Варненски депутат със сигнал до Антикорупционната комисия за общински директор във Варна

23.05.2023 / 14:02 3

Кадър ФБ

Народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Стела Николова подаде сигнал до Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси между Петър Гърбузов, директор на дирекция в Община Варна, и съпругата му - Росица.

Това съобщиха от пресцентъра на "Демократична България", предаде Moreto.net.

Според сигнала съдружник на Гърбузова е спечелил осем обществени поръчки от общината и е увеличил десетократно печалбата на друго дружество под негово ръководство.

Изнесените данни разкриват, че назначеният от кмета Иван Портних директор на Дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустройство” Петър Гърбузов е подписал осем договора за изпълнение на обществени поръчки с дружество “ДЕКУМАНУС” ООД.

До 2011 година същото дружество е едноличен собственик на капитала в “Хидропроект Варна” АД, което е под контрола на жената на Петър Гърбузов - Росица, посочва Николова.


През октомври 2011 година 60 000 поименни акции на “Хидропроект Варна” АД са прехвърлени на Александър Тричков като физическо лице чрез сключен договор за покупко-продажба. Месеци по-късно “ДЕКУМАНУС” ООД, чийто собственик е Тричков,  прехвърля останалите 50% от акциите си в „Хидропроект Варна“ АД на Гърбузова. Така тя и Тричков стават съдружници в “Хидропроект Варна” АД.

Между 2017 и 2020 година “ДЕКУМАНУС” ООД печели осем обществени поръчки на обща стойност 2 929 599 лева, а всички договори са подписани лично от Петър Гърбузов в качеството му на представляващ публичния възложител. Компанията пък е увеличила печалбите си от 11 000 лева за 2011 година до 330 000 лв. за 2018 година. 

“Това буди съмнения за липса на безпристрастност в работата на държавен служител, натоварен с правомощия по отношение на едно от ключовите звена на общинската администрация. Наличието на частен интерес при реализирането на процедурата я компрометира и изисква ефективно разследване за наличието на пряк конфликт на интереси”, пише в сигнала до КПКОНПИ Стела Николова.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Радостин (преди 11 месеца)
Рейтинг: 129174 | Одобрение: 4789
ГЕРБ имат навсякъде внедрени крадци, изпечени по корупционни сделки, доказани с мошенгии. Не трябва да се допускат отново до властта НИКОГА.
Всеки да си получи заслуженото !
3
0
Dooobre!!! (преди 11 месеца)
Рейтинг: 16931 | Одобрение: 6441
Браво на Стела Николова, че от години се опитва да разрови смърдящата община Варна. Само че една птичка пролет трудно може да направи. Всички усилия ще са напразни, ако тези крадци останат на власт след октомври. И не, не трябва да се изринат! Трябва да им се потърси сметка за всичко ограбено!!! А този Тричков освен собственик на Декуманус е и главен архитект на община Аврен. Това също трябва да се разрови много дълбоко. Знам защо го казвам...
Да живей България!
3
1
Марио (преди 11 месеца)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Само паразити, омотани.Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама