"Яндекс" се бори за оцеляване между Москва и Запада, отказа информация на ФСБ

19.06.2023 / 10:46 2

Кадър Гугъл стрийт

Московски съд глоби базираната в Москва технологична компания "Яндекс" с 2 милиона рубли (24 242 долара), за многократен отказ да предостави на Федералната служба за сигурност (ФСБ) информация за своите потребители, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс, цитира Дневник.

През май 2011 г. "Яндекс" излезе на борсата, като акциите й се продават за 1.3 млрд. долара. Холдинговото дружество е регистрирано в Холандия през 2004 г. от акционерното дружество "Яндекс" (Yandex).

Откакто Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г., търсачката "Яндекс", въпреки че самата тя не е подложена на санкции, се бори да балансира между вътрешния натиск и интересите на западните си инвеститори и в момента се отказва от основните си дейности, генериращи приходи в Русия, и развива четири нови подразделения в международен план, припомня Ройтерс.

В края на ноември 2022 г. "Яндекс" обяви възможни промени в корпоративната си структура, в рамките на която руският бизнес ще бъде прехвърлен на мениджърско управление, докато структурата майка на Yandex N.V., регистрирана в Холандия, може да се оттегли от броя на собствениците на руския бизнес.

През май "Яндекс" официално обяви за първи път, че е получил заявки за закупуване на акции в компанията, като подчерта, че икономическият контролен пакет ще бъде запазен от мениджърите. В петък руската ВТБ (Външнотърговска банка), която е сред миноритарните акционери на компанията, заяви, че се оттегля от купуването на собственост от компанията поради високата предложена цена.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
cron1 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 79587 | Одобрение: -8718
Всичко в Русия работи за путкин и ФСБ! Или поне работеше...:'(:dizzy:Гняв
Марио Кроненберг
2
1
Ко? Не! (преди 9 месеца)
Рейтинг: 13718 | Одобрение: -1467
Няма как да иска да е листната на световната фондова борса, да спазва всички правила на световния бизнес и от друга страна да работи в интерес на руската държава и служби, които да я използват за шпионаж и пропаганда. Това са диаметрално противоположни и несъвместими неща. След 24.02.2022 няма и така/и така, а вече има само или/или. И тези обстоятелства не идват от запад а са в резултат на руската "политика".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама