Водолазът Михаил Заимов: Вината за заседналия кораб е политическа, а не на шефа на "Морска администрация"

29.09.2021 / 09:50 8

Кадър Нова

Вината за драмата със заседналия кораб не е на шефа на Морска администрация, а на политиците от последните 30 години, смята водолазът Михаил Заимов.

„Ако азотните торове се изсипят в морето, ще унищожат всичко", заяви Михаил Заимов пред Нова тв.

Шефът на "Морска администрация" Живко Петров ще отнесе вината, а той не е виновен. Просто няма ресурс. Виновни са всички министри, които не са обръщали внимание през последните години". Това заяви в студиото на „Здравей, България” водолазът Михаил Заимов.

По думите му вината за ситуацията е политическа. 

„Големият гаф е, че не мислим за кого гласуваме. Вината е основно политическа и тя е кумулативна от последните 30 години. Ние сме морска държава и имаме задължения. Имаме нужда от политика за морско спасяване”, каза той. Според него, ако азотните торове се изсипят в морето, ще унищожат всичко.

Експертът прогнозира, че е много възможно корабът да се разбие в скалите, да се счупи на две или да се преобърне.

„Пълна глупост е да се говори с Нидерландия. Защото един кораб от там пътува 10 дни", допълни той. 

На въпрос защо корабът е заседнал точно там, той заяви следното:

„Много често се случва, когато капитанът спи, корабът да се управлява от неопитен моряк. Вероятно и сега така е станало".

На финала водолазът отправи следния апел:

„Нека мислим за бъдещето. Искам заместник-министър морски човек, който да знае какво е морско спасяване.Трябва да се изгради спасителен отряд. Да има камери, хеликоптери", допълни той.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Sicario (преди 2 години)
Рейтинг: 8860 | Одобрение: -2620
Хей Master-e, ще ми уточниш ли тези 10 г. са на море или от като си взе тапията, че не ми стана ясно. Ако са на море то тогава си Капитан от около 2001 година, т.е. трябва да сме се явявали заедно а не те помня ;). И това което го написах е от опит като млад офицер в Щатите (NOLA) през 1992 година. Не е голо предположение като твоето "красиво" словоизлеяние.
deaf forever
3
0
Master (преди 2 години)
Рейтинг: 778 | Одобрение: 168
Господин водолаз - имайки повече от 10 г. на море като капитан, смея да твърдя че се изказвате смехотворно неподготвен. Същите глупости виждам написани и от немалка част от коменитращите. Темата е твърде дълга, но ще направя 1-2 уточнения и стига сте писали глупости без да сте виждали, уоравлявали и/или командвали кораб... - капитанът никога не спи, той евентуално може да почива, но НЕ спи (това като малка шега за да разведрия темата); - неопитни моряци НИКОГА не управляват кораб, независимо кой спи, корабът се командва от вахтен помощник капитан; - шефът на морска админиострация е изцяло виновен за бездействието и безхаберието си относно казуса;  - планове за действие има, но същите не се познават нито от началниците ,нито от изпълнителите - затова е по-лесно да се каже че няма планове за действие в аварийни ситуации - което не е вярно!; - PSC офицер няма работа на заседнал кораб и в 99% от случаите не може не за 30 минути а за 3 часа да се качи на борда; - целта на ареста не е за да не избяга заседналия кораб :-))) - няма такива 24 часа за снемане сам и подобни глупости, действа се според конкретния случай, като нерядко се мобилизират влекачи незабавно, като такива 24 
Master
1
3
Sicario (преди 2 години)
Рейтинг: 8860 | Одобрение: -2620
Вината е ИЗЦЯЛО на МА. Ако това се случеше в чуждо пристанище, до 30 мин след засядането, PSC офицер щеше да е на борда и кораба и той (кораба) да е арестуван. Целта на ареста е той да не може да избяга. След това се дават до 24 часа кораба сам да се организира или снеме. След този срок МА приема всякакви необходими действия и прави каквито си иска разходи за които кораба и товара са гаранция за плащането. Така че за спасяването на кораба имаше повече от 10 дни, а това за такава операция може да са смята като "цялото време на света". МА Варна, София и Бургас са некадърници. Там са капитани с един петък служба и НИЩО не разбират.
deaf forever
4
6
ПЕКАРЯ (преди 2 години)
Рейтинг: 6222 | Одобрение: -568
Явно присадените шефове от служебния кабинет не стават за нищо. Липсва им много опит и знания.
ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ, СА НАЙ ДОЛНИТЕ, ЛИЦЕМЕРНИ И КРАДЛИВИ ИЗРОДИ НА ТОЗИ СВЯТ.
2
1
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Пристанището не разполага с необходимата техника и обурудване ВСИЧКО Е МОРАЛНО ОСТАРЯЛО  БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИНВЕСТИРАЛА В ПРИСТАНИЩАТА СИ ПАРИ МНОГО ОТДАВНА  Влекачи баржи кранове всичко е старо С каква техника да се разтовари корабът Виновен е Собственикът и нашето министерство че се е съгласило на 2 седмици срок а рязаният за да не дава пари не си е мръднал пръста
Истината преди всичко
1
3
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 155848 | Одобрение: 24548
да наистина вината е на политиците от последните 10 години.
3
3
Мракобес (преди 2 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
А - така ли?А оня не е ли политическо назначение? И за какво е там? Да взима една каруца пари като заплата и да урежда далаверите, нали? За друго не става май! Айде стига оправдания, все някой друг ми сра в гащите! Смешни гербаджии!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама