Време е България да научи за МОМ-а в кренвиршите

29.07.2024 / 19:52 3

Кадър Бг он ер

Много е важно да можем да разпознаваме качествените колбаси и да знаем какво означава МОМ на етикета. От важно значение е да знаем основните ключови показатели, които гарантират добрия и качествен избор.
МОМ означава механично отделено месо, което е с ниско качество. С други думи - това са остатъци от сухожилия и хрущяли.

“В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Иванов допълни, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

Сергей Иванов обясни, че истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо.

“Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Пиша на кирилица (преди 1 месец)
Рейтинг: 10805 | Одобрение: -485
Да бе четем: Русенско варено с пилешко и свински кожи. Тия производители съвсем изтрещаха. Всички знаем при бай Тодор от какво се прави Русенско варено.  Нямам идея някой ден ако си поръчам миди по Бургаски да ми тръшнат охлюви с боб.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
0
1
cron1 (преди 1 месец)
Рейтинг: 97968 | Одобрение: -9332
Кучетата вече и кучешка радост не ядат, но хората ядат... Кучешки времена настанаха...:'(:dizzy:Болест
Марио Кроненберг
3
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 374599 | Одобрение: 63224
"Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".....Как да не знаем, знаем разбира се.....Който яде кремвирши-яде всичко.....! А как да проверим.....? Лесно : Даваме салама на кучето и му наблюдаваме реакцията......! Котките и кучетата имат перфектно чувство за продукта.....Става ли за ядене, или не.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама