Журналист: Каквото и да обяснява община Варна за скъсаната тръба, тя носи отговорност за нея и функционирането й

26.06.2020 / 20:25 4

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg 

Кадър 7/8 тв

Практика е във Варна едни и същи фирми да печелят обществените поръчки. Същото се случи и с  пречиствателната станция, която доведе до излива в езерото. Интересното в случая е, че четири или пет институции в провеждането и контрола на обществената поръчка и изпълнението на проекта са мълчали до момента, когато се е оказало, че тръбата е скъсана. Тук даже става въпрос не само за замърсяване на езерото, а на Варнеския залив и редица други. Това коментира в ефира на 7/8 тв журналистът от Варна Спас Спасов.

Тръбата е трябвало да бъде вкопана на 4 метра под дъното. Този проект е една от най-ярките илюстрации как корупцията директно вреди на качеството на живот и на здравето на хората. Поне аз не си спомням по-ярък случай от този. Хората, които са установили, че тръбата е в вкопана под дъното на 4 метра са 26 на брой, като някои от тях са се подписвали в няколко различни качества. Тези хора носят отговорност за това, че са се подписали под факта, че тази тръба е пооложена, както е било предвидено в проекта, на не по-малко от 3 метра под дъното. Единият неоспорим факт, който оборва подобно твърдение, въпреки подписите, е че от сонарните снимки се вижда сянката на тръбата. А ако е закопана на 4 метра, тя няма как да се вижда. освен това се вижда от снимките как тръбата е скъсана., коментира той.

Второто нещо е, че в момента се прави ремонт на тръбата. Технологията, която се прилага сега, не е била прилагана, когато тръбата е полагана. Освен това след като обекта е бил приет, той автоматично е станал собственост на община Варна, като местната администрация колкото и да обяснява, че е само стопанин на съоръжението, тя носи отговорност за него, как функционира, здраво ли е и вреди ли на здравето на хората, посочи Спасов. 

Проектът струва 5 млн. евро без ДДС. Така че това е цената, която е платена за нещо, което трови не само езерото, но и целия Варненски залив, допълни той.

Започнати са досъдебни производства по случая. Мълчанието на институциите от миналия август издава страха за това да не би да се навреди на близки и познати във властта, защото мълчала е Морска администрация. Мълчала е и община Варна. Мълчал е ВиК. Мълчало е министреството на регионалното развитие и благоустройството. Мълча ли са и от министерството на околната среда и водите. Много са хората, които трябва да понесат отговорност, коментира журналистът. 

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Пешо от Виница (преди 1 седмица)
Рейтинг: 50458 | Одобрение: 19288
Малките феодалчета гледат действията на бога -слънце! И като са видели как се краде на поразия, са си казали : "Защо не и ние?"И като са започнали грабежите ,досущ като кърджалиите някога. Безразборно и цинично!! Та и тук така. Овладени са всички кранчета откъдето църцори келепира и давай на юруш! Но...вижда му се краят на този бандитизъм. Целият свят научи как мутрата управлява шайката. И за разлика от нашата разследваща прокуратура,то на запад продължава разследването на къщата в Барацелона. И госпожицата ще проговори,защото е обидена...няма акт . 16. Точно като тази жрица на любовта, която е направила снимките. И стигнахме дъното.Двама бандити от ИПОН са отговаряли за вкарването и изкарването на жриците без проверка ...И какво излиза? Бандитите от ИПОН са били и са с повече правомощия от служителите в НСО! И на това ако не му казвате падение......Ужас!
2
0
Чичо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 37102 | Одобрение: 5427
Пак ли ти бе тъпак ?Ухилен
0
6
ПраБългарин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 11903 | Одобрение: -2012
Нищо не е било скрито, щом всеки знае, че проблема е от предния август. Процедурите са тромави, особено тези по ЗОП. Какъв е смисъла кмета да крие за този проблем? Нито е виновен за този проблем, нито е изпълни тази поръчка, не разбирам, защо да го прави, той парите за ремонта от джоба си ли ги вади, че да го крие. Виновни са пак БСП. Точно хора на бсп са направили тая схема. Който познава консултанти на европроекти, да ги питат, как се крадеше по времето на бсп и сега по времето на Бойко, и също минават ли старите схеми наследени от бсп или удрят греда? 
3
0
ас (преди 1 седмица)
Рейтинг: 38268 | Одобрение: 11848
оставка за кмета замесника и всички които криха проблема толкова много време.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама