Варненският синдром в последните четири години: Хубаво е, но не работи

17.09.2019 / 11:17 12

„Хубаво е, но не е готово“ - с този ироничен израз, дошъл от оправданията на столична община, софиянци се подиграват на неудачните ремонти в столицата. За Варна фразата трябва да звучи по-различно: „Хубаво е, но не работи“.

В събота по Радио Варна кметът Иван Портних даде поредното обещание, че автоматизираната билетна система в градския транспорт ще заработи тази седмица. Нещо, което трябваше да се случи още през 2015, когато започна първия му пълен мандат. Нещо, което 4 години по-късно е все на това ниво, на което беше и преди. Защото Портних всъщност говори само за автоматите в автобусите и тролеите.

Сериозни пари обаче бяха изсипани и за устройствата по спирките. Те не работят, а дали някога ще заработят... Гаранция няма.

Асансьорите на пасарелките по бул. „Левски“ са чудесни, но не работят. Всъщност и асансьорите в подлезите не работят.

Понякога уж ги ремонтират, но хората толкова са свикнали, че не могат да ги ползват, че даже и не се опитват. Долу-горе същото е положението и рампите по подлезите.

През пролетта в Морската градина започна ремонт за милиони, появиха се нови пейки, ново Мостче на желания, подновиха се алеи, оправи се розариума – чудесно. Още по-чудесна беше появата на нови модерни автоматични тоалетни. При тяхното наличие няма да се налага разхождащите се да търчат в храстите при нужда. Минаха месеци, тоалетните... не работят. Варненският синдорм и тук действа неумолимо.

Но само това да беше – електронните информационни табла, осветлението на много места... Списъкът на нещата в графата „не работи“ във Варна може да излезе доста дълъг.

Преди време bTV показа огромната камара гуми под Аспарухов мост. Репортажът предизвика възмущение, но покрай него никой не спомена, че мястото, на което се трупа гумената планина всъщност е съоръжение, изградено с пари по проекта „Интегриран градски транспорт“. Това трябва да е нов обръщач за автобусите на общинския превозвач, който е изграден, но... не работи. Точно както и билетната система по същия проект.

Какъв е смисълът да се прави нещо, което не работи?

Повече е от ясно е – за да се плати и така да се задвижи схемата за оборот на средства от ЕС, от държавата, от бюджета на общината, публични средства, които отиват в корпоративни и частни сметки. А какво получават гражданите? Нещо, което не работи.

Оправдания, обяснения и обещания, че всичко ще се оправи съвсем скоро – това е специалитетът на кмета Иван Портних, който той поднася на гражданите през всичките четири години на първия си пълен мандат. Някои му вярват, други не, но в един момент всички забравят какво точно от всичко неработещо във Варна за кога им е обещано.

Като например прословутата система за видеонаблюдение, ситуацията с която се влачи още от времето на предния кмет Кирил Йорданов. Портних обеща последно през август, че някъде към ноември системата ще заработи... Да видим.

Иначе управляващите постоянно се хвалят, как Варна се модернизира, че става високотехнологичен град с много иновации... Но в последите четири години на практика нищо модерно и високотехнологично не заработи. Само фонтанът на центъра, но и това беше за малко. Сега и той е бледо копие на това, което беше в началото.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
12
16
12321 (преди 3 години)
Рейтинг: 27446 | Одобрение: 6796
ЛЕНИН, наистина си тъп кат гъз! ама не е виновен Портних, ти така си се родил...
4
16
Пиша на кирилица (преди 3 години)
Рейтинг: 3626 | Одобрение: 471
Gugutka, Kris, гледайте какво съм ви намерил: http://agup.varna.bg/index.php/generalen-plan-za-organizatziya-na-dvizhenieto/215-2-chertozhna-chast/shema-za-skorosten-rezhim-na-dvizhenie http://agup.varna.bg/attachments/article/688/sh_skorosten_rejim_dvijenie.pdf Направо кърти на мене ми харесва.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
4
9
уйчо (преди 3 години)
Рейтинг: 71523 | Одобрение: -3222
Или телефона си приближаваш, пък и в брой вземат. Но тук ще трябва доста време, преди да се научим само от предната врата да се качваме. То си е до манталитета. В ГДР като се качи някой в автобуса, ако не отидеше да си вземе билет от устройството, вадеше си картата и я вдигаше, да се види, че не е гратисчия. 
10
15
Пиша на кирилица (преди 3 години)
Рейтинг: 3626 | Одобрение: 471
Да им се чудиш на общинарите. В командировки ли не ги пращат, на екскурзии ли не ходят та да видят как е по Европа. Ами има едни безконтактни  устройства при шофьора. Допираш си банковата карта и готово. Качваш се само от първата врата слизаш от задните. Имате 5 автобуса по маршрут и 30 спирки. Кое е по евтино. Един ПОС терминал при шофьора или 30 на улиците с монетници.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
9
9
гарфилд (преди 3 години)
Рейтинг: 44563 | Одобрение: 15058
Уйчо,добре, че в Гранда имаше умни хора над Портних,че щеше да фалира хотел  а.
21
5
Янка Димовски (преди 3 години)
Рейтинг: 2101 | Одобрение: 376
Системата за билети в самите автобуси е много добра идея,защото за 1 час може да се движиш с 1 билет вместо 2 или 3 примерно...Но и тя не работеше...вчера пътувах и даже не погледнах дали работи,както писаха ,защото е безсмилено!!!Да не говорим пък за спирките,които са облепени с разни рекламни хартийки,които са залепени с някакво много силно лепило и няма късане,ей!!!И защо не ги глобяват тези,които си лепят рекламките по стъклата на спирките-там има всичко,което е нужно за това-телефони,име на фирмата и т.н. ,ама не !!! Добре сте го написали-ХУБАВО Е,АМА НЕ РАБОТИ!!!И е мръсно,въпреки ОРАНЖЕВИТЕ грозни кошчета!!!Имам чувството,че кметаПортних живее в някаква паралелна вселена или кракът му не е стъпвал из улиците на Варна,из кварталните малки улички много-много отдавна!!!Как да гласуваш за такъв,дето освен тая градска магистрала ,дето направиха -НЯМА с какво друго да се похвали...То пък и там всичката Мара втасала....
20
7
уйчо (преди 3 години)
Рейтинг: 71523 | Одобрение: -3222
Потника нагъл дали си купува за в къщи неработещи хладилници и телевизори за един куп пари?? И така ги оставя с години и обещава на жена си, че ще тръгнат?
23
8
Дедо (преди 3 години)
Рейтинг: 13434 | Одобрение: 5019
Аа.., недейте така господа, най-модерния Крематорим на Балканите заработи във Варна - " С пожелание за смели мечти и безкрайни хоризонти "...Виждате, за умрелите ни съграждани е помислено, а за живите някой друг път !!!!!!!
34
7
хехе (преди 3 години)
Рейтинг: 2872 | Одобрение: 1482
ама то и кметчето така - хубаво, ама не работи Ухилен
24
6
гарфилд (преди 3 години)
Рейтинг: 44563 | Одобрение: 15058
Хубава работа,ама ... българска.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама