Всяка година хиляди ентусиасти прекарват нощта срещу 1 юли в очакване на изгрева

01.07.2022 / 02:51 2

snimka: читател Петел

Всяка година хиляди ентусиасти прекарват нощта срещу 1 юли в очакване на изгрева. Традиция, утвърдила се като July Morning.

Това е началото на лятото, а според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира и се изпълняват хипарски песни от 60-те – 70-те години. За съжаление, тази година заради пандемията с коронавирус, на повечето места проявите няма да се проведат.

Джулай е самобитен за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Традицията води началото си от 70-те години и се свързва с култовото парче на “Юрая хиип” „July Morning”, в което се пее за хубави неща, като любов, юлско утро и мир. Въпреки че е свързан със световното хипи-движение от 1960-те, обичаят съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи струпвания от хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни обреди.

Джулай е на всички, съхранили нежното, в себе си, запазили дух за ведър, свободен от ограничения живот и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
4
Сивия (преди 9 месеца)
Рейтинг: 9480 | Одобрение: 1080
След пребиваването по морския бряг на джулай-говедата , плажовете се превръщат в добре осрана кочина ...!!! Гняв (Твърдение базирано на дългогодишни наблюдения):errm:
Яденето,е полезно за храносмилането !
1
10
Мракобес (преди 9 месеца)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Ама това са хора, които се занимават с глупости! Простотия поредна. И да си вдигат самочувствието : )))))
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама