Вдигат таксите при теглене от банкомат

31.08.2021 / 11:04 10

Снимка: Pexels

Банки ще удържат процент от сумата и при теглене от банкомат, пише "Труд". Някои от най-големите финансови институции направиха промени в тарифите си, а други подготвят изменения, които скоро ще влязат в сила.

Най-съществената промяна е въвеждане на принципа при теглене от банкомат да не се взима фиксирана такса, а процент от сумата, както е при теглене на пари в брой от офис на банката. От 30 август Банка ДСК промени тарифата си, като при теглене от банкомат на същата банка таксата стана 0,15%, но не по-малко от 0,30 лв., а при теглене от банкомат на друга банка таксата е 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв.

Същата такса от 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв., вече се плаща и при теглене от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха фиксирани на 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати. С повишаването на таксите на банките много хора закриват част от сметките си. Наред с това много граждани започнаха да теглят наведнъж по-големи суми, за да използват банкоматите по-рядко и съответно да плащат по-малки такси.

Друга промяна е, че такса за теглене от банкомат вече се плаща и за карти на Банка ДСК, които досега бяха освободени от тази такса, като например ДСК-ISIC и Младежка карта.

Пощенска банка пък вдига таксите за откриване и обслужване на някои сметки от 5 октомври. Например таксата за откриване на съвместна сметка, която могат да ползват двама съпрузи, нараства от 10 лв. на 15 лв., а таксата за обслужване на такива сметки се повишава от 8 лв. на 12 лв. на месец. Съществена промяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще плащат такса от 0,12 лв. не само за СМС известия за касови операции и преводи, но и за други електронни съобщения за движение на пари по сметката им.

Таксата за откриване на стандартна спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лв., на 3,50 лв., ако е без дебитна карта, и на 2 лв., ако е с дебитна карта. А месечната такса за обслужване на стандартна спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2,50 лв. на 3 лв. Въвеждат и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лв., като сега тази услуга е безплатна, пише "Труд". Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка пък ще нарасне от 2,50 лв. на 4 лв., като няма значение дали парите се движат между сметки на един и същ или на различни клиенти. 

Неотдавна още една банка въведе такса за съхранение на големи суми в сметки на граждани. От 1 август ОББ въведе такса от 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един гражданин, надвишаваща 1 млн. лв. или тяхната равностойност в чужда валута. От началото на месеца банката намали и прага за наличностите на сметки на фирми, за които събира такса съхранение. За наличности над 500 хил. лв. банката вече събира такса от 0,8% годишно, докато през миналия месец таксата беше 1%, но само за суми над 1 млн. лв.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
Sicario (преди 1 годинa)
Рейтинг: 8860 | Одобрение: -2620
Най-добрият начин да накажем банките е като всеки един българин отиде и си изтегли парите до последната стотинка. Тогава банките ще фалират и ще започнат да коригират условията на депозитите. P.S. Това не се отнася за повечето прошляци-тролове в този форум защото само от тролене пари не се правят.
deaf forever
1
0
Gdnio (преди 1 годинa)
Рейтинг: 136 | Одобрение: 26
Раята обедня и не тегли заеми защото безработицата е 20% в Булгаристан. А като не тегли заеми банките касички на олигарсите нямат пари от лихви а имат големи разходи. И откъде да вземат парите.Пак от раята нали си мълчи и не може да се договаря директно с банката като некои другари и господа перачи на мафията които не плащат и цент за изпраните си пари за обслужване.
2
3
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
БАНКАТА Е КАТО КАЗИНОТО ВИНАГИ НА ПЕЧАЛБА затова и навсякъде имаме възможност да оперираме с картите си Облекчението обаче си има цена А тегленето на пари от банкомат е глупав акт ако вътре можеш да платиш директно с картата си
Истината преди всичко
4
3
sn1p3r (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7924 | Одобрение: 1114
до БАТ - не приятелю. Падането на боко няма общо. Всичко това е заложено и предвидено отдавна. Нали не мислиш че са го решили вчера онзи ден или преди месец? Това изисква подготовка. Стига сте възхвалявали един тиквеник.
п-и-к е най-ибрикчийската медия. Ако имаше някаква журлаистическа етика, щяха да забранят недоносчето на Недялко.
3
4
12321 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 27357 | Одобрение: 6757
На мене LM не ми липсва. Но и сега се усеща миризмата. Дали не си е сменил ника? Някои ника си сменят, но миризмата не могат...
3
4
Либертарианец (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3844 | Одобрение: -566
Ами, нашите приятели от Запада, продължават ДА ОГРАБВАТ отрудения български народец. 
Свободата - е възможност да следваш съдбата си!
1
1
nimfa1925 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16467 | Одобрение: 3637
Протестите за такава промяна ли бяха? Всички на терминал 2!
4444444
5
0
yana great (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3634 | Одобрение: 919
Не се наситиха, не се наср@ха , не се наядоха тия мародери.Чудят се от къде и как да обират народа.А иначе лихвите по срочните депозити са почти символични.
9
0
Нено (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13772 | Одобрение: 2962
По тази логика при внасяне (а не при теглене) на сума чрез терминал, банката вместо да взима такса, да добавя процент към внесената сума (да, ама не).

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама