Вигенин: Доставките от "Газпром" са алтернатива, която може да гарантира ниски цени и сигурност у нас

25.08.2022 / 13:27 12

Снимка Булфото, архив

Кристиан Вигенин от БСП определи доставките от "Газпром" като алтернатива, която може да гарантира ниски цени и сигурност у нас.

"Има риск българите да стоят на тъмно, на студено и предприятия да спрат работата си. Ако не искаме това да се случи, започваме да търсим стъпки да избегнем такова развитие. Очевидно към момента единствената реалистична възможност пред нас е да направим така, че "Газпром" да може да изпълни ангажиментите си по дългосрочния договор, който имаме, който изтича в края на тази година и да намерим подходящия механизъм, по който тези договорени количества да влязат в България", заяви Вигенин пред БНТ.

Той отхвърли обвиненията към кабинета "Петков" за завещан хаос с газовите доставки.

"В момента няма друга реалистична алтернатива, която да гарантира относителна по-ниска цена и сигурност в доставките. Възразявам срещу постоянното говорене как предишното правителство оставило някакъв хаос в енергетиката. Да, извънредна обстановка, да, според нас неправилни решения, но чак за хаос е трудно да говорим. В момента имаме правителство, чиято задача е да намери решения за природния газ, ако беше останало предишното, то щеше да намери някакво решение, сега е отговорност на това", изтъкна Вигенин.
Според него няма нищо укоримо в това, България да внася газ по механизмите, по които редица европейски страни продължават да внасят газ от "Газпром".

"Ние нямаме възможността да допълним цялото количество, което ни е необходимо. Да, ние ще можем да вкараме допълнителни количества, но не и всички, които са си необходими. Това, което трябва да уточним, е как се реализират плащанията към "Газпром", поясни Вигенин.

Според него решения са се намирали до момента и България не е останала без газ. Той смята, че диверсификация не означава да бъде изключен един от най-големите доставчици.

"Когато имаш повече доставчици, включително "Газпром", когато има повече трасета, тогава може да преговаряш за по-ниски цени и сигурност на доставките", смята той.

Според него политиците трябва да намерят формата под която да работят заедно, за да се решават проблемите в държавата.

"Не сме щастливи от коалицията с "Демократична България", но намирахме начини да намираме компромисните решения", заяви Вигенин.

Коментира и напрежението между БСП и президента Румен Радев.

"Смятам, че социалистите ясно разбират кое е БСП, кое е президента. Беше направен един необоснован опит да се намери под някаква форма служебния кабинет във вътрешните работи на БСП, но мисля, че реакцията на хората и нашата беше ясна. Въпросът е приключен, изборът е ясен, социалистите са за БСП", завърши Вигенин.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Burton (преди 7 месеца)
Рейтинг: 12788 | Одобрение: 2153
нено, мнението ми за договорите, кой-как ги е спрял и т.н. съм го писал, включително и на теб, много пъти. Русия специално съм ги хранил когато ти все още си падаше по жени - много отдавна.
7
0
SANDOKAN1963 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 7557 | Одобрение: 972
ZA  РУСОФИЛИ    НАФТА  ПО  1.60 ЛВ..ЗА  РУСОФОБИ  НАФТА   ПО  3.80ЛВ....КАЗАХ  хан  Аспарух
mobilis in mobili
1
5
dodo (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11065 | Одобрение: 2005
Поредния лизач на руски г........
12
5
makeo (преди 7 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
Поклоник съм на личните си и националните /български/ интереси. За разлика от вас безмозъчните русофоби. Други въпроси имаш ли? 🙂 И нямам намерение да навлизам в спор кой спрял газа и по какви причини. С тъпаци не споря. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
1
11
Нено (преди 7 месеца)
Рейтинг: 14005 | Одобрение: 2975
Бъртън (добавям и Макео), ти на кои интереси си поклонник? На този, който еднолично спря газа, въпреки, че договорът важи до края на годината? И продължаваш да му се кланяш!
11
5
makeo (преди 7 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
И тримата са тотал щета. Празни обсебени чутури имат на раменете си. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
9
5
Burton (преди 7 месеца)
Рейтинг: 12788 | Одобрение: 2153
3 олигофрена, поклонници на други интереси са се изходили отдолу... 
2
8
Нено (преди 7 месеца)
Рейтинг: 14005 | Одобрение: 2975
Пълна лъжа е, че руският газ ще е по-евтин. Защо от БСП продължават да лъжат? Елементарно, Уотсън, защото има кой да им вярва!!
3
7
Радостин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 78458 | Одобрение: -162
Стига близа Москва, долен предател!
Всеки да си получи заслуженото !
3
5
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 110305 | Одобрение: -855
Капут съветски!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама