Варненският регион е сред най-бедните в Европа. България посреща твърдо на дъното новата 2020 година

25.12.2019 / 17:58 16

Регионът на Българския севериозток е от най-бедните в Европа, сочат данните на Евростат.

Цифрите показват отчайващо изоставане на икономиката. Като основна причина, разбира се, е корупцията и липсата на борба с нея.

БВП на глава от населението е едва 39 % от средното за ЕС. За сравнение в бившата социалистическа Чехия в региона на Прага БВП на главата от населението е 189 % от средното в ЕС.

Знаем си, че сме най-бедни. То се усеща, а и вече свободно можем да правим съпоставка – всеки втори българин е пътувал в чужбина и вижда разликата. Когато обаче и „сухата“ статистика ни го докаже, става неприятно, пише plovdiv-press.bg.

През 2017-а година регионалният Брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, варира от едва 31% от средния за Европейския съюз в Северозападния район на България до 628% във региона Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство, показват най-нови данни на Европейската статистика.

Цели пет от седемте европейски региона с най-нисък жизнен стандарт се намират в България, отчита Евростат.

Водещи от всичките 281 европейски региона според икономическата дейност, отразена в покупателната способност на населението през 2017-а година, са Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство (626% от средноевропейския БВП), Люксембург (253%), Южна Ирландия (220%), региона Хамбург в Германия (202%), региона на Брюксел в Белгия (196%), Източна и Централна Ирландия (189%) и региона на Прага в Чешката република (187%).

В 21 европейски региона БВП на глава от населението през 2017-а година е бил с 50 или повече процентни пункта над средното ниво за ЕС: пет региона в Германия, два в Република Ирландия, в Нидерландия и във Великобритания и по един в Белгия, Чешката република, Дания, Франция, Словакия, Полша, Швеция и в Люксембург, като населението на тези 21 региона е 52,3 милиона.

На другия полюс са 20 европейски региона, в които БВП на глава от населението е бил през 2017-а година под 50% от средноевропейския, като в тази негативна класация цели пет региона са от България (при това сред седемте области с най-нисък жизнен стандарт), по четири от Гърция и от Унгария, три от Полша и по два от Франция от Румъния. Населението на тези 20 най-бедни европейски региони е 22,9 милиона.

Северозападния район на  България е регионът през 2017-а година с най-нисък жизнен стандарт, равняващ се на едва 31% от средноевропейския, следван от друг български регион – Южен-централен (с 34%) и френския Майот (също с 34%). Следват българския Североизточен регион (с БВП на глава от население, равняващ се на 39% от средния за ЕС), румънския Североизточен регион (също с 39%), българския Югозападен регион (с БВП на глава от население, равняващ се на 39% от средноевропейския) и българския Югоизточен регион (с 43%).

Евростат отбелязва, че в някои региони стойностите на БВП на човек от населението биха могли значително да се влияят от потоците ежедневно мигрираща работна сила. Нетните миграционни потоци от ежедневно приходяща работна сила в тези региони увеличава продукцията до равнище, което не може да бъде достигнато от местното активно население в дадения регион.

В Северозападния район на България БВП на глава от населението за 2017-а е бил едва 4600 евро и в размер общо на 3,486 млрд. евро, или 6,7% от националния БВП. В същото време в Югозападния регион на България БВП на глава от населението е бил 11 700 евро и в общ размер от 24,742 млрд. евро, или цели 47,9% от националния БВП, цитира БНР.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 45107 | Одобрение: 10197
Албански плужек, в курортен град е така! Пловдив е промишлен, да спят вечер!
6
1
robotron2000 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 28606 | Одобрение: 5651
На вас не ви ли стана ясно че тая държава е на доизживяване вече... все по малко деца се раждат, младите бягат далеч от Бойколандия Шокиран по възможност чак във САЩ , нашият блок! в квартал Левски е пенсионерки вече, половината е празен другата половина са пенсионери на доизживяване, в целият вход има само едно младо семейство..:wassat: А аз когато бях малък, там се събирахме цяла тайфа лапета от този блок :wassat: България умира!!! Ако някъде има ад, нашите политици ще се пържат във вечни мъки!!!! :devil::devil::devil:
5
1
kaka (преди 9 месеца)
Рейтинг: 14923 | Одобрение: 3273
Е добро утро! Щом и европа алармира,нашите кухи лейки алчни политици дали ще им светне лампичката или като им отрежат парите ще почнат да мислят/ако могат/.Царя Бройко дали ще раздава великите дарения от по 40лв на пенсионер или ще се пъчи че той дал или че той направил.Факт е че живота който живеем в тази страна е мизерен и че борбата за смешните 1500лв заплатка е сериозна,а това са само 740€ ,възнаграждението на един боклукчия,градинар или най-ниско платен работник който не си дава много зор за работа,та тогава ние къде сме и докога ???
3
0
robotron2000 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 28606 | Одобрение: 5651
И по зле ще става.. Намусен то през турско като сме били рая по добре сме живеели, и деца сме правили и църкви сме строили :wassat:
7
2
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 16327 | Одобрение: -383
-" ..на един огромен плакат и я сложете в Народното събрание - белким стресне някой дупетат....     " cron1      ---- :wassat:8-)Ухилен Абсурд колега, мисията е невъможна!;) В парламента половината от депутатите говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбира за какви неща изобщо се говори. Как ще стане това, че да се "стреснат" ??? :errm::wassat:
8
1
cron1 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 18158 | Одобрение: 3028
Тази статистика я отпечатайте на един огромен плакат и я сложете в Народното събрание - белким стресне някой дупетат, който не е зает да краде от европарите, за да си купи 10-тия апартамент или поредната къща за гости! ГнявГнявГняв
8
0
Cтамат (преди 9 месеца)
Рейтинг: 4055 | Одобрение: 1580
Не е вярно. Не на дъното, а под  дъното сме. И всичко това е в резултат на корупцията,  кражбите, разградената държавност, липсата на сигурност и безхаберното управление на държавата,  особено през последните десет години. Десет години герберастко управление, десет пропилени за България години.
9
4
motoristka (преди 9 месеца)
Рейтинг: 72011 | Одобрение: 34651
Ауууу..... вие питахте ли Винету Голямата Тиква преди да пишете такива лоши работи....:woot:
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
9
5
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 155908 | Одобрение: 5748
Фактите са болезнено осезаеми и без статистика.....Тя само ги потвърждава...! По времето на Костов и "приватизацията" стотици предприятия в Севера бяха унищожени.....Мушмуроците прибраха милиони, а хиляди хора останаха без работа и доходи.....Миграцията към големите градове рязко нарастна и ярък пример за това е Варна, която не е проектирана за такъв наплив.....Вземете липсата на места за паркиране, ненормалния трафик, бума на строителството несъобразено с изискванията за отстояване между сградите, проблемите с боклука и отходните води.....Русе пък остана без половината си жители.....В същото време НЯКОЙ се блъска по гърдите, че чак посиняха - как виждате ли заводите никнат като гъби и чуждите инвестиции ни удавиха чак.....ДРУГА мисирка пък се изцепи, как българите в чужбина едва ли не се избиват да си купуват билети за връщане......Каква наглост народе.....!? Такава наглост не се прощава......Бог да им прости, ако иска, но ние НЕ......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
8
4
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 16327 | Одобрение: -383
Ха добро утро, свате!8-) Открихте Америка.;) Бедено население по-лесно се държи на "хомота" и управлява от "агресивната посредственост" на управляващите. :wassat:Намусен 
11
3
Снайпер (преди 9 месеца)
Рейтинг: 8603 | Одобрение: 4228
като имате за пример за подражание тъпи мутри, корумпирани политици, чалгаджии и кифли така ще е. даже това е много. само с крадене не става трябва и морал да има
8
3
robotron2000 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 28606 | Одобрение: 5651
С най големите данъци,  за моята кола 170 лева, в софия 80 лева :wassat: до кога ще ги търпим шопите

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама