Вижте в "Петел": Арестуваха 86-годишният Георги Попов - Гебош в Норвегия когато отиде да види внука си (видео)

03.12.2018 / 11:23 7

автор: Димитър Щерев 

Известният цирков артист Георги Попов-Гебош бе арестуван без причина тези дни в Норвегия. Инцидентът стана на 28 ноември около 11 часа в град Арендал.

Все още властите не дават обяснение за унизителното задържане без причина на гражданин на България и Европейския съюз. Още повече, че той е на 86-години, тежащ 58 килограма, с влошено здравословно състояние, а и не са му осигурени преводач, адвокат и не са го питали, дали не употребява медикаменти.

От няколко дни прочутият акробат и клоун заедно със съпругата си е на гости на дъщеря си Цветелина Оланд. Нейният случай потресе България. Норвежката служба за закрила на децата БАРНЕВЕРН отне децата й. В момента тя няма право да ги вижда, за което води дела. Но това не се отнася за бабата и дядото. В сряда той отива до училището в Арендал да види отдалеч внука си Андреас. В този момент от школото излиза човек, който почва да го снима. След няколко минути го застигна полицейска кола. Униформените му поискали документите за самоличност. Той обаче ги бил забравил в къщата на дъщеря си. Отвели го до там, Георги ги представил, но въпреки това го закарали до полицейското управление. Там без да му осигурят преводач, без да го уведомят за причината за задържане, без да му осигурят юридическа защита и да го питат дали не взема лекарства, тъй като е в напреднала възраст, го тикнали в килия. При обиска преди това в него намерили само носна кърпичка и малко монети.

Никой не си е задал въпроса, че освен унижение към човешко същество, това е можело да доведе и до по-голям проблем, а именно той, заради напредналата си възраст, да получи още по-крайни здравословни проблеми, че дори и фатален край, от стреса.

След 30 минути в килията е пуснат. Пуснат но неизвестно за него къде, тъй като не познавал района. 5 километра той вървял при минусови температури и силен вятър, лутайки се насам-натам, преди абсолютно премръзнал да намери дома на дъщеря си.

Още същата вечер е уведомен консула на България в Осло. На следващият ден Валентин Желев - админ на българската общност в Норвегия, Александър Желев - админ на българската общност в Норвегия и Николай Николов - председател на "Асоциация на бащите в България" посещават дома на Цветелина Оланд, където се срещат с Георги Попов. По-късно заедно с нея и него отиват до полицията, за да разберат причината за ареста. Малко преди това тя самата е била там, но й било отказано, с аргумента, че само баща й има право да иска информация. След като го взема и заедно с останалите българи тя отива, но органите на реда в Арендал започват да шикалкавят - вече нямало как да дадат информация, били я дали на консула и ако тя искала, да се свърже нейната адвокатка с тях.

Едно унижение към българин в Норвегия - задържан в противовес на всички закони за защита правата на личността.

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама