ВиК във Варна и Бургас: Водна криза няма да има. Областният на Варна: Ревизоро прави политическа провокация

06.01.2021 / 15:43 3

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

снимка "Петел"

Нито във Варна, нито в Бургас ще има водна криза, нито тази година, нито следващата. Това заявиха управителите на ВиК дружествата в двата града на обща пресконференция с областния управител на Варна Стоян Пасев. От своя страна Пасев се възмути от последните изявления на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и го обвини в опит за извличане на политически дивиденти от евентуален конфликт между Варна и Бургас по темата водоснабдяване от язовир „Камчия“.

„Не знам какъв е бил преди да бъде министър, Ревизоро ли е, Зоро ли е, но е недопустимо в условията на пандемия да се намалява количеството вода, което ползва Варна. На мен това ми прилича на провокация“, заяви Пасев.

Областния управител каза също, че напълно подкрепя търсенето на алтернативни водоизточници, както и превенцията на разхищаването на вода, но не вижда къде в случая е проблема. „В язовир „Камчия“ има достатъчно вода, в Девня има достатъчно вода“, категоричен беше Пасев.

Ще припомним, че министър Димитров заяви по БНТ: „Воювам с Варна и с Бургас, не искам с никого да воювам, искам всички да имат вода“.

Областният управител на Варна коментира, че министърът цяло лято е бил във Варна и не е споделил с него нищо подобно. Пасев призна, че е учуден от нападките. „Работим в един кабинет, нямам никаква представа защо е тази провокация“, коментира той. Стоян Пасев добави, че е благодарен на министъра на околната среда и водите за решаването на въпроса с опасните пестициди във Варненска област.

Управителят на ВиК-Бургас Генчо Тенев съобщи, че в язовир „Камчия“ има 123 млн. куб. метра вода. За достигане на пълния му капацитет са необходими още 110 млн. куб. метра.

Двете морски ВиК дружества ползват средно по 6 млн. куб. метра месечно, като в летните месеци стигат и до 8 млн. куб. метра.

Колегата му от ВиК-Варна Валентин Вълканов пък обясни, че намаляването на количеството вода, което се черпи от язовир „Камчия“ поставя под опасност от авария деривацията „Китка“, защото за да работи нормално, по нея трябва да минават по 700 литра в секунда. Наложеното намаляване на потреблението сваля това количество на 300 литра в сукунда.

„Специалистите в министерството са го посъветвали доста зле, министърът излезе от рамките на допустимото“, коментира Вълканов.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 58915 | Одобрение: 7980
Тия и тримата са за затвора,някъде на мокро.А тоя средния да го питам къде е плажа на варненци,защо е застроен???
2
3
петково (преди 4 месеца)
Рейтинг: 3718 | Одобрение: -377
Големи лъжи дрънка областният, който трябва незабавно да бъде сменен. Обемът на Камчия е в момента 123млн кубика, но той не казва, че мъртвият обем на язовира е 88 млн кубика, а полезният в момента само 44млн., т.е. в язовира има вода само за 4 месеца, ако не вали дъжд или не падне сняг. За смяна са и двамата управители на ВиК-та, защото по техните тръби се губят 70% от подадените води и за десетки години управление, те не са направили нищо за намаление на загубите. Защо ли? Защото калкулират загубите в нашите сметки и плащаме по 3 лв за кубик. За тези неща трябва да се вдигат протести, а не за защита на божковци и радевци.
3
0
Варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 85665 | Одобрение: 38070
то и спукана тръба в езерото нямаше 
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама