Вирусологът Радка Аргирова: Евентуална следваща вълна може да има в края на септември

03.04.2022 / 08:50 3

кадър: БНТ

"И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и гражданите. Не бихме искали всичко това да се повтаря", заяви тя.

"Решението за отпадането на ковид мерките не е взето еднолично. Спазихме напълно начина по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна". Това заяви вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова в "Денят започва с Георги Любенов"

В него са участвали здравният министър, доц. Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

"Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията а има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна", заяви Аргирова.

Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Това означава, че другите 2-2 и половина милиона все още са чувствителни към вируса. Евентуална следваща вълна може да има в края на септември. Дотогава ще има относително спокойствие, смята вирусологът.

"Нашето обръщение към всички е: силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки - носене на маска, спазвне на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване", призова Аргирова.

Някои държави като Испания са обявили COVID-19 за сезонен ресираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените все още да важат за пътувания, подчерта Аргирова.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
някой (преди 2 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Бабе, не "евентуално" , а направо да те скриват, че не сте досадни, а отвратителни. Ако искаш поле за изява, пробвай в друга насока, я виж кантара как се преориентира, че заради неговата поява, там много хора се отказаха да гледат и това предаване.
4
2
krasko (преди 2 години)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
Дано да не съм прав, но мисля, че махнаха маските за да върнат Ковида. Вчера в един магазин съм си сложил маската на муцуната, а един на опашката ми вика : Не чу ли, че маските отпаднаха? Чух, казах му, ама имам Ковид и пазя другите. Всички на опашката се разлетяха и остана само едно бабе..явно глухо и не беше чула какво си говорим !
0
0
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Как си бабке Загуби се в последно време Не се притеснявай След края на лятото като се нарадват от свободата си хората отново ще си нахлузят маските 
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама