуби и много неудобства по време на множеството ремонти, но е проявил търпение и разбиране в името на новия булевард. И сега, точно той се оказва забранен за използване от тях.

Проверка на репортер на Moreto.net потвърди, че действително в новоизграждащото се кръгово кръстовище в района на Максуда е поставен пътен знак, който не позволява тежкотоварни автомобили над 3,5 тона да се движат по бул. "Левски". Същевременно, случайно или не, булевардът в района между ул. Девня и бул. "Владислав Варненчик" се оказва почти празен (около 16 часа на 18 май), а по него се движат единици автомобили.

Свързахме се с авторите на писмото, които ни разказаха от първо лице за проблема, но пожелаха да запазят анонимността си.

"Не разбираме защо отново се върви към задръствания в града при наличие на булевард, чиято цел бе да отпуши трафика. Търсим логика, но не я откриваме. Нелогично е при толкова вложени пари от републиканския бюджет за изграждането на това съоръжение то да не се използва, а вместо това отново да задръстваме околовръстния път с тежки камиони. Някой замисля ли се изобщо, че по този начин възпрепятстваме понякога и достъпа до две от най-големите болници в Североизточна България. Освен това се налага се да се движим през жилищни райони по силно оживени улици, нищо, че се водят булеварди. И "Цар Освободител" и "Христо Смирненски" в по-голямата си част практически са двупосочни улици. Там пресичат хора, а ние сме опасни. Тежкият камион не спира бързо. Няма никаква логика да не ни се дава възможност да използваме бул. "Левски", който не само е най-бързият, но е и практически най-безопасният маршрут - по него няма движение на пешеходци, няма задръствания, всички кръстовища са на две нива.", коментира за Moreto.net управител на една от големите фирми за търговия на едро с хранители продукти във Варна, чиито склад е в Западна промишлена зона.

"Строим няколко обекта край Траката и Евксиноград. Ежедневно наша техника прави курсове между ЗПЗ и обектите ни. Безумие е бетоновози и камиони със строителни материали - чакъл, пясък и тухли да задръстват трафика в града, вместо за няколко минути да минем по бул. "Левски" и да излезем от Варна. Това са излишни километри, излишно време, излишен трафик, излишни нерви, излишно замърсяване. Проблемът не е само наш, проблемът е на града и той има решение. Не можем да разберем защо вместо да се решават проблеми, те се създават. Не искам да си мисля, че всичко това се прави, за да не амортизираме асфалта, докато булеварда е в гаранционен срок. Разчитаме, че управниците на Варна ще вземат разумно решение и ще разрешат ползването на бул. "Левски" от тежкотоварни автомобили.", коментира управител на една от строителна фирми във Варна.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама